Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ανακοίνωση Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου για τη λειτουργία των Καταστημάτων τις Κυριακές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝΟΥ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝΟΥ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
    Ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου λέει ένα μεγάλο ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ 52 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Και λέει ΟΧΙ, γιατί :
*Το διευρυμένο ωράριο είναι εδώ και πολύ καιρό πραγματικότητα, αφού είναι απελευθερωμένο από το 2005 και τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν 96 ώρες εβδομαδιαίως από Δευτέρα έως Σάββατο. 

* Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έχει ουσιαστικό νόημα μόνο όταν είναι έκτακτη, όπως πριν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα και την έναρξη των τακτικών εκπτώσεων.
* Σε όλους τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, τις εποχιακές αγορές, τα λιμάνια κρουαζιέρας και στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας, Μοναστηράκι, Πλάκα και γύρω από την Ακρόπολη, τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά τις Κυριακές με απόφαση του Περιφερειάρχη, μετά από πρόταση του εκάστοτε εμπορικού συλλόγου.
* Το αυξημένο κόστος λειτουργίας που συνεπάγεται το άνοιγμα της επιχείρησης κάθε Κυριακή θα διογκώσει αντί να μειώσει τις τιμές, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
* Η ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει ουσιαστικά διακοπεί εδώ και καιρό και η κατανάλωση έχει καταρρακωθεί.
* Κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ούτε και να ισχυρίζεται πως η λειτουργία τις Κυριακές θα αυξήσει ξαφνικά την κατανάλωση σε μία περίοδο σκληρής οικονομικής λιτότητας.
* Ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτα.  Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που σίγουρα λείπει είναι η αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές και τα λεφτά από την τσέπη του.
* Όσοι ζουν καθημερινά την αγορά καταλαβαίνουν ότι ανοιχτά μαγαζιά δεν σημαίνει και γεμάτα πελάτες μαγαζιά.
* Η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας, η ανεργία, το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα και τα δομικά προβλήματα τις οικονομίας  δεν θα αντιμετωπιστούν με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
* Αντί να μεγεθυνθεί ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων, θα διανεμηθεί στις 7 αντί τις 6 ημέρες, θα διογκωθεί η αλληλοεξόντωση των Ελλήνων εμπόρων, με κατάληξη την ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς.
* Στην αγορά δεν λειτουργεί η προεραιτικότητα με αποτέλεσμα να ασκηθεί τρομερή πίεση σε αυτοαπασχολούμενους και μικροεργοδότες, που θα εξαναγκαστούν χωρίς κανένα αποτέλεσμα να ανοίξουν την Κυριακή.
* Τα αυξημένα κόστη λειτουργίας 52 Κυριακών που υπολογίζονται στα 1,82 δις € θα μπορούν να αναληφθούν μόνο από τις Πολυεθνικές, αφού τόσα χρήματα δεν υπάρχουν σήμερα ούτε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε στην κατανάλωση.
* Με τέτοιας έντασης και έκτασης οικονομική κρίση, θα καταστρατηγηθεί στην ουσία η προσαύξηση του μισθού και η παραχώρηση αναπληρωματικής ανάπαυσης (ρεπό) στους εμποροϋπαλλήλους.
* Είναι απορίας άξιο πως και γιατί επελέγη ο περιορισμός των 250 τμ που προφυλάσσει τους μικρομεσαίους, όταν ο μέσος όρος των εμπορικών  καταστημάτων στην Ελλάδα είναι 80 τμ.
* Όλοι γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ίσης μεταχείρισης, ο περιορισμός των 250 τ. μ. θα αμφισβητηθεί συνταγματικά και με ασφαλιστικά μέτρα θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα και οι πολυχώροι τις 52 Κυριακές.
* Τόσο η αγορά όσο και η κοινωνία δεν αντέχει άλλους επικίνδυνους πειραματισμούς και πρόχειρους σχεδιασμούς επί χάρτου. Το μέτρο της 7ήμερης και 24ωρης λειτουργίας των καταστημάτων επιχειρήθηκε και απέτυχε μέσα σε λίγες εβδομάδες το 1993.
* Από την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα ήταν πιο αποτελεσματικό και απαραίτητο για εμπόρους και καταναλωτές η μείωση του ΦΠΑ που είναι το ένα τέταρτο της τελικής τιμής βασικών αγαθών.
* Υπάρχει ακόμη στην Ελληνική οικογένεια η σύνδεση της Κυριακής με τη Εκκλησία και την θρησκευτικότητά μας.
* Σε καμία περίπτωση οι Έλληνες δεν είμαστε τεμπέληδες, ούτε φοβόμαστε τη δουλειά, αλλά παντού στον κόσμο η Κυριακή είναι ημέρα σωματικής και ψυχικής ξεκούρασης.
* Εναντίον του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές τάσσεται και ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου και είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση, η οποία λέει ότι ο Αντιπεριφερειάρχης της κάθε Περιφέρειας θα αποφασίζει έχοντας την ευχέρεια καθορισμού ζωνών και περιοχών (τουριστικών και άλλων) όπου τα καταστήματα κάτω των 250 τμ. θα είναι ανοιχτά, προσεγγίζοντας έτσι το σημερινό πλαίσιο του άρθρου 42 ν. 1892/1990. Σημαντικό επίσης είναι ότι ο Αντιπεριφερειάρχης επιβάλλεται να αιτιολογήσει πλήρως την απόφασή του, οπότε θα μπορεί να κριθεί, άρα και να αμφισβητηθεί η ουσία και τα επιχειρήματά του στο ανώτερο επίπεδο της Περιφέρειας. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να ανιχνεύει τις ανάγκες και τις προτεραιότητές της και να αποφασίζει ανάλογα, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα. 
    Οι προσπάθειες για πλήρη υιοθέτηση των θέσεων του εμπορικού κόσμου της χώρας θα συνεχιστούν. Η λειτουργία των καταστημάτων τις συγκεκριμένες 7 Κυριακές πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ
ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝΟΥ
Το σχετικό έγγραφο έχει σταλεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσσαίο, στο Τμήμα Εμπορίου Σύρου, στο Δήμο Τήνου, στο Τμήμα Εμπορίου Δήμου Τήνου, στην Περιφερειακή Ενότητα Τήνου, στο Τμήμα Εμπορίου & Ανάπτυξης Τήνου, Στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και  στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου,