Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Τι λεφτά θα "πάρει" ένα Τήνιος πολίτης ... από το επίδομα πετρελαίου ( Διαβάστε αναλυτικά τα κριτήρια )

Να περιορίσουν όσο γίνεται την κατανάλωση πετρελαίου το φετινό χειμώνα αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών τους πολίτες στις Κυκλάδες

Να περιορίσουν όσο γίνεται την κατανάλωση πετρελαίου το φετινό χειμώνα αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών τους πολίτες στις Κυκλάδες

Αν και το μέτρο λαμβάνεται στο όνομα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου πετρελαίου, στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται πως με τα κριτήρια που θέτει το τελικό σχέδιο που θα κληθούν να εγκρίνουν την Πέμπτη οι πολιτικοί αρχηγοί για τη χορήγηση του «επιδόματος πετρελαίου», θα αφήνει απ’ έξω τουλάχιστον 500.000 νοικοκυριά που θα επιβαρυνθούν ολόκληρη την αύξηση στην τιμή διάθεσης του καυσίμου (περίπου μισό ευρώ το λίτρο με τιμή πώλησης στα 1,4-1,7 ευρώ το λίτρο).


Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των «άτυχων» θα είναι πολλαπλάσιος. Καταρχήν εξαιρούνται αυτομάτως όσοι χρησιμοποιούν άλλες πηγές θέρμανσης εκτός του πετρελαίου, όπως πχ καυσόξυλα ή φυσικό αέριο. Και για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο, τίθενται πολύ σκληρά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων. Και όσοι τα πληρούν όμως, δεν θα λάβουν ένα εφάπαξ ποσό σαν επίδομα, αλλά θα τους επιστραφεί μόνο ένα μέρος από τον αυξημένο φόρο βάσει

Θα ισχύσουν όμως και άλλα κριτήρια. Θα εξετάζεται:

-          Το εισόδημα: δικαιούχοι της επιστροφής φόρου, θα είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ ή ζευγάρια με συνολικό εισόδημα 24.000, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα ανήλικα τέκνα. Στην περίπτωση αυτή το ανώτατο όριο εισοδήματος θα φτάνει στα 33.000 ευρώ.

-          Η αξία της κατοικίας: τίθεται όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας στα 120.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 για εγγάμους

-          Η επιφάνεια της κατοικίας: τίθεται όριο τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας στα 120 τετραγωνικά. Όσοι πρέπει να ζεστάνουν μεγαλύτερους χώρους, θα παίρνουν πίσω μόνο το ποσό φόρου επί της κατανάλωσης που αντιστοιχεί στα 120 τμ.

Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν την επιστροφή του φόρου μέσα σε 14 μέρες από την αγορά του πετρελαίου. Μπαίνει όμως και πλαφόν στα λίτρα που μπορεί να καταναλώνει κάθε σπίτι. Συγκεκριμένα:

Οι Κυκλάδες ανοίκουνε στην 4η ζώνη και για ποσότητα έως 600 λίτρα το ποσό επιστροφής φόρου θα φτάνει έως 180 ευρώ.


Άλλες διευκρινήσεις
 
Ο σχεδιασμός όσον αφορά τη χορήγηση του επιδόματος προβλέπει:
 
Να χορηγείται αποζημίωση έπειτα από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
 
Η χορήγηση πραγματοποιείται ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και έπειτα από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.
 
Υπάρχει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για τη συμπλήρωση της αίτησης.
 
Η πληρωμή γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 
Η αποζημίωση αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.
 
Υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κ.λπ.).