Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Δελτίο Τύπου αναφορικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2014

Φωτογραφία από το αρχείο της tiniaki.gr   ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  της 27ης  Νοεμβρίου 2014 με θέμα τις...

Φωτογραφία από το αρχείο της tiniaki.gr
 ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
της 27ης  Νοεμβρίου 2014 με θέμα τις εξελίξεις στο Π.Ι.Ι.Ε.Τ.                                

Στις 27/11/2014 έγινε η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου με μοναδικό θέμα την Εξέταση πρότασης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, η οποία εκλέχτηκε από την Παντηνιακή Λαϊκή Συνέλευση της 2ας Νοεμβρίου 2014 για τα θέματα που αφορούν το Π.Ι.Ι.Ε.Τ., τα οποία ανέκυψαν μετά τη ψήφιση του Ν. 4301/2014.
Στη Συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Έπαρχος Τήνου, τα ευρισκόμενα στην Τήνο μέλη της Συντονιστικής επιτροπής αγώνα, ο εκλέκτορας από την Κοινότητας Κτικάδου κ. Αλιμπέρτης, αρκετοί συμπολίτες μας, καθώς και νομικοί του νησιού μας.
Ο Δήμαρχος, ως Πρόεδρος και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα εισηγήθηκε να επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η από 21/11/2014  απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα το περιεχόμενο της οποίας έχει ως  ακολούθως: 
1. Καταδικάζει την προσπάθεια απαξίωσης και ακύρωσης του ρόλου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, η οποία εκλέχθηκε ομόφωνα από την Παντηνιακή Λαϊκή Συνέλευση της 2-11-2014, όπως σαφώς καταδεικνύεται από τις έγγραφες απαντήσεις του Μητροπολίτη Σύρου και του Δ.Σ. της «Αδελφότητας των Τηνίων εν Αθήναις», καθώς και από την άρνηση της πλειοψηφίας των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ να προσέλθουν στην κοινή συνάντηση, οι οποίοι αν και προσκλήθηκαν έγγραφα με την από 19-11-2014 πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής, εντούτοις προσήλθαν μόνον οι κ.κ. Παράσχος Μαλλιάρης και Ευάγγελος Σημαντήρης. 
2.  Εφόσον μέχρι την ημερομηνία εκλογής των νέων μελών της Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. (7-12-2014), δεν έχει τροποποιηθεί ο Ν. 4301/2014, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Παντηνιακής Λαϊκής Συνέλευσης της 2-11-2014:   α) Προτείνει στους εκ του Νόμου εκλέκτορες (Μητροπολίτη Σύρου, Δήμαρχο Τήνου, Έπαρχο Τήνου, Δημοτικούς Συμβούλους και Προέδρους ή μέλη των Συμβουλίων της Δημοτική Κοινότητας και των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Τήνου, μέλη του Δ.Σ. της αδελφότητας Τηνίων) να απόσχουν από τις επικείμενες αρχαιρεσίες της 7-12-2014 για την εκλογή των νέων μελών της Δ.Ε. του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και β) Παρακαλεί  όλους τους Τήνιους πολίτες να μην θέσουν υποψηφιότητα στις επικείμενες αρχαιρεσίες της 7-12-2014 για την εκλογή τους ως μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., μετά τον απαξιωμένο ρόλο που της επιφυλάσσεται με την ψήφιση του Ν. 4301/2014.
Περαιτέρω  τέθηκε  στο σώμα γνωμοδότηση που πραγματεύεται ότι είναι άκυρες οι αρχαιρεσίες της 7ΗΣ Δεκεμβρίου 2014, για την ανάδειξη εννέα τακτικών και πέντε αναπληρωματικών μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., στην περίπτωση που δεν συμμετάσχει τουλάχιστον το 50%+1 του σώματος των εκλεκτόρων, ήτοι 17 εκλέκτορες, διότι κταστρατηγούνται οι αρχές της αντιπροσωπευτικότητας, της δημοκρατικής αρχής και της πλειοψηφίας.
            Το λόγο έλαβαν σύμβουλοι της πλειοψηφίας που ανέφεραν άλλοι την ξεκάθαρη θέση τους υπέρ της αποχής των εκλεκτόρων από την ψηφοφορία και άλλοι  την απόφασή τους υπέρ της αποχής, με έντονο όμως προβληματισμό και σε ένδειξη αντίδρασης στον πρόσφατο νόμο και στις μεθοδεύσεις με τις οποίες προκλήθηκε. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου λειτούργησε σαν μια ενωμένη ομάδα, μέσα από προβληματισμούς βέβαια που όλοι συνέτειναν στο  ότι δεν γίνεται καμιά προσπάθεια απαξίωσης το θεσμού, αλλά μεθοδικής αντίδρασης στις επιχειρούμενες με το νέο νόμο αλλαγές  στο ΠΙΙΕΤ.
Από πλευράς της μείζονος μειοψηφίας έλαβε το λόγο, αμέσως μετά το Δήμαρχο, ο επικεφαλής της κ. Παναγιώτης Κροντηράς ο οποίος με ανώφελα πυροτεχνήματα  και εξάρσεις  επιχείρησε την απόδοση ευθυνών καθυστέρησης, αν και ο ίδιος ως μέλος της Συντονιστικής επιτροπής όφειλε να γνωρίζει και να έχει άποψη για τους ρυθμούς των αντιδράσεων και για το χρόνο που απαιτείται, μιας και όπως παραδέχτηκαν όλοι  βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές θέμα που αφορά το νησί και θα έχουμε ένα μακρύ δρόμο μπροστά μας. Ο  ίδιος συντάχθηκε με τη Συντονιστική  Επιτροπή.
Με τη Συντονιστική Επιτροπή συντάχθηκε επίσης και η  εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Μαρούλα Αλβέρτη  η οποία εξέφρασε την άποψή της ότι εκείνη από πολιτική  θέση δεν θα ψήφιζε στις εκλογές.
Εντύπωση προκάλεσε η θέση του κ. Ιωάννη Κουμαριανού (Προέδρου της Τ.Κ. Φαλατάδου) ο οποίος διάβασε κοινή επιστολή του ίδιου και των κ.κ.  Νικολάου Γκίζη, Εμμανουήλ Λούβαρη και Δημήτρη Λούβαρη (Πρόεδρου της Τ.Κ.. Τριαντάρου), οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της άποψης να ψηφίσουν στις εκλογές στις 7/12/2014 για την ανάδειξη της Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκλέκτορας κ. Αλιμπέρτης .
Στη συνέχεια ακούστηκαν γνώμες πολλές και διαφορετικές, των πολιτών, των μελών της συντονιστικής και δικηγόρων του νησιού μας, που ανεξάρτητα από την πρότασή τους, όλοι κατέληγαν στο ότι κάτι πρέπει πια να αλλάξει και όλoι κινήθηκαν μέσα από ένα βαρύ συναίσθημα ευθύνης που επιβάλλουν οι περιστάσεις, ενώ με την παρέμβαση του πρόεδρου του Δ.Σ. αποφεύχθηκαν παρεκτροπές.
Πριν την ψηφοφορία ο κ. Δημήτρης Λούβαρης,  αποχώρησε από την ομάδα των τεσσάρων και δήλωσε ότι θα συνταχθεί με τη Συντονιστική, δηλαδή υπέρ της αποχής.
Ο κ. Γεώργιος Σανταμούρης δήλωσε, επειδή η  παράταξή του δεν είχε ενιαία και ξεκάθαρη θέση, ότι ανεξαρτητοποιείται από αυτή και εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετέχει στον αγώνα που γίνεται για το ΠΙΙΕΤ με όλες τις δυνάμεις του.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και ο κ. Εμμανουήλ Λούβαρης,  αποχώρησε από την ομάδα εκείνων που τάχθηκαν υπέρ του να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη της Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ και δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει.
Από τη συνεδρίαση απείχε ο κ. Αντώνιος Ξενόπουλος λέγοντας ότι σαν χριστιανός καθολικός θέλει να απέχει από την ψήφιση του θέματος.
Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία, αφού μειοψήφησαν ο κ. Νικόλαος Γκίζης και ο κ. Ιωάννης  Κουμαριανός. Ο Έπαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Γιαγιάς συντάχθηκε με την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής, στην οποία είναι και μέλος.
Ο κ. Αλιμπέρτης με σημερινή έγγραφη δήλωσή του έκανε γνωστό ότι συντάσσεται τελικά με την άποψη της συντονιστικής επιτροπής και δεν θα προσέλθει να ψηφίσει.

Ο Δήμαρχος κάλεσε Λαϊκή Συνέλευση στον προαύλιο χώρο της Μεγαλόχαρης  στις 7/12/2014  από τις έντεκα (11.00) το πρωί και μέχρι τη λήξη της ώρας διεξαγωγής των εκλογών και κάλεσε τον Τηνιακό λαό σε μια Παντηνιακή, ειρηνική και κόσμια παρουσία.