Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Η Αγιωνύμια σε απευθείας σύνδεση με Βρυσί και Ρωμή

Η Καθολική Εκκλησία Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου τέλεσε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την εαρινή πανήγυρη της Παναγίας της Βρυσιώτισσας και σε τηλ...

Η Καθολική Εκκλησία Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου τέλεσε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την εαρινή πανήγυρη της Παναγίας της Βρυσιώτισσας και σε τηλεοπτική απευθείας σύνδεση με την Πλατεία  του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη έζησε στιγμές πνευματικής αγαλλίασης και  συγκίνησης  όταν ο Άγιος Πατέρας ο Πάπας Φραγκίσκος ενώπιον οκτακοσίων  χιλιάδων  πιστών συναγμένων στην πλατεία και στις γύρω οδούς ενέγραψε στο Αγιολόγιο της  Αγίας του Χριστού Εκκλησίας δύο νέους Αγίους: τον Ιωάννη 23ο Πάπα και τον Ιωάννη Παύλο το 2ο  Πάπα.

Η πανήγυρη στο Βρυσί άρχισε με τον προεόρτιο  Αρχιερατικό Εσπερινό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπός μας στον Ενοριακό ναό του Αγίου Μιχαήλ στον οικισμό Ταραμπάδο Τήνου, όπου και φυλάσσεται η ιστορική εικόνα της Παναγίας της Βρυσιώτισσας.
Συνεχίζοντας, την Κυριακή του Θωμά και της Θείας Ευσπλαχνίας του Θεού στις 9 το πρωί ξεκίνησε από τον Ταραμπάδο προς το Βρυσί η λιτανευτική μεταφορά της εικόνας της Παναγίας την οποία και συνόδευε ο Ιεροδιάκονός μας Γεώργιος. Ο καιρός ήταν βροχερός αλλά όχι τόσο ενοχλητικός, απλώς ο Κύριος ήθελε την ημέρα αυτή να κοιτάμε στον ουρανό κι όχι στη γη.
Στις 10:30  άρχισε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος και συλλειτούργησε μαζί του ο Γενικός Βικάριος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Παν.τατος π.Ρόκκος Ψάλτης, όλος ο Κλήρος της Τήνου και ο Εφημέριος της Μητροπόλεως  μας ο Παν/τατος π. Μανώλης Ρεμούνδος.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος μας και είπε:
Ακόμη ηχούν στ’ αυτιά μας οι χαρμόσυνες καμπάνες που ανήγγειλαν την Ανάσταση του Κυρίου. Νιώθουμε και δικό μας  τον χαιρετισμό του «χαίρετε» που απηύθυνε ο Αναστημένος Χριστός στις Μυροφόρες. Αισθανόμαστε και σήμερα  να μας συνοδοιπορεί ο Κύριος, όπως το βράδυ της Αναστάσεως ο Ιησούς συνάντησε τους απογοητευμένους και κουρασμένους μαθητές της Εμμαούς, να μας ερμηνεύει τις Γραφές και να μας καίει τις καρδιές.
Είναι ο Αναστημένος Χριστός που μας οδήγησε σήμερα εδώ στην πνευματική αυτή όαση την αφιερωμένη στην Μητέρα του και Μητέρα της Εκκλησίας. Μέσα σ’ αυτόν τον καταπράσινο και ελκυστικό υπαίθριο Ναό, προσφιλή σε όλους τους Τήνιους συναχθήκαμε, ως Εκκλησία, για να πανηγυρίσουμε σημαντικά γεγονότα της ζωής της Εκκλησίας μας. Να απευθύνουμε και πάλι ο ένας στον άλλο το σύντομο και περιεκτικό αναστάσιμο χαιρετισμό ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Μαζί με τον Απόστολο Θωμά να επαναλάβουμε: «ο Κύριός μου κι ο Θεός μου». Να ομολογήσουμε κι εμείς συλλογικά την πίστη μας, στον Αναστημένο Χριστό. Συναγμένοι εδώ και αδελφωμένοι να πανηγυρίσουμε, μέσα στην εποχιακή άνοιξη την πνευματική άνοιξη που δημιούργησε σε όλους μας η  λαμπρή εορτή του Πάσχα του Κυρίου ως Εορτή των Εορτών.
Χαίρεται σήμερα μαζί μας η Μητέρα του Κυρίου, η Θεοτόκος Παναγία, την οποία με τρόπο θαυμαστό οι Τήνιοι των δύο δογμάτων της μίας του Χριστού Πίστης με τρόπο εντυπωσιακό ευλαβούνται.
Σήμερα η Εκκλησία πανηγυρίζει τη Θεία Ευσπλαχνία. Είναι η Ευσπλαχνία του Ενός και Τριαδικού Θεού, η άπειρη αγάπη Του που με το Πάθος, το Θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού, μας έδωσε την απρόσμενη δυνατότητα να γίνουμε κάτοικοι της Ουράνιας Ιερουσαλήμ.
Σ’ αυτήν την ουράνια Ιερουσαλήμ στρέφεται σήμερα η καρδιά της  επί γης Εκκλησίας, πανηγυρίζει και αγάλλεται, διότι με το στόμα του Πρώτου Επισκόπου της δύο νέοι Άγιοι κατατάσσονται στο αγιολόγιο της επίγειας Εκκλησίας.
Δύο Αγίων που πολλοί από τους εδώ παρόντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν. Δύο νέων Αγίων που κατά την επίγεια πορεία τους άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη της αγιοσύνης τους, η οποία επιβεβαιώθηκε και  με θείες επεμβάσεις.
Τον Άγιο Ιωάννη 23ο Πάπα, ο οποίος δεν είναι άγνωστος στο Θεομητορικό μας Προσκύνημα, το οποίο, όπως είναι γνωστό  επισκέφθηκε ως Αποστολικός Δελεγάτος για την Τουρκία και την Ελλάδα. Όταν πέρασε μερικές ημέρες εδώ στην Τήνο αλλά και στη Νάξο άφησε ένα ενθύμιο του οποίου η αξία είναι ανεκτίμητη  διότι προορίζεται να φυλάσσει το τίμιο αίμα και το σώμα του Κυρίου  και είναι το Άγιο Ποτήριο  και  το Δισκάριο  με  το οποίο  τέλεσε εδώ τη Θεία Λειτουργία  στις 15 Αυγούστου 1937. Είναι το Ποτήριο που σήμερα χρησιμοποιούμε για την τέλεση αυτής της Ευχαριστίας μας.
Άγιος Ιωάννης ο 23ος είναι ο Πάπας που το μεγαλείο της ταπεινοσύνης και της ανθρωπιάς του, τον κατέστησαν ιδιαίτερα αγαπητό σε όλο τον καθολικό κόσμο  κι έμεινε γνωστός στην ιστορία του κόσμου με τον τίτλο  «Ο Καλός Πάπας». Το έργο όμως που τον κατέστησε γνωστό σε όλη την οικουμένη είναι η σύγκλιση της Δευτέρας Συνόδου του Βατικανού με την προφητική έκκλησή του: «ανοίξτε την πόρτα και τα παράθυρα της Εκκλησίας να μπει καθαρός αέρας».
Ο δεύτερος νέος Άγιος είναι ο Ιωάννης-Παύλος ο Δεύτερος. Είναι ο Άγιος  τον οποίο ακόμη περισσότεροι από μας γνωρίσαμε, εκτιμήσαμε, αγαπήσαμε.
Ποιος από μας δε θυμάται την επίσκεψή του στην Ελλάδα και την τέλεση της Ευχαριστίας στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας. Ακόμη αντηχεί η τρεμάμενη φωνή του με την ευχή του: «ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα». Αυτή η ευλογία είναι απαραίτητη σήμερα περισσότερο από ποτέ και ευχόμαστε να της χορηγηθεί με τις ικεσίες του.
Ήταν ο Πάπας που πραγματοποίησε τα περισσότερα ποιμαντικά του ταξίδια στον κόσμο, επισκέφτηκε εκατοντάδες ενορίες, εγκαινίασε την παγκόσμια συνάντηση νεολαίας. Αγάπησε τη νεολαία και η νεολαία τον αγάπησε. Ήταν οι φωνές ιδιαίτερα της νεολαίας στην Πλατεία του αγίου Πέτρου στη Ρώμη, που ενωμένες  με τις φωνές των πολλών χιλιάδων που συμμετείχαν στην εξόδιο ακολουθία του απαιτούσαν: subitosantoδηλαδή «αμέσως άγιος».
Ο διάδοχός του Πάπας Βενέδικτος 16ος  ευαίσθητος στη φωνή του λαού, έδωσε εντολή να ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία για την μακαριωνυμία του, η οποία και έγινε από τον ίδιο στις  30 Σεπτεμβρίου 2013. Η μοναδική περίπτωση στην ιστορία της Εκκλησίας που προκηρύσσεται μακάριος ένας Πάπας από τον αμέσως διάδοχό του.
Ο νυν επίσκοπος και Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος όρισε τη σημερινή ημέρα για να κατατάξει οριστικά στο αγιολόγιο της Εκκλησίας τους δύο αυτούς νέους αγίους και μάλιστα την Κυριακή τη λεγόμενη όχι μόνο του Θωμά αλλά και της Θείας Ευσπλαχνίας, εορτή που όρισε ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ο Δεύτερος. Ίσως δεν είναι μόνο τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος κοιμήθηκε την παραμονή της εορτής της Θείας Ευσπλαχνίας στις 2 Απριλίου του έτους 2005.
Λίγα λεπτά μετά τις ένδεκα (ώρα Ελλάδος), ο Πάπας Φραγκίσκος  εισήλθε στην Πλατεία  του Αγίου Πέτρου  και πριν αρχίσει την Ιεροτελεστία  της αγιωνυμίας  ασπάστηκε  τον επίτιμο  Πάπα και πήρε τη θέση του για την έναρξη της Ιεροτελεστίας. Αμέσως μετά ο Καρδινάλιος Amato, S.D.B., Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις υποθέσεις των Αγίων, συνοδευόμενος από τους άμεσους συνεργάτες του ζήτησε από τον Πάπα να εγγράψει  τα ονόματα των δύο Μακαρίων Παπών στο Επίσημο Αγιολόγιο της Εκκλησίας.
Σε  απευθείας μετάδοση όλη η συναγμένη Εκκλησία στο Βρυσί άρχισε να χειροκροτεί μαζί με το πλήθος των πιστών που βρισκόταν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.
 
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία απαγγέλθηκε η προσευχή των οδηγών και με λιτανεία μεταφέρθηκαν οι εικόνες των δύο νέων Αγίων Παπών στο Παρεκκλήσιο στο χώρο του Προσκυνήματος που αφιερώθηκε  προς τιμή και των δύο. Ίσως είναι ο πρώτος Ναός στον κόσμο που αφιερώνεται προς τιμή του Αγίου Ιωάννη 23ου και Αγίου Ιωάννη Παύλου του 2ου λίγα λεπτά μετά την αγιωνυμία τους.


Κατά τη λιτανεία προς το  αφιερωμένο Παρεκκλήσιο προς τιμήν των δύο νέων Αγίων ψελνόταν  ο νέος ύμνος προς τιμή τους που συνέταξε ο π. Μάρκος Φώσκολος, εφημέριος της Ενορίας του Αγίου Νικολάου της Χώρας Τήνου και είναι ο εξής:
ΥΜΝΟΣ  ΓΙΑ  ΤΟΥΣ  ΝΕΟΥΣ  ΑΓΙΟΥΣ
ΙΩΑΝΝΗ ΚΓ’  ΚΑΙ  ΙΩΑΝΝΗ-ΠΑΥΛΟ  Β’, ΠΑΠΕΣ  ΡΩΜΗΣ
(Κατά το Iste confessor)
Μέσα στην άνοιξη, και στη χαρά του Πάσχα, (2)
Ο Κύριος συνάζει, (2) τον πιστό λαό του,
Για να τιμήσουμε  νέους αγίους,
Και ένδοξους ποιμένες (2) νοητών προβάτων.

 
Το Πνεύμα τους επέλεξε, στου Πέτρου την καθέδρα (2),
Ρώμης επίσκοποι (2), καλού ποιμένα τύπος,
για να στηρίζουν τους αδελφούς στην πίστη,
Λαών φωστήρες (2) και Πατέρες.

 
ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΑΓΙΟ  ΙΩΑΝΝΗ ΚΓ’
 
Άγγελο σε βάπτισαν, ειρήνη να αναγγέλλεις (2),
Στην οικουμένη (2) και στην Εκκλησία.
Σύνοδο συγκάλεσες απάντων των ποιμένων,
Ενότητα να φέρουν (2), λόγο Κυρίου!
 
Ο Κύριος σε έστειλε, για να μας στηρίξεις (2),
Στον καιρό της πείνας (2) και του πολέμου.
Με λόγο ειρήνης, και φιλανθρωπία,
Να παρηγορήσεις, (2) τους πονεμένους.

 
[[ Ποτήριο προσέφερες, στο Βρυσί της Τήνου (2),
Όπου ετέλεσες, (2) αναίμακτη θυσία,
Για να προσφέρεται το Αίμα του Κυρίου,
Προς σωτηρία (2), νεκρών και ζώντων. ]]
 
ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ-ΠΑΥΛΟ Β’
 
Έκπληξη προκάλεσε, μετά πολλούς αιώνες (2),
Η εκλογή σου (2) από την Πολωνία,
Πρωτόθρονος στη Ρώμη και στην Εκκλησία,
Πέτρου και Παύλου (2) διάδοχος στην πίστη.
Κυρίλλου, Μεθοδίου, τέκνο, κληρονόμος (2),
Εν μέσαις Αθήναις (2), εις τον Άρειο Πάγο,
κήρυξες αγάπη, ενότητα και πίστη,
προς όλους τους ανθρώπους (2) ανεξαιρέτως.
 
Υποδείγματα αγάπης, Πατέρες μας στην πίστη (2),
Σας διακηρύττουμε, (2) με όλη την καρδιά μας.
Με ευγνωμοσύνη τιμούμε την αγία
Τη μνήμη ενός εκάστου, (2) με ικεσίες.
Υμνούμε και δοξάζουμε, τον Θεό Πατέρα (2),
Τον Υιό και Λόγο (2), και το Άγιο Πνεύμα,
Τριάδα ομοούσιο και ευλογημένη,
Εις όλους τους αιώνες (2) δια των αγίων.
 
Αμήν!
 
Όταν η λιτανεία έφθασε στο Παρεκκλήσιο το αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη 23ο και στον Άγιο Ιωάννη Παύλο τον 2ο έγινε η ευλογία των δύο εικόνων και τοποθετήθηκαν στο Ιερό.
Έπειτα συνεχίστηκε ο αγιασμός των πολυάριθμων και πάσης φύσεως οχημάτων που ήταν σταθμευμένα στους χώρους στάθμευσης  του Προσκυνήματος και στους γύρω χώρους και μετά την επανάκαμψη στο Ναό της Παναγίας έγινε ο ασπασμός της Εικόνας της και η απόλυση.
Παραβρέθηκαν στην Τελετή ο Κυκλαδίτης Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τήνου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων και υποψήφιοι για τις εκλογές Α και Β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


http://kantam.gr/