Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Από τη Μύκονο ως τα Υστέρνια, αποτελεσματικότητα …γιοκ! Κ.Ε.ΠΟ.Μ

Ίχνη ρύπανσης ενάμιση μήνα μετά από το ναυάγιο του YUSUF CEPNIOGLU στις ακτές της Δυτικής Τήνου. Το εμπορικό πλοίο  YUSU...







Ίχνη ρύπανσης ενάμιση μήνα μετά από το ναυάγιο του YUSUF CEPNIOGLU στις ακτές της Δυτικής Τήνου.
Το εμπορικό πλοίο YUSUF CERNIOGLU 
είναι ακόμα μισοβυθισμένο βόρεια-βορειοανατολικά του
Αρμενιστή Μυκόνου, από τα ξημερώματα της 8ης Μαρτίου 
κι ενώ ακόμα γύρω του βρίσκονται διάσπαρτα containers,
ενώ μέρος του «αγνώστου» και πιθανόν επικίνδυνου
φορτίου του διαχέεται και ταξιδεύει στο Αιγαίο.
 Από τη Μύκονο ως τα Υστέρνια, αποτελεσματικότητα …γιοκ!Στη Δυτική Τήνο έφτασε η ρύπανση ναυαγίου.
Από την ημέρα που μαθεύτηκε στο νησί η είδηση για το σοβαρό ναυάγιο στον Αυλέμωνα (στις ΒΒΔ ακτές της Μυκόνου) η ανησυχία μας ήταν μεγάλη. Κυρίως γιατί οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο νησί προαναγγέλλονταν επιδεινούμενες. Τότε σαν ένα θαύμα και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε η δέουσα (για τέτοια επικινδυνότητα και τέτοιο νευραλγικό σημείο) κινητοποίηση –χαλαρά ήρθαν κάποια ρυμουλκά τις επόμενες ημέρες και μπήκε στοιχειώδης φραγμός γύρω από το σκάφος- η ρύπανση περιορίστηκε στον μικρό κλειστό όρμο του Αυλέμωνα και αφορούσε μόνο επιφανειακά καύσιμα και λάδια της μηχανής. Οι 300 τόνοι αποθηκευμένου καυσίμου δεν φάνηκαν να είχαν βγει από το σκάφος. Έτσι τις επόμενες ημέρες, όταν έφτιαξε ο καιρός, δόθηκε η ευκαιρία στα συνεργεία να αντλήσουν σιγά-σιγά και μεθοδικά, σχεδόν όλα τα καύσιμα.
Θεωρητικά σήμερα ο τεράστιος κίνδυνος μόλυνσης των ακτών του νησιού και όλων των Κυκλάδων από καύσιμα έπαψε να υπάρχει.
Αυλέμωνας -φωτο Μ. Κουσαθανάς
Αυλέμωνας -φωτο Μ. Κουσαθανάς
Η ανησυχία μας ήταν έντονη τις πρώτες ημέρες όταν είδαμε την Αλευκάντρα, τη Σκάρπα, τους Κάτω Μύλους, τη Μεγάλη Άμμο και τον Κόρφο να υποδέχονται κατά εκατοντάδες τα πρώτα δείγματα του φορτίου που είχε αρχίσει να διαφεύγει από τα διαλυμένα και βυθισμένα κοντέινερς.
Τότε γράφαμε:
“Κι επειδή σήμερα εκβράζεται στη Μύκονο το σκορπισμένο
φορτίο, αύριο να μου το θυμηθείτε θα είναι στη Νάξο
και στην Πάρο και σε δυο ακόμα μέρες στη Σαντορίνη”. Ξεχ’ασαμε την Τήνο (ιδιαίτερα τη Νότια!), αλλά δεν ξέρουμε τι γίνεται στη Δήλο, στη Ρήνεια, στη βόρεια Νάξο και την Πάρο.
Οι καθ’ έξιν καθησυχαστές
Αυτά τότε! Όμως ξαφνικά έπεσαν πάνω μας να μας φάνε καθησυχαστικοί Θεοί και δαίμονες. Όλα λέει πάνε καλά και να μη γράφετε τίποτα ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ!
Οκ σταματήσαμε. Εξάλλου για τον τουρισμό φαίνεται να κόβονται και να ανησυχούν περισσότερο οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν εξ αγχιστείας, παρά εκείνοι που γεννήθηκαν μέσα του, τον υπηρέτησαν, τον υπηρετούν και ασχολούνται με το αντικείμενο επαγγελματικά (και μάλιστα χωρίς ίδιον υπηρεσιακό ή διοικητικό συμφέρον).
Κι έτσι λοιπόν μείναμε με την εντύπωση ότι όλοι έκαναν τη δουλειά τους. Ο Δήμος διαφύλασσε τα συμφέροντα του νησιού, ο κ. Βαρβιτσιώτης καθησύχασε, η Όλγα, ο Γιάννης, ο Μανώλης, οι «όλοι δικοί μας είμαστε» έχουσι γνώση.
Ώσπου έφτασε κάποια στιγμή και άρχισαν να ανοίγουν τα κλειστά στόματα κι ακούγαμε πράγματα που δεν θέλαμε να τα πιστέψουμε.
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών ερευνά τις καταγγελίες και θα επανέλθει άμεσα με την σφαιρική ενημέρωση και την τεκμηρίωση που μας έχει συνηθίσει.
Ως τότε η κυρία δημαρχεύουσα, καλό είναι να μας εξηγήσει τι έχει κάνει.
Ποιες είναι οι ουσιαστικές ενέργειες για την προστασία των ακτών του νησιού από την πλευρά του Δήμου;
Ιδού η Τήνος, ιδού και η ρύπανση
Για σήμερα θα περιοριστούμε σε στοιχεία που τυχαία έπεσαν στην αντίληψή μας και αφορούν το γειτονικό νησί της Τήνου.
Βρεθήκαμε πρόσφατα στον Όρμο Υστερνίων όπου και παρατηρήσαμε μεγάλη επιβάρυνση των ακτών από διάφορα που βγάζει η θάλασσα στην περιοχή μας συνεχώς. Όμως η ποσότητα διάσπαρτων πλαστικών κίνησε την προσοχή μας και ρίξαμε ακόμα μια ματιά.
Δυστυχώς οι πρώτη μας εντύπωση επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Μπροστά στα μάτια μας ήταν διασκορπισμένα σε όλη την έκταση της παραλίας εκείνα τα πλαστικά σακκουλάκια συσκευασίας από σερβιέτες με τα ίδια αραβικά στοιχεία αλφαβήτου. Και η Τήνος λοιπόν ήταν θύμα αυτού του ίδιου εγκληματικού καθησυχασμού!
διάσπαρτο υλικό συσκευασίας (Δυτική Τήνος)
Προσέξτε! Η επιτόπια ανακάλυψη έγινε ανήμερα Μεγάλο Σάββατο. Την επομένη, μέρα του Πάσχα οι συσκευασίες ήταν πολλαπλάσιες. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για να φέρουν μέσα στον Όρμο ό,τι σκουπίδι κυκλοφορούσε στη θάλασσα. Οι άνεμοι δυνατοί Δυτικοί.
Δυστυχώς πολύ φοβούμαστε, δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα οι άνεμοι ήταν ισχυροί Νότιοι, η ρύπανση δεν μπορεί παρά να έχει αγγίξει και άλλα νησιά.
Όρμος Υστερνίων, Τήνος. Δυτικοί άνεμοι έφεραν ως εδώ τη ρύπανση από το ναυάγιο του τουρκικού πλοίου Yusuf CepniogluΚαι το χειρότερο;
Αυτά όλα θα τα πάρουμε προίκα στον αιώνα τον αιώνων. Δεκάδες χιλιάδες συσκευασίες από σερβιέτες έχουν κάτσει στον βυθό. Έχουν δυστυχώς διασκορπιστεί σε μεγάλη ακτίνα και με κάθε κυματάκι θα βγαίνουν στην επιφάνεια. Σημειωτέον ότι επίσημα κανείς δεν γνωρίζει πόσα, και τι είδους αντικείμενα έχουν διασκορπιστεί στον βυθό.
Και το ακόμα χειρότερο;
Επειδή τα ψάρια δεν κάνουν εύκολα τον διαχωρισμό καθώς ανοίγουνε το στόμα για να χορτάσουν την πείνα τους… καλήν αντάμωση στην Πάγκα σμέρνα μου καλή μου σμέρνα κι εσύ πελαγίσιε κυνηγέ, κι εσύ μπακαλιάρε μου δυστυχισμένε και περήφανε ροφέ!
Θέσις ναυαγίου Yusuf Cepnioglu- Το σημείο είναι κομβικό και ιδιαίτερης σημασίας, λόγω γειτνίασης πολλών νησιών και περιοχών φυσικού κάλλους. Το ναυάγιο αν δεν παρθούν μέτρα ουσιαστικά, δεν καθαρίσει ο βυθός και δεν απομακρυνθεί άμεσα το σκάφος, ίσως αποτελέσει μαύρη παρακαταθήκη για το οικολογικό μέλλον της ευρύτερης περιοχής.





Πηγή : http://kepom.wordpress.com/