Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ και ΟΨΙΜΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Πληροφορίες: 2283360125 e-mail : tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr                                   ...



ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πληροφορίες: 2283360125
e-mail: tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr                       
                                      Τήνος, 19/4/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ και ΟΨΙΜΕΣ «ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ»

Σχετικά με ανακοίνωση για το έργο του Βιολογικού, από Δημοτική Κίνηση για την Τήνο, πρέπει τα πράγματα να μπουν, απλά και σύντομα, στη θέση τους.
Κανένας βομβαρδισμός με ανακοινώσεις. Το έργο προοδεύει χωρίς να χαθεί ούτε μέρα και ο κόσμος ενημερώνεται από δελτία τύπου του Δήμου, για την εξέλιξή του, με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια.
Όποιος διάβασε το τελευταίο δελτίο τύπου, έμαθε ότι το έργο έχει «σπάσει» σε δύο Υποέργα, τα οποία περιγράφονται και δημοπρατούνται σε συγκεκριμένη ημερομηνία το καθένα.
Καμία προεκλογική σκοπιμότητα για ένα έργο που η θέση της Δημοτικής αρχής υπήρξε διαυγής, από την 1-1-2011 (επιφυλάξεις για τη θέση, αδυναμία να τεθεί τώρα ζήτημα αλλαγής θέσης -μετά από 10, τότε, χρόνια προεργασίας- και αγώνας να σωθούν οι απαλλοτριώσεις). Σκοπιμότητα μπορεί να δει κανείς μόνο στο να ανοίγει εκ νέου ζήτημα θέσης, από όσους επί 12 χρόνια δεν είπαν λέξη για το θέμα αυτό, ένα μήνα πριν τις εκλογές.
Δεν είμαστε αρμόδιοι να κρίνουμε τη θέση του έργου και οι όποιες επιφυλάξεις μας είναι απλών ανθρώπων, που κρίνουν με τις όποιες γνώσεις τους. Εφόσον οι μελέτες προχώρησαν έτσι και εγκρίθηκαν έτσι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για λάθος θέση. Από την αρχή της θητείας ειπώθηκε ότι αν ξεκινούσαμε τώρα θα υπήρχε ανάγκη καλύτερης τεκμηρίωσης της επιλογής θέσης, τώρα (2011) είναι αδιανόητη τέτοια συζήτηση.
Δεν υπάρχουν «άλλα λάθη» (πλην των όσων διορθώσαμε για να συμπεριληφθούν και οικισμοί και ενός σοβαρού ζητήματος με την μια δεξαμενή, που δύσκολα μεν, πλην ξεπεράστηκε).
Το έργο είναι τέτοιας σημασίας για το νησί, που είναι κατώτερο των περιστάσεων να εντάσσεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Έτσι ακριβώς το αντιμετωπίσαμε, αναδεικνύοντας το τί βρήκαμε (γιατί εργάστηκαν και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές για το έργο, παρά τα όποια λάθη και την ολιγωρία στην εξασφάλιση των αποζημιώσεων των απαλλοτριώσεων) και το τί πράξαμε.
Ο Βιολογικός θα υλοποιηθεί στο ακίνητο του Δήμου (λίγο κάτω από τα 30.000 μ2) που απαλλοτριώθηκε στη θέση «Μαρμαριές». Τα πληθυσμιακά δεδομένα καθορίζονται με αυστηρά κριτήρια από τους μελετητές χωρίς καμία εμπλοκή του Δήμου. Όλα έχουν ληφθεί υπόψη και μάλιστα αυξήσαμε τη δυναμικότητα του έργου, έργου που δεν κατασκευάζεται ποτέ επί του αριθμού των κατοίκων αλλά με σημαντικό αυξητικό συντελεστή.
Τα θέματα των αντλιοστασίων, των γεννητριών, των αγωγών, του δήθεν  υψόμετρου των 300 μέτρων (!), κλπ, έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά, ξανά και ξανά, από όλους τους αρμόδιους φορείς (μιλούμε για χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ) και έχουν εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το όποιο κόστος λειτουργίας σε συνδυασμό με τη θέση, θα φανεί στην πράξη και όχι στις προεκλογικές φωτοβολίδες του καθενός και θα αντιμετωπιστεί τότε.
Το έργο έχει εγκριθεί με βάση όλα τα δεδομένα της πόλης και των πέριξ οικισμών. Όποιος είχε την ελαφρότητα να πετάξει στα σκουπίδια μελέτες 10 ετών αλλά και τη μόνη προοπτική να έχει κάποτε Βιολογικό η πόλη της Τήνου και οι οικισμοί της, θα το έπραττε. Ο κάθε υπεύθυνος Δήμαρχος του τόπου, θα προχωρούσε έτσι όπως ενήργησε ο νυν Δήμαρχος (2011), με την οικονομική κρίση να καθιστά βέβαιο ότι εναλλακτικό σενάριο δεν υπήρχε.
Τώρα ανακάλυψαν κάποιοι τα «σταγονίδια» και τον «κίνδυνο υγείας»! Και όχι μόνο: Κουνούπια, οσμές, οικολογική καταστροφή και δήθεν δικαστική έρευνα του έργου!!!
Τέλος, η αναφορά δύο αποτυχημένων έργων, αν δε γίνεται για φτηνές εντυπώσεις, οφείλει να διευκρινίζει πού και πώς εμπλέκεται η Δημοτική αρχή. Η Λιμνοδεξαμενή της Λειβάδας δεν έχει καμία σχέση με το Δήμο, το ίδιο και το έργο του Λιμανιού της Τήνου. Για το πρώτο ο Δήμος δεν μπορεί και δεν θέλει να αναμιχθεί (αμαρτωλό, κατά κυριολεξία, έργο), για το δεύτερο αγωνίστηκε και αγωνίζεται χωρίς να είναι αρμόδιος, για να δοθεί μία λύση, αν και δεν εξαρτάται από τον ίδιο.
Ας κλείσουμε με μία εύλογη ερώτηση:
Την 5-4-2000 ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης από το Δήμο, για το έργο και την 14-1-2002 το Δημοτικό Συμβούλιο (επί Δημαρχίας κ. Σάββα Απέργη) επέλεξε τη θέση. Απαιτήθηκαν πάνω από 20 εγκρίσεις και την 12-11-2007, το ίδιο όργανο κήρυξε ομόφωνα την αναγκαστική απαλλοτρίωση (επί Δημαρχίας κ. Σίμου Ορφανού).Πού ήταν όλα αυτά τα 14 χρόνια όσοι αγωνιούν σήμερα, για να εκφράσουν τις ανησυχίες και τα επιχειρήματά τους; Πουθενά! Ο Δήμαρχος, το ίδιο διάστημα, υπηρετούσε το Δήμο Εξωμβούργου και από 1-1-2011 το Δήμο Τήνου. Επομένως όποιοι μιλούν για προεκλογικές σκοπιμότητες, ας κοιτάξουν προς τους εαυτούς τους. Ευτυχώς, οι συμπολίτες μας έχουν και μνήμη και κρίση!