Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Eurogroup: Πρώτα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και μετά η...δόση

Την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή αναμένει το Eurogroup, προκειμένου να κλείσει επίσημα η τέταρτη αξιολόγηση του ε...



Την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή αναμένει το Eurogroup, προκειμένου να κλείσει επίσημα η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, στόχος είναι να υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Εurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου και η τελική απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της θα πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα Μαΐου, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις (ομόλογα που λήγουν περί τα μέσα Μαΐου) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μία ή δύο δόσεις, πιθανότητα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Οι τρεις δόσεις στο σύνολό τους θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας, πάντως ότι η πρώτη δόση που θα εκταμιευθεί το Μάιο θα είναι η σημαντικότερη.
Πάνω από 1,8 δισ. ευρώ θα είναι η επόμενη δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ. Η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέσα στον Μάιο.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι θα υπάρξει «αναπροσαρμογή» των εκταμιεύσεων στην Ελλάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος διήρκησε για «μεγάλο διάστημα».
Για τις εκτιμήσεις της τρόικας σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε σχετική αναφορά στην πρόσφατη κοινή δήλωση του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, στην οποία επαναλαμβάνεται ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας βρίσκονται στην πορεία υλοποίησης των στόχων του προγράμματος και πως από τις πρώτες εκτιμήσεις αποδεικνύεται ότι η επιδίωξη για το πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο.

Πηγή : http://www.koutipandoras.gr/