Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Τιμή και αναγνώριση για τους ανθρώπους της θάλασσας

Μια από τις πλέον εντυπωσιακές εκδηλώσεις της νέας χρονιάς ήταν αυτή για την κοπή της πίτας του  Λιμεναρχείου Σύρου , η οποία πραγματοπο...

02
Μια από τις πλέον εντυπωσιακές εκδηλώσεις της νέας χρονιάς ήταν αυτή για την κοπή της πίτας του Λιμεναρχείου Σύρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε σαλόνι του ελλιμενισμένου στην Ερμούπολη, επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Aqua Jewel.
Μια εκδήλωση με πλούσιο πρόγραμμα που έγινε σε συνεργασία με την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου και στην οποία συμμετείχαν το σύνολο σχεδόν των τοπικών αρχών της Σύρου (διοικητικών, στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας), εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιριών Blue Star Ferries, Nel Lines και Hellenic Sea Ways, ναυτικοί πράκτορες, εν ενεργεία και παλιοί ναυτικοί. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οΜητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, που από κοινού έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα και ευχήθηκαν για το νέο έτος στο Λιμενικό Σώμα, στους ναυτικούς και σε όλους τους παριστάμενους.
Και οι δύο επικεφαλής της τοπικής εκκλησίας, ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως την εταιρία Nel Lines, τους πλοιάρχους και τα πληρώματα των πλοίων Aqua Jewel και Aqua Spirit τόσο για την περιποίηση που τους προσφέρουν στα συνεχόμενα ταξίδια που κάνουν για τις ποιμαντικές τους υποχρεώσεις στα νησιά, αλλά κυρίως διότι αποτελούν έναν μεγάλο συνδετικό κρίκο που ενώνει και εξυπηρετεί τους κυκλαδίτες, ειδικότερα τους κατοίκους των μικρών νησιών και της άγονης γραμμής.
Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, ο λιμενάρχης Σύρου Νικόλαος Σκευοφύλακας, προσέφερε δύο πολύ όμορφα φιλοτεχνημένα έργα στους Σεβασμιοτάτους που απεικόνιζαν το δημαρχιακό μέγαρο Ερμούπολης και το λιμάνι με τους δύο λόφους της Σύρου. Ακολούθως, ο κ. Δωρόθεος δώρισε προς το Λιμεναρχείο και προς το πλοίαρχο και πλήρωμα του Aqua Jewel μια εικόνα του προστάτη των ναυτικών, της θάλασσας και του Λιμενικού Σώματος, Αγίου Νικολάου.
Μετά το κόψιμο της πίτας, ακολούθησαν εορταστικά άσματα από την ανδρική χορωδία του Αγίου Νικολάου και μια ενδιαφέρουσα ιστορικού περιεχομένου ομιλία για τη ναυτοσύνη, το ναυπηγείο και το Λιμεναρχείο της Σύρου, από τον παλιό πλοίαρχο Εμπορικού Ναυτικού Γεώργιο Κανάκη.
Οι βραβεύσεις
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν από το Λιμεναρχείο Σύρου, αλλά και από την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου δια μέσω του προέδρου της Γιώργου Μηλιού, εν ενεργεία και βετεράνοι ναυτικοί, ο καθένας από τους οποίους έχει γράψει τη δική του ιστορία στις θάλασσες των Κυκλάδων, του Αιγαίου και όχι μόνο. Τιμήθηκαν ακόμη αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών εταιριών και ναυτικοί πράκτορες. Όλοι τους άξιοι συγχαρητηρίων και άνθρωποι με μεγάλη προσφορά και σπουδαία επαγγελματική σταδιοδρομία. 
Ειδικότερα, τιμήθηκαν με το θυρεό του Λιμεναρχείου Σύρου οι πλοίαρχοι Εμπορικού  Σπύρος Πεφάνης (Blue Star Delos)καιΓιώργος Δήμου (Aqua Jewel), όπως και ο κυκλαδίτης, ναξιώτης στην καταγωγή Στέλιος Περιστεράκης (Εξπρές Πήγασος) που για πολλά χρόνια ήταν καπετάνιος στην άγονη ενδοκυκλαδική γραμμή.
Συγκινητική υπήρξε η στιγμή της βράβευσης του πατέρα του λιμενάρχη Σύρου και παλιού πλοίαρχου του Εμπορικού Ναυτικού, Γρηγόρη Σκευοφύλακα από τον Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο. Το τιμώμενο πρόσωπο δεν γνώριζε ότι επρόκειτο να βραβευθεί και η απρόοπτη τιμητική διάκριση που του αποδόθηκε συγκίνησε ιδιαίτερα τον καπτά Γρηγόρη που εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και ευχές προς όλους.
Το ίδιο συνέβη και με δύο ακόμη πρόσωπα με μακρόχρονη πορεία και προσφορά. Τον παλιό αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος και παλιό λιμενάρχη Ικαρίας Γιώργο Βλάχο και τον επί δεκαετίες ναυτικό πράκτορα Σύρου Ηλία Γαβιώτη που με τη σειρά τους τιμήθηκαν από το Λιμεναρχείο Σύρου.
Τιμήθηκε επίσης, η εταιρία Nel Lines και συγκεκριμένα ο διευθύνοντας σύμβουλός της Γιάννης Αβραντίνης.
Ακόμη, η Ένωση Συνταξιούχων Σύρου απένειμε τιμητικές πλακέτες σε παλιούς συριανούς πλοιάρχους και μηχανικούς του εμπορικού ναυτικού όπως: Γιάννης ΚεράνηςΠέτρος ΜαραγκόςΚωνσταντίνος ΡαϊσηςΓιώργος ΔάσκοςΝικήτας ΒεκρήςΚοσμάς ΚαλογεράκηςΕμμανουήλ ΧατζηδάκηςΒαγγέλης Περσελής και Γιώργος Γουργουράκης.
Αμέσως μετά το τέλος των βραβεύσεων, ακολούθησε πλουσιοπάροχη δεξίωση προσφορά του πλοιάρχου, του πληρώματος του Aqua Jewel  και της Nel Lines με εκλεκτό φαγητό και κρασί. 
Δείτε φωτογραφίες από τηνε εκδηλωση: