Αγίου Αθανάσιου και στους Μύλους Υστερνίων Τήνου, στο ξωκλήσι με τις πολλές συλλογές λαϊκών λιθανάγλυπτων και σιδερένιων καλλιτεχνημάτων, γιορτάστηκε η μνήμη του το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014.
Το ξωκλήσι μαζί με τα λοιπά περίτεχνα χρηστικά κτίσματα κληρονομιά της πατρογονικής οικογενείας των Καρδαμιτσαίων, ιδιοκτησίας σήμερα του γιατρού Κώστα Καρδαμίτση, γιορτάζεται από την οικογένεια με τον παραδοσιακό τρόπο, τελουμένων του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, προσφέροντας δε στο κατόπιν φαγητά και κεράσματα στην Τράπεζα Αγάπης των συμμετεχόντων.

Ο Εφημέριος Αγίας Παρασκευής Υστερνίων Τήνου π. Βασίλειος Δράκος και ο Εφημέριος Υπαπαντής Κτικάδου Τήνου π. Αντώνιος Φώσκολος, τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία με συμμετοχή καλλίφωνης χορωδίας ψαλτών, ντόπιων και ετεροδημοτών, ερασιτεχνών και μη, οι οποίοι έψαλλαν μελωδικότατα, με τόνο και χροιά "σύμπλεγμα" Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής. Διευθύνων ο Τριποταμιανός ετεροδημότης Κάρολος Αμοιραλής, έδινε μια άλλη διάσταση στα τελούμενα ιερά Μυστήρια, εξαϋλώνοντας το σώμα, δίνοντας στους ευλαβείς του Αγίου, παραδείσια αίσθηση.
Χάρμα οφθαλμών ο χώρος με τις αναμμένες καντήλες και ασπροκέρια, χάρμα ακοής οι ψαλμοί και οι ύμνοι, έδιναν ανάταση ψυχής στους προσευχόμενους ικέτες.
Η παραδοσιακή τράπεζα, στους λιτούς χώρους του συγκροτήματος, η ευγένεια και η ευχάριστη διάθεση των ιδιοκτητών και όσων προσφέρθηκαν να βοηθήσουν γέμισαν ικανοποίηση τους εορταζόμενους.
Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου μια απόλαυση, αγναντεύει θάλασσες και στεριές στο βορά και στο νότο του Αιγαίου, με όρμους και λιμάνια (Υστερνίων και Πανόρμου) κοντά και ορατά, σε στρατιωτική θα πεις παράταξη των γειτονικών ανεμόμυλων, βαριά βιομηχανία της πάλε ποτέ εποχής.
Στο συγκρότημα βρίσκεται λιτός και απέριττος ο τάφος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, εξ Υστερνίων καταγόμενος και διαμένων τα τελευταία χρόνια πριν τη θανή του.
Νίκος Φώσκολος