Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Οι ανεμογεννήτριες έρχονται

Κοινή δράση  Ένωσης Πολιτών Τήνου και της Δράσης Πολιτών Τήνου   Χθες τρίτη 14-01 συναντήθηκαν και συζήτησαν μέλη της Ένωσης Πολ...



Κοινή δράση Ένωσης Πολιτών Τήνου και της Δράσης Πολιτών Τήνου

 Χθες τρίτη 14-01 συναντήθηκαν και συζήτησαν μέλη της Ένωσης Πολιτών Τήνου και της Δράσης Πολιτών Τήνου για το θέμα των Β.ΑΠΕ με αφορμή τις πρόσφατες –από 23 Δεκέμβρη 2013- εγκρίσεις από το υπουργείο περιβάλλοντος για την δημιουργία Αιολικών πάρκων σε Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο. 
Πρόκειται για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από τον όμιλοΚοπελούζου το 2011, συνολικής  ισχύος 218,5 ΜW (95 ανεμογεννήτριες).
  Έγινε ενημέρωση των παριστάμενων μελών, και αποφασίστηκε κοινή δράση σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες και φορείς από όλα τα νησιά. Οι τέσσερις δήμοι ( Τήνου (246/11), Άνδρου (205/11), Πάρου (378/11) και Νάξου (303/11) όπως και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (7850/24-11-11) είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά για το συγκεκριμένο έργο. Μέχρι την ώρα που γράφονταν το παρόν κείμενο δεν είδαμε από τον Δήμο ή άλλη συλλογικότητα καμία αντίδραση.

Να σας θυμίσουμε την απόφαση του δήμου Τήνου:


Ο Δήμος Τήνου με την υπ’ αριθμ. 246/2011 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε ομόφωνα :
α. Γνωμοδοτεί αρνητικά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» των εταιρειών για την Τήνο «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΩΛΙΑ Α.Ε.» και «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΑΓΚΑΡΙ Α.Ε.», διότι τέθηκε στο Συμβούλιο αιφνιδιαστικά και χωρίς επαρκή ενημέρωση.
β. Καταθέτει τις παρακάτω απόψεις του, όσον αφορά την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τήνο :
*Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υπέρ της Αιολικής ενέργειας και της εγκατάστασης των Αιολικών πάρκων στο νησί, με τις δικλείδες ασφαλείας που εκτίθενται κατωτέρω.
*Σε όποια απόφαση για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, καθοριστική πρέπει να είναι η θετική άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου.
*Να υπάρξουν αυστηρότεροι περιορισμοί όσον αφορά την φέρουσα ικανότητα του νησιού κα να εξεταστεί πλέον αυτό ως ένας ενιαίος Δήμος (από 1-1-2011), με νομοθετική τροποποίηση εφόσον απαιτηθεί και αφού ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιού ως έχοντος δεκάδες παραδοσιακούς οικισμούς και απαράμιλλης ομορφιάς ενδοχώρα, περί του οποίου υπάρχει και νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (από την υπόθεση της εγκατάστασης των πυλών και ιστών της ΔΕΗ). Επίσης, να επανεξεταστούν τα όρια των αποστάσεων από οικισμούς, επαρχιακό οδικό δίκτυο και τόπους που χρήζουν προστασίας.
* Να ζητηθεί η αναβολή της συζήτησης του άνω θέματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο, λόγω ακριβώς των ανωτέρω λόγων αλλά και των απεργιακών κινητοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη.
*Την σύσταση επιτροπής αποτελούμενη από όλους τους Προέδρους και τους εκπροσώπους των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Τήνου και τους Δημοτικού Συμβούλους Νικηφόρο Δελασούδα, ως Πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνιο Ξενόπουλο, Φραγκίσκο Καγιώργη, Σίμο Ορφανό και Ηλία Τζαβελόπουλο, προκειμένου να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για τις περιοχές στις οποίες ενδείκνυται, με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, να πραγματοποιηθεί εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Τήνο.