Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ήταν η πρώτη φορά που είδα Γερμανό Στρατιώτη από τόσο κοντά στη Τήνο (1941)

1941... Ήταν η πρώτη φορά που είδα Γερμανό Στρατιώτη από τόσο κοντά…. Έτσι λοιπόν φίλε μου Δημήτρη όταν οι Γερμανοί ήταν στην Τήνο θ...


1941... Ήταν η πρώτη φορά που είδα Γερμανό Στρατιώτη από τόσο κοντά….

Έτσι λοιπόν φίλε μου Δημήτρη όταν οι Γερμανοί ήταν στην Τήνο θυμάμαι σαν μικρό παιδί κάτι είχε συμβεί και άνοιγαν τα μαγαζιά τα σπίτια και ψάχνανε..αυτό που είχε συμβεί ήταν το εξής..

Η σύλληψη του μεγάλου π/κ «ΑΣΠΑΣΙΑ» Μέσα στο λιμάνι της Τήνου, χωρητικότητας 250 τόννων, εξοπλισμένο με 2 πυροβόλα τα οποία εξυπηρετούντο από 4 Γερμανούς πυροβολητές, με πλήρωμα Ελληνικό και με φορτίο, από 1.000 δέματα καπνού συνολικού βάρους 65.000 κιλών περίπου, 46 βαρέλια με κρασί μοσχάτο βάρος 1.000 κιλών και μ΄άλλα υλικά και εφόδια φορτωμένα από την Σάμο με κατεύθυνση Πειραιά.. Είχε προηγηθεί και η καταβύθιση μέσα στο λιμάνι του π/κ ΜΑΡΙΑ.. Όλα αυτά είχαν εξοργίσει τους Γερμανούς και από την Σύρο έφτασαν δυνάμεις για να ανακαλύψουν τους αντάρτες… 


Έτσι λοιπόν είχαν ξεκινήσει από τον δρόμο της Μεγαλόχαρης να ψάχνουν κάθε σπίτι, μαγαζί, η αποθήκη, ο πατέρας μου τότε είχε μια αποθήκη κοντά στης Λαγουρούδενας το σπίτι εκεί που ήταν το χρυσοχοείο του Δημήτρη Αρτέμη . Από ότι έμαθα μετά από τον Πατερά μου Γιάννη, οι Αντάρτες είχαν περάσει από την Άνδρο και επιχείρησαν και εδώ στην Τήνο με Βοήθεια τον συμπολιτών μας.. 

Πάντα η πρώτη τους δουλειά ήταν να συγκεντρώσουν 50 άτομα πολίτες πάνω στην εξέδρα, εκεί που γίνονται η θρησκευτικές τελετές και ένας στρατιώτης να τους σημαδεύει με αυτόματο όπλο σε περίπτωση που κάτι συνέβαινε στους υπολοίπους στρατιώτες κατά την ερευνά είχε διαταγή να τους σκοτώσει όλους ήταν κάτι σαν εγγύηση.

Τότε λοιπόν που έψαχναν με έστειλε ο πατέρας μου να πάω στην αποθήκη μας να ανοίξω το συρτάρι και να πάρω όλα τα χρήματα,  επήγα στην αποθήκη άνοιξα πήρα ένα καλάθι και άρχισα να τα πατώνω μέσα τα χρήματα, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα κατοχικά χαρτονομίσματα ήταν ένας πάκος που δεν μπορούσες με τα δυο χέρια να τα πιάσεις, άντε η αξία τους τώρα να ήταν ένα λεπτό έβαλα λοιπόν μέσα στο καλάθι όσα μπορούσα και από πάνω για να μην φαίνονται είχε ο πατέρας μου μέσα σε άλλο καλάθι σταφύλια την ώρα που σχεδόν είχα κάλυψη το καλάθι. 
Ο Αρχηγός της οργανώσεως Βασίλειος Κοσκινάς και ο Υπαρχηγός Λάμπρος Τσούρας φωτογραφίζονται με τα όπλα στο χέρι προτού ξεκινήσουν για την επιχείρηση π/κ "ΑΣΠΑΣΙΑ" για να θυμούνται!!!!
Ένας δυνατός κρότος άνοιξε την πόρτα τότε ήταν που για πρώτη φορά είδα Γερμανό από τόσο κοντά, κοίταξε γύρω του και καθώς με πλησίασε δεν έχασα το θάρρος μου, πήρα ένα τσαμπί σταφυλή και του το προσέφερα αυτός χαμογέλασε μου χάιδεψε τα μαλλιά και έφυγε περίμενα λίγο, βγήκα στο δρόμο έλεγξα αν είναι κάποιος, γύρισα πήρα το καλάθι και έκανα το δρόμο επάνω προς την Μεγαλόχαρη δεν πρόλαβα να κάνω δέκα βήματα και άκουσα κάτι φωνές, άρχισα να τρέχω σαν αθλητής των ολυμπιακών Αγώνων,  δεν κατάλαβα ότι από το καλάθι άρχισε ο αέρας να μου παίρνει τα χρήματα γέμισε όλος ο δρόμος.

Ήταν η πρώτη φορά που είδα Γερμανό Στρατιώτη από τόσο κοντά…. 

Αυτά και άλλα πολλά θα διαβάσετε αφηγήσεις από τον φίλο 

 Παράσχο Παρασκευά...

Δημήτριος Ψαραδέλης ο Τήνιος

Πηγή : tinostoday.gr