Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Γάλα και Ανεμογεννήτριες | Tinos on the Run

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ Θυμάμαι το καλοκαίρι του 1985, την πρώτη φορά που δούλεψα για έναν μ...

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013


ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Θυμάμαι το καλοκαίρι του 1985, την πρώτη φορά που δούλεψα για έναν μήνα στο τυροκομείο της Τήνου. 


Αν μια ανάμνηση έχω έντονη, είναι εκείνη του γάλακτος που έφτανε με το φορτηγό που οδηγούσε ο Μάνθος και αδειαζόταν στην σίτα για να περάσει μετά στην παραγωγή. Εκείνη η μυρωδιά του φρέσκου, που σ’ έπιανε με το που έμπαινες στον χώρο, είναι η πιό δυνατή ανάμνηση απ΄όλες.

Το γάλα συσκευαζόταν τότε σε πλαστικό μπουκάλι με θερμοκολλημένο καπάκι από αλουμινόφυλλο, όπως τώρα εξακολουθεί και βγάζει τα δικά της γάλατα η ΕΒΟΛ. 
Το νησί αξιοποιούσε την κτηνοτροφία του. 

Αρκετοί γαλακτοπαραγωγοί από τις τριγύρω περιοχές έφερναν μόνοι τους το γάλα στο τυροκομείο. 
Αυτό που μου είχε διαφύγει τότε ήταν πως οι περισσότεροι απ΄αυτούς ήταν ήδη ηλικιωμένοι...
Εάν μπορώ να ανακαλέσω σωστά (εύχομαι να κάνω λάθος...), το τυροκομείο τότε επεξεργαζόταν γύρω στους 8.500 τόνους γάλα τον χρόνο. 
Από τις αγελάδες όλου του νησιού, με ακατάλληλες συνθήκες σταυλισμού, με χίλια προβλήματα από τις μαστίτιδες και τις πενικιλλίνες, με κόπο και από τις δύο μεριές και του παραγωγού, αλλά και του τυροκομείου, που καλούνταν να παράξει άριστα τυροκομικά με γάλα μέτριας, αν όχι κακής, ποιότητας.
Σήμερα, απ΄ό,τι διάβασα, το τυροκομείο επεξεργάζεται 1.500 τόνους γάλα τον χρόνο. Η πτώση στην ποσότητα όμως, δεν είναι το μόνο κακό. 
Το ότι μεγάλη ποσότητα γάλακτος είναι «φερτή» από την Μύκονο, αυτό είναι το ΠΟΛΥ κακό... 
Το ότι δεν υπάρχει στο νησί κανένας μεγάλος παραγωγός γάλακτος, παρά μόνον μικρές παραγωγές από δύο έως δέκα αγελάδες το πολύ, αυτό είναι το ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ κακό... 
Το ότι, το τυροκομείο ό,τι κι΄αν κάνει δεν θα μπορέσει να τυποποιήσει σαν Π.Ο.Π. το περίφημο Τηνιακό τυράκι, αυτό είναι ΤΡΑΓΙΚΟ... 

Τέλος, το ότι δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη για δημιουργία μονάδας ή μονάδων παραγωγής γάλακτος που θα μπορούν να τροφοδοτούν το τυροκομείο μας με γάλα, αυτό είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ...
Δηλαδή, έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συζητήσεων περί ανάπτυξης μέσω ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, οικοδομικών δραστηριοτήτων κ.λπ. και δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ να σχεδιάσουμε κάτι τέτοιο;;; 
Τί κοστίζει αυτή η μελέτη; 
Μέσω ποιού ΕΣΠΑ θα μπορούσε να έχει προταθεί στους αγρότες της Τήνου μια τέτοια επένδυση; 
Σε πόσα πολλά χρόνια θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς μια τέτοια προσπάθεια; 
Πού θα οδηγούσε το τυροκομείο μια τέτοια κίνηση; 
Πόσες θέσεις εργασίας, αλλά και τί ωραίο κίνητρο θα ήταν για το νησί μια τέτοια ενέργεια;

Ακούω και κατηγορούν το τυροκομείο για στασιμότητα στα είδη, για παληομοδίτικες ή ανεπαρκείς συσκευασίες και ετικέττες, για μηδαμινές ενέργειες προώθησης των προϊόντων του. 
Μπράβο σας και καλά κάνετε και ανησυχείτε.


Καταλαβαίνει όμως, κανείς ότι, αν δεν υπάρχει ΝΤΟΠΙΟ γάλα, οποιαδήποτε προσπάθεια θα είναι ανεπαρκής; 
Αν τα τυριά μας δεν πιστοποιηθούν και δεν τυποποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο ΔΕΝ θα μπορέσουν ποτέ να αποτελέσουν εφαλτήριο για πραγματική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο νησί! 


Και κτηνοτροφία για την Τήνο σημαίνει όχι μόνον αγελάδες αλλά και κατσίκια! 
Όλα αυτά τα θράσια που δεν καταφέρνουμε να κρατήσουμε από το να καταφάνε τα πάντα, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο αξιοποίησης!
Το ότι στρέψαμε την ανάπτυξη του νησιού προς δραστηριότητες μη παραγωγικές (οικοδομή!!!) δείχνει την ανεπάρκεια σκέψης, την υποδούλωση σε τοπικά συμφέροντα, την κοντόφθαλμη πολιτική του να έρθουν χρήματα ΓΡΗΓΟΡΑ, ΤΩΡΑ αν είναι δυνατόν, στο νησί!
Κι΄έφτασε, ευτυχώς σύντομα, η εποχή της κρίσης... 
Αν θέλουμε να πάρουμε το πρόβλημα και να το κάνουμε λύση, ένα μένει μόνον: να αρχίσουμε να επενδύουμε σε ένα μέλλον με τοπικά χαρακτηριστικά. 

Κανένας από τα μεγάλα κεφάλια του τόπου σήμερα δεν μας λέει ότι, ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που μας προέκυψε, οφείλεται στην ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ των τόπων κατανάλωσης από την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ!!!
Και σε καμμιά, μα καμμιά κουβέντα περί ανάπτυξης δεν συμπεριλαμβάνεται η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με αλλαγή στις καλλιεργητικές προτεραιότητες!!!

Παράγω, σημαίνει έχω αυτονομία, σημαίνει αντέχω!
Τί να το κάνω το πανάκριβο ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες όταν δεν θα μπορώ να το πληρώσω και θα μου το κόβει η ΔΕΗ;;;

Μπορώ να έχω αγροτική παραγωγή;;; Αυτό χρειάζομαι!

Και μην ακούσω τις μπούρδες για εκείνους που γύρισαν στην επαρχία και σώθηκαν... 

Απλώς, γλύτωσαν απ΄το νοίκι και τα έξοδα του σπιτιού γιατί υπάρχει το πατρικό σπιτάκι να μείνουν και κανένα δυό χωραφάκια, που τους τρέφουν και τα χέρια τους τα ικανά για δουλειά. Τα υπόλοιπα είναι μπαρούφες και υλικό για σειρές για ηλιθίους στον ΣΚΑΪ και σε κάθε σαπιοκάναλο.

http://tinosontherun.blogspot.gr/