Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Με μεγαλοπρέπεια εόρτασε την λήξη του Έτους της Πίστεως και τον Χριστό Βασιλιά του κόσμου η Καθολική Εκκλησία της Τήνου.

Με λαμπρότητα τελέστηκε η Εορτή του Χριστού Βασιλιά αλλά και η λήξη του έτους της Πίστεως σήμερα 24 Νοεμβρίου 2013 στην Μητρόπολη της...




Με λαμπρότητα τελέστηκε η Εορτή του Χριστού Βασιλιά αλλά και η λήξη του έτους της Πίστεως σήμερα 24 Νοεμβρίου 2013 στην Μητρόπολη της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου Τήνου με την συμμετοχή όλου του Ιερού κλήρου της Τήνου και με μεγάλη συμμετοχή νέων αλλά και όσων αισθάνονται νέοι. 

Η εορτή του Χριστού Βασιλιά είναι η εορτή της Νεολαίας η οποία εορτάζει τον προστάτη της. Φέτος συνέπεσε και η λήξη του έτους της Πίστης που είχε κηρυχθεί πέρυσι τέτοια εποχή από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο. 

Σήμερα λοιπόν έληξε το έτος της Πίστεως και ξεκίνησε το νέο ποιμαντικό έτος. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην τελετή ενώ τίμησαν  με την παρουσία τους την εορτή ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μάνθος Βίλας, ο Αντιδήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Ζαλώνης, αλλά και Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. 



Οι νέοι είχαν την τιμητική τους και συμμετείχαν ενεργά στην τελετή ενώ ήταν και μια ευκαιρία για όλους μας να ανανεώσουμε την πίστη μας αλλά και να ζητήσουμε από τον Κύριο μας Ιησού Χρηστό, Βασιλέα του Σύμπαντος να την αυξήσει.


Ο Σεβασμιότατος στον λόγο του αναφέρθηκε στους στόχους του  νέου ποιμαντικού έτος που ξεκινάει και που θα είναι η απαρχή μιας νέας πορείας για την τοπική μας Εκκλησία, κατά την οποία θα αναζητήσει νέους τρόπους για να βιώσει παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται έσωθεν και έξωθεν και που πολλές φορές οδηγούν σε απογοήτευση. Αυτή η απογοήτευση έχει ως θλιβερή συνέπεια κάποια άτομα να απομακρύνονται από τους Νόμους, τις συμβουλές και τις οδηγίες της Εκκλησίας και να προτιμούν το δικό τους ατομικό τρόπο για να βιώνουν την υποτιθέμενη πίστη τους. 


Επίσης ζήτησε να γίνει μία ειλικρινή εξέταση συνείδησης, τόσο από τον κλήρο όσο και από τον λαό, έτσι ώστε από την πλευρά των ιερέων, να δουν  τι ιδιαίτερο πρόσφεραν  στο λαό αλλά και από την πλευρά του λαού κατά πόσο αξιοποίησε αυτές τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, έτσι ώστε αυτό το άγιο έτος να μην περάσει  αναξιοποίητο.


Τέλος, μεταξύ άλλων κάλεσε τους πιστούς αδελφωμένοι, ενωμένοι και αγαπημένοι, βαδίζοντες προς την Βασιλεία του Θεού που σήμερα με ιδιαίτερο τρόπο η Εκκλησία μας υπενθυμίζει, να προχωρήσει σε μία υπεύθυνη και ειλικρινή  ομολογία πίστεως, συνοδευομένη από την απόφαση να αναζητήσει μέσα στις ενοριακές κοινότητες και την τοπική Εκκλησία νέους τρόπους συνέχισης της πορείας πίστης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας δόθηκαν σπόροι, ως σύμβολο της πίστης του καθενός και της κάθε μιας, έτσι ώστε επιστρέφοντας στο σπίτι να τους φυτέψει και μεγαλώνοντας οι σπόροι αυτοί, έτσι  να μεγαλώνει και η Πίστη μας.


Ενώ η νεολαία, που όπως είπαμε είχε την τιμητική της σήμερα αφού γιόρταζε τον προστάτη της, διαμέσου της υπεύθυνης της νεολαίας, κ. Μαρίας Δελασούδα, απευθύνθηκε προς τους παρευρισκομένους ως εξής : 

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την ολοκλήρωση του λειτουργικού έτους, ενός έτους που ήταν αφορμή για να εμβαθύνουμε την πίστη μας, να αναρωτηθούμε  εάν υπάρχει και ποια είναι η προσωπική μας σχέση με το Θεό και πως αυτή η σχέση αφού βιωθεί γίνεται πίστη. Σήμερα γιορτάζουμε την λήξη αυτού του έτους,   θα τη γιορτάζουμε με μια «αυθεντική και ειλικρινή ομολογία πίστης», όλοι μαζί, όλα τα μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας, όλοι σαν μια οικογένεια, την μεγάλη και υπεροχή οικογένεια του Θεού. Γι ΄ αυτό και τη στιγμή της  κοινής μας προσευχής προς το Θεό Πατέρα θα ενώσουμε τα χέρια μας  και θα τα υψώσουμε προς το Αυτόν και θα γίνουμε μια  ζωντανή αλυσίδα, η αλυσίδα των πιστών, που δοξάζει το Θεό της.
Παράλληλα οι έφηβοι και οι νέοι και μαζί τους όλοι εμείς οι εδώ παρόντες γιορτάζουμε και ομολογούμε την πίστη μας στον Χριστό Βασιλιά. Έναν Βασιλιά διαφορετικό από τους άλλους. Απλό, ταπεινό και γεμάτο αγάπη για τους ανθρώπους, μια αγάπη που δεν έχει όρια, μια αγάπη που τον οδηγεί στο θάνατο. Αυτός είναι ο δικός μας Βασιλιάς, αυτός είναι ο δικός μας προστάτης, αυτός είναι ο δικός μας Θεός, ένας Θεός, που παρά τους χλευασμούς μας, παρά τις προδοσίες μας, μένει πιστός σε μας, και στην πιο δύσκολη στιγμή της μοναξιάς μας, του φόβου και της απελπισίας μας, αυτός μας παίρνει στην αγκαλιά του μας καθησυχάζει και μας διαβεβαιώνει «Αλήθεια σου λέω: σήμερα θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο»…
Αυτή η Θεία λειτουργία θα είναι ξεχωριστή… θα είναι μια γιορτή για όλους μας και  οι νέοι μελετώντας το Λόγο του Θεού, που σε λίγο όλοι θα ακούσουμε, θέλησαν να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις τους, αυτό που ο ίδιος ο Θεός ψιθύρισε στην καρδιά τους. Χρόνια μας πολλά!

Ενώ σε κάθε στιγμή της Θείας Λειτουργίας εξηγούσε στο κόσμο τις σκέψεις των καρδιών τους. 
  
ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Το ανάγνωσμα που θα ακούσουμε θέλει να μας μεταδώσει το μήνυμα της σωματικής και ψυχικής  σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και στον Δημιουργό του, που τον αναγνωρίζει ως Βασιλιά του.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Στο ακόλουθο ανάγνωσμα ο Απόστολος Παύλος παρουσιάζει μέσα από τα μάτια των πρώτων χριστιανών το πρόσωπο του Θεού που μας απελευθερώνει από το σκοτάδι της αμαρτίας και μας γεμίζει με το φως της αγάπης.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Μελετώντας το Ευαγγέλιο επιλέγουμε τον Ιησού Χριστό ως Βασιλιά στη ζωή μας, πορευόμαστε με βεβαιότητα και σιγουριά στο σωστό δρόμο που μας οδηγεί στην αιώνια Βασιλεία του. 


Παρακάτω ακολουθεί ο πλήρης λόγος του Σεβασμιοτάτου

Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφιών Μάριος Φώσκολος


ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΑ
24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η τοπική μας Εκκλησία, ενωμένη με την ανά τον κόσμο Καθολική Εκκλησία και συναγμένη εδώ στον Καθεδρικό της Ναό που είναι η μητέρα όλων των ενοριακών μας Ναών, τελεί τη λήξη του έτους της πίστεως και εγκαινιάζει τη νέα εποχή κατά την οποία θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε με ιδιαίτερη φροντίδα όσα κατ’ αυτό το έτος ατομικά ή συλλογικά αποφασίσαμε να ζήσουμε.
       Η λήξη λοιπόν αυτού του έτους της πίστεως είναι η απαρχή μιας νέας πορείας για την τοπική μας Εκκλησία, κατά την οποία θα αναζητήσει νέους τρόπους για να βιώνει παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται έσωθεν και έξωθεν και πολλές φορές οδηγούν σε απογοήτευση. Αυτή η απογοήτευση έχει ως θλιβερή συνέπεια κάποια άτομα να απομακρύνονται από τους Νόμους, τις συμβουλές και τις οδηγίες της Εκκλησίας και να προτιμούν το δικό τους ατομικό τρόπο για να βιώνουν την υποτιθέμενη πίστη τους.
Σε όσους επαναλαμβάνουν ότι πιστεύουν στο Χριστό αλλά όχι στην Εκκλησία, τους προτρέπω  να μην κάνουν αυτό το διαχωρισμό διότι δεν κάνουν ένα απλό λάθος αλλά ένα μεγάλο και τραγικό θεολογικό λάθος. Η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού. Δεν μπορούμε λοιπόν να πιστεύουμε στο Χριστό και όχι στο Σώμα Του. Ακόμη και αν διαπιστώνουμε πως οι αμαρτίες όλων μας το έχουν καταντήσει πληγωμένο και ματωμένο.  
Η χριστιανική πίστη δεν βιώνεται έξω από την Εκκλησία. Ο Κύριος θέλησε να δημιουργήσει μία κοινότητα πίστης στην οποία τέθηκε ο ίδιος ως κεφαλή. Όλοι οι βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδας ενδύονται τον Χριστό και αποτελούν το Σώμα του.
 Η Εκκλησία είναι ο θεματοφύλακας των σωτηρίων μέσων που της διέθεσε ο Κύριος. Είναι τα επτά Μυστήρια μέσω των οποίων πραγματοποιείται η λύτρωσή μας. Για την διακονία αυτών των Μυστηρίων ο ίδιος διάλεξε και κάλεσε ανθρώπους στους οποίους και ανάθεσε το έργο να γίνουν οι πιστοί διαχειριστές αυτών των μέσων της σωτηρίας.
Η σωτηρία είναι δώρο του Θεού αλλά δεν προσφέρεται σε όσους την αρνούνται, είτε με το λόγο τους, είτε με τα έργα τους. «Ο Θεός  θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν». Αυτό είναι δεδομένο γι’ αυτό και μας πλημμυρίζει από αισιοδοξία και ευτυχία. Ο Κύριος έχει επιλέξει για κάθε άνθρωπο μια οδό που θα τον οδηγήσει στη σωτηρία. Είναι στην απόλυτη ελευθερία του ανθρώπου να επιλέξει αυτή την οδό, που είναι ο ίδιος ο Χριστός, ή να ακολουθήσει ένα δικό του δρόμο  που όμως δεν μπορεί να ξέρει που θα τον οδηγήσει.
Κατά το έτος αυτό της πίστεως η κάθε ποιμαντική ενότητα της τοπικής μας Εκκλησίας ανέλαβε πρωτοβουλίες που σίγουρα συνέβαλαν στο να βοηθηθούν τα μέλη της να  κατανοήσουν τη σημασία του αγίου αυτού έτους.
       Σήμερα κάνουμε μία ειλικρινή εξέταση συνείδησης, κλήρος και λαός, για να δούμε εμείς οι ιερείς τι ιδιαίτερο προσφέραμε στο λαό και σεις ως λαός κατά πόσο αξιοποιήσατε τις ευκαιρίες που σας δόθηκαν, ώστε αυτό το άγιο έτος να μην περάσει  και αναξιοποίητο.
       Τώρα καλούμαστε να μαζί αδελφωμένοι, ενωμένοι και αγαπημένοι, βαδίζοντες προς την Βασιλεία του Θεού που σήμερα με ιδιαίτερο τρόπο η Εκκλησία μας υπενθυμίζει, να προχωρήσουμε σε μία υπεύθυνη και ειλικρινή  ομολογία πίστεως, συνοδευομένη από την απόφαση να αναζητούμε μέσα στις ενοριακές μας κοινότητες και την τοπική μας Εκκλησία νέους τρόπους συνέχισης της πορείας πίστης.
       Σ’ αυτή την πορεία μας ας ζητούμε συχνά για τον εαυτό μας από το Θεό Πατέρα το φάρμακο  για την ενδυνάμωση της πίστης μας, αυτό που  τελευταία συνταγογράφησε ο Άγιος Πατέρας, ο Πάπας Φραγκίσκος και το ονόμασε «ευσπλαχνινίνη», που μας εξασφαλίζει την ευσπλαχνία του Θεού. Αυτό το φάρμακο το προμηθευόμαστε μόνο από το φαρμακείο της  ευσπλαχνικής καρδιάς του Θεού Πατέρα και οφείλουμε να το χρησιμοποιούμε συχνά για τον εαυτό μας και  για τον αδελφό μας, τότε είναι βέβαιο που η πίστη μας θα είναι πάντα υγιής.
       Κατ’ αυτή την νέα ποιμαντική χρονιά ζητώ από την Εκκλησία να κάνουμε κάθε προσπάθεια να συμμετέχουμε στο Μυστήριο της Ευσπλαχνίας του Θεού που είναι η εξομολόγηση και μας προετοιμάζει για την άξια συμμετοχή μας στο Μυστήριο της Αγάπης του Θεού  που είναι η Ευχαριστία. Ιδιαίτερα η Ευχαριστία που τελείται κάθε Κυριακή στον ενοριακό μας Ναό με την ενεργό συμμετοχή όλης της ενοριακής κοινότητας. Αυτό το Μυστήριο είναι η πηγή από το οποίο μπορούμε να αντλούμε τη δύναμη για να βιώσουμε ως ενοριακή κοινότητα την αποστολή μας. Μια αποστολή που δεν είναι άλλη από το να βιώνουμε για να μπορούμε και να κηρύττουμε το ευαγγέλιο του Χριστού.
       Αγαπητά μου παιδιά, μπράβο σας που μ την παρουσία σας εδώ σήμερα ανταποδίδετε την αγάπη σας για το Χριστό που τόσο σας αγαπά.
Αγαπητοί έφηβοι, είστε η ελπίδα της Εκκλησίας μας και είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον όταν σας βλέπουμε.
Αγαπητοί μας νέοι και νέες είστε το αύριο της Εκκλησίας και μπράβο σας που ήδη έχετε ξεκινήσει να το ετοιμάζετε. 
Αδελφοί μου και Αδελφές μου σας ζητώ να προσεύχεστε και για όλους τους ιερείς μας, τους ηλικιωμένους και τους νέους, τους ηλικιωμένους για να συνεχίσουν  να μαρτυρούν την αγάπη μας για την Εκκλησία με την πλούσια  ποιμαντική τους εμπειρία, τους νέους για να ασκούν τα καθήκοντά τους με ζήλο και αγάπη για όλα τα μέλη της Εκκλησίας και τους δύο διακόνους μας για να γίνουν άξιοι υπηρέτες του Μυστηρίου της Σωτηρίας. Μην ξεχνάτε να προσεύχεστε και για μένα τον ανάξιο ποιμένα σας.


       Ανανεώνω την αγάπη μου για τον κλήρο και όλη την Εκκλησία και σας προσκαλώ να προχωρήσουμε σε μία ειλικρινή και υπεύθυνη ομολογία πίστεως, αφού πρώτα ακούσομε μία σύντομη κατήχηση από τον π. Μάρκο Φώσκολο που θα μας εξηγήσει γιατί στις ερωτήσεις της ομολογίας πίστεώς μας απαντούμε πιστεύω και όχι πιστεύουμε. Αμήν.








































































Tinosvoice.blogspot.com