Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Μικροί & μεγάλοι γέμισαν με χρώματα το ΙΤΗΠ αν και διαφορετικοί.. δημιούργησαν μαζί! .

Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού στη Χώρα Τήνου, παρουσιάστηκε έκθεση σεμιναρίου εικαστι...

Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού στη Χώρα Τήνου, παρουσιάστηκε έκθεση σεμιναρίου εικαστικών εφαρμογών, που πραγματοποιήθηκε στο ΙΤΗΠ από το Φεβρουάριο έως το Μάιο 2013, με τμήματα: παιδικό και ενηλίκων.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 22 Ιουλίου 2013.
Την επιμέλεια του σεμιναρίου είχαν οι: Αναστασία Χατζίρη, ζωγράφος – χαράκτρια, για το παιδικό τμήμα και η Ελένη Γλύνη, ζωγράφος, για το τμήμα των ενηλίκων.
Στο παιδικό τμήμα 2013 πήραν μέρος 37 παιδιά με δημιουργική διάθεση και φαντασία που εκφράστηκαν ελεύθερα μέσα από τη ζωγραφική, τις κατασκευές, γνώρισαν την υφή καινούργιων υλικών και επικοινώνησαν μεταξύ τους μέσω της τέχνης τους.
Θέματα ποικίλα στις συναντήσεις τους … έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουν τον προσωπικό τρόπο έκφρασής τους, την ένταση των χρωμάτων με τις αναμείξεις τους, να ενισχύσουν την φαντασία τους, να εκφράσουν τον πλούσιο εσωτερικό τους κόσμο, τη δίψα τους για δημιουργία!!!
Τα θέματα που ασχολήθηκαν ήταν χωρισμένα σε διαφορετικές ενότητες:
1. «ο εικαστικός κύκλος»,
2. «το σώμα μας μέσα από την τέχνη … γίνεται ο χάρτης των συναισθημάτων μας», χρησιμοποιώντας διάφορα"άχρηστα"– χρήσιμα υλικά που τα χρησιμοποίησαν για εικαστικές δραστηριότητες: ρετάλια, λινάτσες, χάντρες, εφημερίδες…
3. «η κυρία φύση στον καμβά», τα παιδιά με πινέλα και χρωστικές, μικροί ιμπρεσιονιστές μας μετέφεραν με το δικό τους τρόπο … έξω στη φύση, παίζοντας με το φως και την σκιά δημιούργησαν διάφορες φόρμες στους πίνακές τους,
4. «αποτυπώνοντας τα φύλλα γερανιού στο αλουμινόχαρτο ... τα παιδιά απέκτησαν άμεση αισθητηριακή γνώση».
5. «κατασκευή στεφανιών»,
6. «κατασκευή φωτιστικών με σκοινί»,
7. «κατασκευή φρίζας με χορευτές», πρόσωπα διαφορετικά που καθρέφτιζαν τα ίδια τα παιδιά με τις κινήσεις τους,
8. ζωγραφική σε βότσαλα,
9. Η τεχνική του ντεκουπάζ στα βότσαλα,
10. «Σκύλος, γάτα, αρουραίος», … στο ίδιο τραπέζι!
11. «δημιουργία ήχων – μουσικών οργάνων»,
12. «Η τεχνική του πουαντιγισμού – ψάρια»,
13. «κατασκευή μάσκας».
Ο Πικάσο έλεγε: «παλιά, ζωγράφιζα όπως ο Ραφαήλ ... μου χρειάστηκε μια ολόκληρη ζωή για να μάθω να ζωγραφίζω όπως τα παιδιά».
Στο τμήμα ενηλίκων 2013, βασική επιδίωξη ήταν η ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης, η εκμάθηση αρχών σχεδίου, χρώματος, στοιχείων αισθητικής, σύνθεσης και τελικά η απόκτηση προσωπικού αισθητικού κριτηρίου.
Η εκπαίδευση έγινε μέσα από τη δουλειά στο διαμορφωμένο χώρο του ΙΤΗΠ και άμεσα πάνω στο δημιουργούμενο ζωγραφικό έργο.
Τα μαθήματα του σεμιναρίου στηρίχθηκαν στο ελεύθερο σχέδιο, στις τεχνικές του σχεδίου, του χρώματος, των υλικών τους και στις αρχές της οπτικής αντίληψης
Βασικές ενότητες των μαθημάτων: υλικά σχεδίου (κάρβουνο), μετρήσεις (χρήση βελόνας, αναλογίες, άξονες), φωτοσκιάσεις (τόνοι, ημιτόνια), σύνθεση και τοποθέτηση του θέματος στη ζωγραφική επιφάνεια, υλικά χρώματος (πλαστικά, ακρυλικά), χρώματα θερμά, ψυχρά, καθαροί χρωματικοί τόνοι, λασπωμένα χρώματα.
Στην έκθεση που στήθηκε από τα έργα του σεμιναρίου, τα σχέδια κάρβουνου όλων, τοποθετήθηκαν και συνδέθηκαν σε ένα μεγάλου μεγέθους έργο, με πρόθεση τη δημιουργία ενός σκηνικού (στο οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια παράσταση) και σαν αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς όπου κάθε κομμάτι της έχει τον προσωπικό χαρακτήρα του δημιουργού του.
Στα εντυπωσιακά ζωγραφικά έργα, γίνεται αντιληπτή η ικανότητα και η επιμονή για ένα καλό αποτέλεσμα από τους δημιουργούς τους!
Στα εγκαίνια της Έκθεσης παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του ΙΤΗΠ κ. Ευαγ. Παρασκευάς - Γκύζης, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό συγχαίροντας μαθητές, και τις καλλιτέχνιδες εκπαιδεύτριες που με ζήλο και αφοσίωση στάθηκαν δίπλα στα παιδιά και ενήλικες, μαθαίνοντάς τους να αγαπούν την τέχνη τη φύση και τη ζωή και να απασχολούνται δημιουργικά.
Οι κυρίες Αν. Χατζήρη και Ελ. Γλύνη απευθυνόμενες στο κοινό της έκθεσης που ευχάριστα προσήλθε για να παρακολουθήσει τα αξιόλογα και "επαγγελματικά" έργα, εξήγησαν αναλυτικά τις δράσεις τους και τη άριστη συνεργασία μεταξύ τους, ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν με κάθε τρόπο για να έρθει σε πέρας αυτό το εγχείρημα.
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ