Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Από το Αρχείο του Αείμνηστου Στρατηγού Κ. Αθηναίου τέως Δημάρχου – Ο Περιφερειακός.

Ο Περιφερειακός είναι η ζωή και η ανάσα της ΤΗΝΟΥ . Δίχως αυτόν η Τήνος είναι καταδικασμένη σε αφανισμό. Ο Περιφερειακός άνοιξε μετ...


Ο Περιφερειακός είναι η ζωή και η ανάσα της ΤΗΝΟΥ .
Δίχως αυτόν η Τήνος είναι καταδικασμένη σε αφανισμό.
Ο Περιφερειακός άνοιξε μετά από 23 χρόνια   στις 12 παρά  5΄ και χρειάστηκε για να ανοίξει μεγάλο  «ρ ι σ κ ο» μεγαλύτερη τόλμη και πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αίσθημα ανάληψης ευθυνών.
Άνοιξε υπό της παρακάτω συγκυρίες.

Ο αδελφός μου Πολ. Μηχανικός  ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος, με την σύζυγό του Πολ. Υπομηχανικό ήλθαν μετά από δική μου παράκληση και με δικά τους μηχανήματα για να μετρήσουν τους κυκλοφοριακούς φόρτους και την κυκλοφοριακή ικανότητα των οδών της πόλεως της Τήνου.
Μετά από τις μετρήσεις , με ενημέρωσε ότι οι κυκλοφοριακοί  φόρτοι  που δεχόταν η παραλιακή όδευση ήταν 5πλάσια της κυκλοφοριακής της ικανότητος κάτι που σημαίνει οξύ και διαρκές κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα κατέστρεφε τον Τουρισμό, τους επαγγελματίες και ολόκληρο το νησί..
Ανήσυχος έφυγα αμέσως και επισκέφθηκα στην Σύρο την διαχειριστική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου από την οποία ενημερώθηκα ότι ήταν αμφίβολο αν το έργο θα συνέχιζε να μένει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα  ή θα απεντάσετο και θα σταματούσε η χρηματοδότηση.
Επιστρέφω στην Τήνο με το βασανιστικό δίλημμα.
-Ή ανοίγω τον Περιφερειακό  και λύνω το πρόβλημα
-Ή παραιτούμαι από Δήμαρχος και πηγαίνω με σκυμμένο το κεφάλι στοσπίτι μου.
Δηλαδή και εγώ «μια από τα ίδια….»
Επειδή το δεύτερο δεν ταιριάζει με τον χαρακτήρα μου,  αποφάσισα χωρίς δισταγμό να ρισκάρω το πρώτο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μου.
Στην απόφαση αυτή έπαιξε ρόλο και μια λ ο γ ο μ α χ ί α  μου……
με την αρχαιολόγο παρουσία του Επάρχου, εις την οποία έδωσα το λόγο μου ότι από μεθαύριο το πρωί αρχίζω το άνοιγμα του Περιφερειακού.
Έτσι πείρα ένα γαιοπροωθητή (μπουλντόζα;), τον τολμηρό και εξαίρετο Δημοτικό Υπάλληλο Χρήστο Κλαυδιανό και αρχίσαμε δειλά δειλά να σκάβουμε περιμένοντας να δούμε τις αντιδράσεις.
Αντιδράσεις με την βοήθεια της Παναγίας δεν υπήρξαν τουναντίον ο Υπάλληλος του Μουσείου  κ.                  ήλθε και παρακολουθούσε τις εργασίες γεγονός πως η προσοχή της αρχαιολογίας εστιάζετο  στην τυχόν ανεύρεση νέων αρχαιοτήτων και όχι στο άνοιγμα του Περιφερειακού.
Βεβαίως το έργο ήταν της Νομαρχίας και όχι του Δήμου , ενδιέφερε όμως ΑΜΕΣΑ το Δήμο αφού από το έργο αυτό εξαρτάτο η ζωή του νησιού.
Έτσι ο Έπαρχος από την πρώτη στιγμή δίπλα μου.
Ο Αντιπρόεδρος του Π.Ι.Ι. Ευαγγελιστρίας με λευκή επιταγή  άφησε να ενεργούμε κατά το δοκούν στο περιβόλι της Παναγίας και ο Νομάρχης κ. Μπάϊλας Δημήτριος εξαίρετος και ως Νομάρχης και ως άνθρωπος ήλθε στον Περιφερειακό με τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας ,συμπατριώτη μας κ. Αλβέρτη Ιωάννη εξαίρετο Πολιτικό Μηχανικό και ανέλαβε την ευθύνη  της περαιτέρω συνέχισης του έργου με πολύ θάρρος και αγάπης για το νησί.
Από την ώρα που ανέλαβε και ο Νομάρχης το θέμα του Περιφερειακού είχε λήξει. Ήταν πλέον απλά θέμα χρόνου.
Έτσι κατέφθασαν τα συνεργεία του κ. Παγανέλη με πληθώρα μηχανημάτων και τον ίδιο να εργάζεται από το πρωί μέχρι βαθέως νυκτός.
Προσωπικά τον συγχαίρω και τον ευχαριστώ.
Με γοργούς ρυθμούς εξέλειπαν οι κακοτεχνίες , κατέβηκε ο δρόμος κατά 4,80μ.έγινε η δεντροφύτευση,   ο ηλεκτροφωτισμός και η διαγράμμιση.
Η Τήνος σώθηκε και ο δρόμος έγινε η λεωφόρος που   διασχίζουμε σήμερα.
Θα ήταν παράληψη εάν δεν επισήμαινα την συμπαράσταση του Γ.Γ. της περιφέρειας ο οποίος συνέχιζε να χρηματοδοτεί το έργο και την ηθική αλλά και ουσιαστική βοήθεια του Μητροπολίτη μας  κ ΔΩΡΟΘΕΟΥ .
Πάντως και εδώ «οι καλοί» Τηνιακοί δεν έλειψαν , μου έκαναν μήνυση ,όχι γιατί άνοιξα τον Περιφερειακό , ευτυχώς, αλλά γιατί έριξα μερικά αυτοκίνητα με μπάζα στη χερσαία ζώνη.
Θα κλείσω με μια επισήμανση.
Ο Περιφερειακός δεν έχει μόνο αξία μεγάλη ως έργο πνοής και ανάπτυξης αλλά και σαν παράδειγμα προς μίμηση, για να διδάσκει στους μεταγενέστερους ,ότι : ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝΟ.
———————
Το γραπτό αυτό υπάρχει στο Αρχείο του αδελφού μου Κώστα Αθηναίου Στρατηγού τέως Δημάρχου ( που κρατώ στα χέρια μου και έχει μεγάλο ενδιαφέρον) είναι γραμμένο με το χέρι του και γράφτηκε την περίοδο μετά την Δημαρχεία του που ήταν πλέον άρρωστος.
Βεβαίως πολλά  πράγματα, εμπόδια που φαινόταν ανυπέρβλητα, κόντρα με την αρχαιολογία, διαδικασίες,  σπάσιμο της γραφειοκρατίας καθυστερήσεις, απέφυγε να τα γράψει για λόγους ευνόητους.
Θεώρησα υποχρέωσή μου έναντι της μνήμης του αδελφού μου , να το δημοσιεύσω, και για να ξέρει ο κάθε Τηνιακός την αλήθεια αλλά και  κυρίως γι αυτούς .που θέλουν να παρουσιάζουν την μέρα νύχτα.
Βεβαίως κάτω από το κείμενο που δημοσιεύω γράφει:
Στη συνέχεια τα αρχαία ευρήματα το άνοιγμα της πόλης και η επιχωμάτωση των αρχαίων ευρημάτων. Όμως αυτό το κείμενο δεν το βρήκα.
 ΡΕΝΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ