Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Οι αγώνες των φοιτητών μάς αφορούν όλους

Στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης στους εργαζόμενους και στη νεολαία από την τρικομματική κυβέρνηση των Μνημονίων, η Παιδεία γενικά ...


Στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης στους εργαζόμενους και στη νεολαία από την τρικομματική κυβέρνηση των Μνημονίων, η Παιδεία γενικά αλλά και η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ειδικότερα δε θα έμεναν αλώβητες. Με το «Σχέδιο Αθηνά», Σχολές και Τμήματα συγχωνεύονται, υποβαθμίζονται και έτσι η Κυβέρνηση «σπρώχνει» τους νέους στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Δεν είναι παρά μια απλή και ξεκάθαρη προβολή της μνημονιακής πολιτικής στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στερούμενη κάθε έννοιας ακαδημαϊκής στοχοθεσίας και επιστημονικού εξορθολογισμού. Παρόλο που ο υπουργός Παιδείας επικαλείται επιστημονικά κριτήρια για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας δεν έχει κατατεθεί καμία τέτοιου είδους μελέτη, ούτε καν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όταν συζητήθηκε το νομοσχέδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι την εκπόνηση και τη μελέτη του σχεδίου την είχε αναλάβει με απευθείας ανάθεση θυγατρική εταιρία γνωστού ΙΕΚ.
Όμως σ’ αυτήν την επίθεση υπάρχει αντίσταση από το Φοιτητικό Κίνημα. Πανελλαδικά, από την ανακοίνωση του σχεδίου, φοιτητές/τριες με μαζικές διαδηλώσεις, πορείες και καταλήψεις δείχνουν την αντίθεσή τους και ζητούν την κατάργησή του. Ήδη με τους κοινούς αγώνες φοιτητών-καθηγητών το Υπουργείο έχει υποχωρήσει σε κάποιες περιπτώσεις τμημάτων. Παρόμοια και στη Σύρο, ο Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματός του νησιού, αντιστεκόμενος σ΄ αυτή την πολιτική, βρίσκεται σε κινητοποιήσεις από την περασμένη εβδομάδα.
Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων δεν καταργείται, ούτε συγχωνεύεται, αλλά ουσιαστικά υποβαθμίζεται καθώς αν και πενταετούς φοίτησης (πολυτεχνικού επιπέδου) εντάσσεται στις σχολές θετικών επιστημών (τετραετούς φοίτησης). Εκτός αυτού, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες του ν. 407, που αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος, μένουν απλήρωτοι για μήνες.
Η Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σύρου στηρίζει τον αγώνα όλων των φοιτητών για αντίσταση και ανατροπή του «Σχεδίου Αθηνά» και ειδικά τους φοιτητές/τριες του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Σύρου στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις τους γι’ αυτόν το σκοπό.
Καλούμε τον Συριανό λαό να συμπαρασταθεί ενεργά στον αγώνα των φοιτητών της Σύρου, καθώς η στήριξη οποιουδήποτε αντιστέκεται πραγματικά στα συμφέροντα των τραπεζιτών και των βιομηχάνων και στα σχέδια της μνημονιακής τρικοματικής συγκυβέρνησης για τη διάλυση κάθε δομής δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, αποτελεί προϋπόθεση για την ανατροπή της Κυβερνητικής πολιτικής. Οι αγώνες των φοιτητών μάς αφορούν όλους.

Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΥΡΟΥ