Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Η φιλόξενη Αγάπη Τήνου και ο Άγιος Αγαπητος

Στο βάθος του ξεροπόταμου του ονομαζόμενου Μεγάλου Ποταμού Αγάπης - Κώμης, στα Κάτω Μέρη, βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Αγάπη Τήνου, α...


Στο βάθος του ξεροπόταμου του ονομαζόμενου Μεγάλου Ποταμού Αγάπης - Κώμης, στα Κάτω Μέρη, βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Αγάπη Τήνου, αφιερωμένο στον ʼΑγιο Αγαπητό πολιούχο του χωριού και προστάτη του, τον οποίο γιορτάζει πανηγυρικά η Καθολική Εκκλησία στις 18 Αυγούστου. 
Καθολικοί στο δόγμα οι κάτοικοί του, συνυπήρξαν αρμονικά με το γειτονικό μικρό Ορθόδοξο χωριό του Σκλαβοχωριού.
Σήμερα είναι Τοπική Κοινότητα μαζί με το Σκλαβοχωριό Τήνου, της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου του Δήμου Τήνου. Στη απογραφή του 2001 καταγράφηκαν 167 κάτοικοι και το 2011, 91 κάτοικοι. Απέχει από τη Χώρα Τήνου περί τα 15 χλμ. Συνδέεται συγκοινωνιακά με το ΚΤΕΛ Τήνου τρεις φορές την ημέρα με τη γραμμή Χώρα - Καλλονή (Κολυμπήθρα).
Ορεινό χωριό, με τους κατοίκους να ασχολούνται με τη γεωργοκτηνοτροφία ως κύρια απασχόληση και νεώτερα με την οικοδομή, κρατώντας την παράδοση και τη χαρακτηριστική φιλοξενία τους.
Οι δρόμοι και τα στενά δρομάκια πλακόστρωτα, με τις χαρακτηριστικές συνεχόμενες καμάρες να δροσίζουν το καλοκαίρι και να προστατεύουν από τη βροχή το χειμώνα. Τα μονώροφα σπίτια με τα τηνιακά υπέρθυρα του περασμένου αιώνα, διακοσμούν την επιφάνειά τους, όπως και στα νεοκατασκευασμένα σπίτια με παραδοσιακό τρόπο και γούστο.
Το πηγάδι – ξινάρι με τις πλύστρες, χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε τηνιακού χωριού, δείχνει την πολιτισμική ιστορία.
Σε χώρο δίπλα στην ενοριακή Εκκλησία λειτουργεί έκθεση με λαογραφικά και εκκλησιαστικά κειμήλια.
Στην άκρη του χωριού στην περιοχή Γρίζα, απ’ όπου αρχίζει ο «Μεγάλος Ποταμός» οι καταπράσινες δροσιές και τα γάργαρα νερά στη ρεματιά μαζί με τους κήπους, είναι κατάλληλη τοποθεσία για τα περιστέρια και τα «παλάτια» τους.
Από την περιοχή αυτή μπορείς να περπατήσεις τον αγροτικό δρόμο (χαρακτηρισμένο ως διαδρομή σήμερα) που οδηγεί προς το καταπληκτικό τοπίο της Βωλάξ.
Στην Αγάπη επισκευάστηκε το πρώην Δημοτικό Σχολείο και αποτελεί σήμερα Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας, παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια διεθνείς εκθέσεις φωτογραφίας.
Καφενείο και ταβέρνα, εξυπηρετούν πάντα φιλόξενα, ντόπιους και επισκέπτες γιορτινές μέρες και καθημερινές.
Στην περιφέρεια του χωριού Αγάπη, βρίσκονται και τα ξωκλήσια: της Αγίας Ιουλιανής (καθολικό) που πανηγυρίζει μεγαλόπρεπα την Τετάρτη της Λαμπροβδομάδας, με ενεργό συμμετοχή του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου Αγάπης, και της Παναγίας της Βουρνιώτισσας στα Βουρνά (Ορθόδοξο) που πανηγυρίζει στις 8 Σεπτέμβριου και στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το είδαμε : Tiniaki.gr