Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Τα σενάρια και οι πιθανές υποψηφιότητες για το Δήμο Σύρου

14 περίπου μήνες  απομένουν για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, αν αυτές διεξαχθούν την ημερομηνία που έχουν προγραμματισθεί ( Μάιο...


kalph ekloges pshfos
14 περίπου μήνες απομένουν για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, αν αυτές διεξαχθούν την ημερομηνία που έχουν προγραμματισθεί (Μάιος – Ιούνιος 2014) και δεν παραταθεί η θητεία μέχρι το φθινόπωρο του 2015. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το καλοκαίρι, αφού δεν είναι δυνατόν να «σέρνεται» για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή η αβεβαιότητα για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση, για το Δήμο Σύρου ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα για τις πιθανές υποψηφιότητες που θα μας απασχολήσουν στις επόμενες εκλογές.
dekavallas gian
Αποφασίζει μέσα στο 2013 ο Δεκαβάλλας
Στο «στρατόπεδο» του νυν δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα, για πρώτη φορά στην 24ετή θητεία, επικρατεί τόσο μεγάλη αβεβαιότητα. Κι αυτό, γιατί ακόμη και ο ίδιος δε γνωρίζει αν θα είναι ξανά υποψήφιος ή όχι στις επόμενες εκλογές. Όπως έχει δηλώσει, θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις μέσα στο 2013 (περί τα τέλη του έτους) με τις πιθανότητες, ακόμη και σήμερα, να είναι μοιρασμένες, για το αν θα συνεχίσει ή θα αποχωρήσει από τα δημοτικά πράγματα.  
Να παρθεί πρωτοβουλία μέσα από το συνδυασμό Δεκαβάλλα και να δημιουργηθεί μια νέα δημοτική κίνηση, αυτό θα γίνει μόνο στην περίπτωση που ο δήμαρχος ανακοινώσει ότι δε θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Από την απόφαση Δεκαβάλλα θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα για το μέλλον της δημοτικής του παράταξης. Αν αποχωρήσει, ενδέχεται να υπάρξει διάδοχη κατάσταση και να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα, έστω και τους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές, καθώς όπως προαναφέραμε, ο δήμαρχος δύσκολα θα ανακοινώσει τις προθέσεις πριν από το τέλος του 2013.
Αν ο Γιάννης Δεκαβάλλας συνεχίσει, τότε θα επιχειρήσει να κρατήσει τα βασικότερα στελέχη και συνεργάτες του και να πάει σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση, η οποία όμως θα έχει πολλές ιδιαιτερότητες και για τον ίδιο. Κι αυτό το λέμε, διότι πέρα του ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί του, ο δήμαρχος δε θα κατέβει στις εκλογές μόνο με τη «σημαία» του ΠΑΣΟΚ. Ή θα επιχειρήσει να πάρει στήριξη απ’ όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης για να ενδυναμώσει την υποψηφιότητά του ή θα κατέβει ως ανεξάρτητος χωρίς κομματικά χρίσματα.
papitshs

Ο στόχος του Πάπιτση
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Πάπιτσης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θέλει να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος με ανεξάρτητο συνδυασμό και χωρίς καμία κομματική υποστήριξη.
Το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να συσπειρώσει το συνδυασμό του- καθώς αντιμετώπισε κάποιες εσωτερικούς κλυδωνισμούς-  και να τονώσει το ηθικό όλων. Στόχος του κ. Πάπιτση είναι μέσα στο 2013 να βάλει τις βάσεις, να δημιουργήσει  ένα δυνατό κορμό στελεχών και να πάει στις εκλογές για να διεκδικήσει με αξιώσεις το Δήμο.
Αν θα τα καταφέρει ή όχι, αυτό θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Σχετικά με τους υπόλοιπους επικεφαλής συνδυασμών της ελάσσονος μειοψηφίας, Κώστα Απέργη, Ανδρέα Τζίνη καιΓιάννη Δεναξά, δε γνωρίζουμε αν θα συνεχίσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και αν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.
maragos giorgos 2
Όλο και περισσότερο ακούγεται ο Μαραγκός
Ένα όνομα το οποίο ακούγεται όλο και πιο έντονα, είναι αυτό του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιώργου Μαραγκού. Ο ίδιος κρατά κλειστά ακόμη τα χαρτιά του και σε συνεντεύξεις που έδωσε, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ούτε επιβεβαίωσε, ούτε και διέψευσε το ενδεχόμενο συμμετοχής του στις δημοτικές εκλογές και τη δημιουργία συνδυασμού.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάτι επίσημο, ούτε και έχει δημοσιοποιηθεί η παραμικρή πρόθεση του κ. Μαραγκού να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Ωστόσο, πιθανολογείται ότι το όνομά του μπορεί και να μας απασχολήσει πολύ πιο έντονα τους επόμενους μήνες, καθώς όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι ενδιαφερόμενοι θα ανοίγουν τα χαρτιά τους.
Αν όντως ο κ. Μαραγκός πάρει πρωτοβουλία για τη σύσταση δημοτικής κίνησης, τότε, αυτομάτως, θα έχουμε να κάνουμε με έναν καινούργιο συνδυασμό, ο οποίος, από το προφίλ του επικεφαλής, μας παραπέμπει σε μια δημοτική κίνηση με τεχνοκρατικά στοιχεία, που αν στηθεί και στελεχωθεί με τον κατάλληλο τρόπο, σίγουρα θα προκαλέσει αίσθηση και θα έχει δυναμική παρουσία.
mpailas dimitris
Η επιστροφή Μπάιλα
Η περίπτωση του Δημήτρη Μπάιλα δεν αποκλείεται να μας απασχολήσει στις δημοτικές εκλογές. Ο π. νομάρχης έχει δηλώσει δημόσια ότι θέλει να επιστρέψει ενεργός και δυνατός  στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
Δεν κρύβει ότι προτεραιότητά του αποτελεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η συμμετοχή στις εκλογές της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Όμως, αυτό δεν είναι και δεδομένο. Ο κ. Μπάιλας δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον και για το Δήμο Σύρου και σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κινηθεί για να δημιουργήσει δικό του συνδυασμό.
Στην παρούσα φάση, οι σχέσεις του με τον Γιάννη Δεκαβάλλα εξακολουθούν να μην είναι καλές, αν και στην πορεία του χρόνου, μπορεί να πέσουν «γέφυρες» ανάμεσα τους δύο παλιούς φίλους. Ο Δημήτρης Μπάιλας έχει δηλώσει -με τη σειρά του- ότι μέσα στο 2013 θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί και για τον ίδιο.
syriza
Το ερωτηματικό του ΣΥΡΙΖΑ
Εκφρασμένη είναι η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει τη δική του πρόταση στις δημοτικές εκλογές της Σύρου. Με δεδομένη τη δυναμική που έχει αναπτύξει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα σε πανελλήνιο επίπεδο, στόχος για τη Σύρο είναι ο καταρτισμός ψηφοδελτίου που θα κάνει αισθητή την παρουσία στις δημοτικές εκλογές και – υπό προϋποθέσεις – θα διεκδικήσει το Δήμο.
Κατά καιρούς ακούγονται κάποια ονόματα, αλλά δε φαίνεται να γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις για τη δημιουργία ψηφοδελτίου. Ειδικότερα, έχουν ακουστεί τα ονόματα του επικεφαλής των Πολιτικών Κόντρα στον Καιρό Παύλου Χρυσαφίδη, ο οποίος όμως έχει προτεραιότητα την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, του δικηγόρου Αντώνη Συρίγου, που ούτε επιβεβαιώνεται ούτε και διαψεύδεται και της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μαρίας Καζαντζάκη, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει πρόθεση δημιουργίας συνδυασμού.
Θολό ακόμη το τοπίο
Συμπερασματικά, το τοπίο για το Δήμο Σύρου είναι ακόμη θολό και πολλά πράγματα θεωρούνται αδιευκρίνιστα.Αρνητικό στοιχείο στο να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, είναι και ο «γρίφος» για την ημερομηνία των εκλογών της αυτοδιοίκησης.
Πάντως, οι επόμενοι μήνες αναμένονται «θερμοί» πολιτικά για τα δημοτικά δρώμενα. Πιθανότατα ξεκινάει μια περίοδος ξεκαθαρισμάτων και μέχρι το προσεχές φθινόπωρο, τα δεδομένα για τις επόμενες δημοτικές εκλογές να είναι πιο συγκεκριμένα. 

Το είδαμε : Cyclades24.gr