Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ο Τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία των Κυκλάδων... άρθρο του δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη

«Ο Τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία των Κυκλάδων» Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι η βαριά βιομηχανία των Κυκλαδονησιών μας είναι ο το...


«Ο Τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία των Κυκλάδων»
Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι η βαριά βιομηχανία των Κυκλαδονησιών μας είναι ο τουρισμός και φυσικά έτσι είναι. Τα νησιά μας δεν έχουν ούτε εργοστάσια, ούτε πεδιάδες ούτε πηγές. Έχουμε όμως πολλές ομορφιές και πανέμορφα μνημεία καθώς παραλίες κ.λπ. που κάνουνε τα νησιά μας μοναδικά τον κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο ότι από κάθε σημείο του πλανήτη συνάνθρωποί μας ονειρεύονται ή και προγραμματίζουν να έρθουν στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στην Πάρο, Νάξο , Σύρο, κ.λπ. Αν θέλουμε στα σοβαρά να δουλέψουμε την τουριστική βιομηχανία, οφείλουμε να σοβαρευτούμε όλοι και να δουλέψουμε όλοι, μακριά από κομματικούς σκοπούς και σκοπιμότητες. Πρέπει να γίνεται σωστά οργανωμένα και από επαγγελματίες η προβολή των νησιών μας στο Εξωτερικό. Να προβάλλουμε το μοναδικό Κυκλαδικό πολιτισμό , τη νυχτερινή ζωή και τις ομορφιές του τόπου μας. Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές , όπως π.χ. λιμάνια, αεροδρόμια διεθνή, μαρίνες, αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων. Ενώ οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό πρέπει να αποκτήσουν επαγγελματική συνείδηση.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης  η ύπαρξη σωστών ακτοπλοϊκών δρομολογίων, που να εξυπηρετούν τους τουρίστες και φυσικά ο έγκαιρος προγραμματισμός τους. Για να λειτουργήσει σωστά η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Πολιτείας και τουριστικών φορέων καθώς και τουριστικών επιχειρηματιών και εργαζομένων στον τομέα αυτό.
Αναγκαία επίσης είναι εδώ και τώρα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 12% γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αντέξουμε ως Κυκλάδες.  Ήδη δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και η ανεργία στον τουρισμό αυξάνει. Μπορούμε επίσης να αναπτύξουμε το θρησκευτικό τουρισμό στις Κυκλάδες, αφού έχουμε καταπληκτικούς Χριστιανικούς Ναούς. Στη Μήλο π.χ. έχουμε το καταπληκτικό μνημείο των Κατακόμβων , στην Πάρο το προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής ενώ σε όλα τα Κυκλαδονήσια μας υπάρχουν Ιεροί Ναοί μεγάλοι και μοναδικοί, όπως στη Σύρο ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ο Ναός της Κοιμήσεως με την εικόνα της Παναγίας του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, κλπ. Επίσης πρέπει τόσο οι Δήμοι όσο και η Περιφέρεια να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού με κάθε τρόπο όχι στα λόγια. Ας το καταλάβουμε λοιπόν ότι  ο Τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία των Κυκλάδων.
Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης
Δημοσιογράφος