Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Ν. Αιγαίου

Εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στο θέμα με τίτλο: Έγκριση του προγράμματος "Καλάθι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγα...


Εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στο θέμα με τίτλο: Έγκριση του προγράμματος "Καλάθι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου", του Περιφερειακού Σύμβούλου Νοτίου Αιγαίου κ. ΚΩΣΤΑ Ν. ΜΠΙΖΑ.
Κατ’ αρχήν οφείλω να συγχαρώ την Ειδική Επιτροπή και την ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη και την εισήγηση του Προγράμματος "Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων" στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο τη δημιουργία ενός αγροδιατροφικού προτύπου για αυτοκατανάλωση αλλά και για εξαγωγή.
Το παραπάνω πρόγραμμα καταγράφει αναλυτικά τους κυριότερους κλάδους του πρωτογενή τομέα (φυτική και ζωική παραγωγή, αλιεία, παραδοσιακά προϊόντα) ανά νησί και συνολικά στο Νότιο Αιγαίο. Βέβαια εκτιμώ ότι είναι αναγκαία η σύνταξη μελετών ανά νησί για την αγροτική ανάπτυξη της κάθε περιοχής ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ανά νησί για τις ανάγκες και τις προοπτικές ανάπτυξης του κάθε νησιού.
Επίσης στο πρόγραμμα γίνεται αναφορά στην επιλογή προϊόντων για το <<Καλάθι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου>> αλλά και για τις απαιτούμενες ενέργειες προώθησης των τοπικών προϊόντων ποιότητας στις Ελληνικές και ξένες αγορές.
Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση των χώρων εστίασης αλλά και των ξενοδοχείων που θα προσφέρουν πιάτα τοπικής κουζίνας μέσω της δημιουργίας και κατοχύρωσης του σήματος <<Νότιο Αιγαίο>> το οποίο θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και θα συμβάλλει στη διαφύλαξη της παραδοσιακής διατροφής.
Ταυτόχρονα οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους των αγροτικών προϊόντων με στόχο την υγεία των καταναλωτών αλλά και την προστασία του ονόματος και της ποιότητας των τοπικών προϊόντων στις αγορές (Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ελληνοποιήσεις ξένων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων).
Με αφορμή την πρωτόγνωρη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που έχει περιέλθει η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αλλά και να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Να στηρίξουμε το γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τον ψαρά και να επιδιώξουμε ως χώρα να ξαναγίνουμε αυτάρκης σε πολλά αγροτικά προϊόντα.
Εάν συμφωνούμε στην παραπάνω αναγκαιότητα θα πρέπει τόσο το Αρμόδιο Υπουργείο αλλά και η Περιφέρεια να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς και να ορίσουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εφαρμογής όσων είναι απαραίτητων και επιβάλλονται να πραγματοποιηθούν άμεσα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αδράνεια και οπισθοδρόμηση. Έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο.
Δυστυχώς υπάρχουν πιστοποιημένα προϊόντα όπως κρασιά με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) τα οποία δεν προωθούνται στην εσωτερική και εξωτερική αγορά με αποτέλεσμα οι νησιώτες αμπελουργοί να βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει η αναγκαία πολιτική κατεύθυνση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού για την στήριξη και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων από τους ντόπιους καταναλωτές, τους τουρίστες αλλά και από τους επιχειρηματίες των νησιών μας (εστιάτορες, ξενοδόχους κλπ.).
Η προώθηση θα μπορούσε να επιτευχθεί και με την πραγματοποίηση συνεχών εκδηλώσεων τόσο προς τους πολίτες και τους επιχειρηματίες των νησιών μας αλλά και στα πλαίσια ενός σχολικού μαθήματος ώστε να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα να καταναλώνουμε αλλά και να προωθούμε στους τουρίστες τα ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα των νησιών μας.

Το είδαμε : Tiniaki.gr