Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

"Το έθιμο του Κάβου στην Ιερά Νήσο Τήνο"

Πραγματοποιήθηκε και εφέτος το έθιμο του "Κάβου" στο χωριό Τριπόταμος στην ιερά νήσο Τήνο.



Πραγματοποιήθηκε και εφέτος το έθιμο του "Κάβου" στο χωριό Τριπόταμος στην ιερά νήσο Τήνο.

Το μεσημέρι της 25ης Δεκεμβρίου, ξεκινώντας από τον ενοριακό ιερό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, τελέσθηκε λιτάνευση των εικόνων της Χριστού Γεννήσεως-τόσο της ενορίας Τριποτάμου όσο και της γειτονικής ενορίας του Σμπεράδου-καθώς και αυτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, προπορευομένων της σημαίας, του λαβάρου της αδελφότητος, των εξαπτερύγων και του Σταυρού και ακολουθούντων των ιεροψαλτών, των Ιερέων και των πιστών.
Μετά το πέρας της λιτανείας σε όλο το χωριό και την επιστροφή των εικόνων στον Ναό, παρετέθη η τράπεζα με τα κεκανονισμένα εδέσματα στην ενοριακή αίθουσα με τη συμμετοχή μόνο των επικεφαλής ανδρών κάθε οικογένειας, προσφορά του "Κάβου", κ. Γεωργίου Σιώτου του Κωνσταντίνου.


Ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Δωροθέου Β’.


Κατόπιν, έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του "Κάβου". Ο Εφημέριος του Ναού Πρωτοπρ. Σπυρίδων Φώσκολος ανεφώνησε:

-"Ποίος θα αναλάβη την υποχρέωσιν ταύτην;"

Ο νέος "Κάβος" απαντά: -"Εγώ". Έτσι την υποχρέωση αναλαμβάνου για το έτος 2013, τα τέκνα του Κωνσταντίνου Αλβέρτη του Νικολάου, Νικόλαος, Μαρούλα και Γεώργιος.

Το λόγο έλαβε ο ελλογιμώτατος κ. Ιωάννης Σιώτος του Θωμά, διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. Τήνου αναφερόμενος στη σημασία και το μήνυμα του πατροπαράδοτου αυτού εθίμου. Στις υποχρεώσεις του "Κάβου" περιλαμβάνονται: το άναμμα της ακοίμητης κανδήλας της εκκλησίας, ο καθαρισμός του Ναού, η αγορά ειδών Θείας Λατρείας καθώς και η τέλεσις θείων Λειτουργιών.

Κατόπιν ο κ. Ιωάννης Σιώτος συνταξιούχος πλοίαρχος Ε.Ν. εξέφρασε τις ευχές και τα αισθήματά του για το έθιμο.

Οι Πατέρες, Κύριλλος Κονταξής, Σπυρίδων Φώσκολος και Στυλιανός Τουφεκλής ευχήθηκαν με τη σειρά τους στον νέο "Κάβο".

Ακολούθως η εικόνα της Γεννήσεως του Κυρίου μεταφέρθηκε λιτανευτικά πρώτα στο σπίτι του νέου "Κάβου" και μετά τη δέηση και το σχετικό κέρασμα επέστρεψαν άπαντες στον Ναό όπου και τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.