Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΔΕΗ: Το κόψε ράψε, φέρνει πραγματική αύξηση κοντά στο 3% το Γενάρη

Οι ανακοινώσεις  για το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος αναμένεται να γίνουν στις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφ...


Οι ανακοινώσεις  για το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος αναμένεται να γίνουν στις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, θα περιέχουν θετικές εκπλήξεις για τους καταναλωτές.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μια πιο προσεκτική ανάλυση της πρότασης της ΡΑΕ για το ύψος της αύξησης στο ανώτατο μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ, που ως γνωστόν είναι της τάξης του 13% συγκριτικά με την περυσινή γνωμοδότηση της ανεξάρτητης αρχής (88,91 ευρώ η μεγαβατώρα αντί για 78,65 ευρώ η μεγαβατώρα πέρυσι). Στην πράξη το 13% γίνεται 18% εάν συνυπολογιστεί το «ψαλίδι» που είχε βάλει ο πρώην ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου στην περυσινή εισήγηση της ανεξάρτητης αρχής (πέρυσι είχαν περικοπεί κατά 250 εκατ. ευρώ τα εγκεκριμένα κόστη της ΔΕΗ από τον πρώην υπουργό).
Ωστόσο ακόμη και αυτό το 18% αφορά στο 45% του λογαριασμού ρεύματος, δηλαδή στην πράξη για έναν καταναλωτή μεταφράζεται σε αύξηση μικρότερη από 9%, μεσοσταθμικά για όλο το 2013. Εάν δε, υπολογίσουμε ότι η αύξηση του 2013 «σπάει» σε τρία κομμάτια, τότε γίνεται αντιληπτό ότι για το Γενάρη, η αύξηση περιορίζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 3% στο σύνολο του λογαριασμού.
Όσο για τις υπόλοιπες χρεώσεις, οι χθεσινές ανακοινώσεις για τη μείωση των χρεώσεων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τα δίκτυα, αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα όταν οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει έκαναν λόγο για αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές. Τελικά η μείωση στα δίκτυα, φαίνεται ότι θα «ισοφαρίσει» την αύξηση που εκ των πραγμάτων απαιτείται στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ, ιδιαίτερα ενόψει και του τεράστιου ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ το οποίο και θα πρέπει να καλυφθεί, βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων μέσα στο 2014. Σε ένα μέσο λογαριασμό ρεύματος, υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση από τη μείωση στα κόστη δικτύου θα είναι της τάξης των 2 έως 3 ευρώ ενώ αντίστοιχα η αύξηση από το τέλος ΕΤΜΕΑΡ θα κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2,5 ευρώ (για καταναλώσεις της τάξης των 1500 κιλοβατωρών).
Τρόικα
Πρέπει να σημειωθεί ότι με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, δεν έχει διατυπωθεί από την πλευρά του υπουργείου κανένα αίτημα προς την τρόικα για να μετατεθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια το 2014. Αντίθετα εκείνο το οποίο θα επιχειρηθεί είναι οι αυξήσεις να είναι οι χαμηλότερες δυνατές ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Πάντως όπως όλα δείχνουν η σχετική ιδέα έπεσε πράγματι στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων, για να απορριφθεί αμέσως από εκείνους που γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τις προθέσεις  της τρόικας αλλά και τις ειδικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε σχέση με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Και φυσικά το κομμάτι των τιμολογίων θεωρείται κομβικής σημασίας για την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό της αγοράς, η οποία ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Να σημειωθεί τέλος ότι στο μέτωπο της ρευστότητας, η κυβέρνηση προκρίνει ως άμεση λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την εξόφληση των οφειλών ύψους 170 εκατ. ευρώ που έχει το δημόσιο απέναντι στη ΔΕΗ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει στην αποπληρωμή των οφειλών της προς τους διαχειριστές, ούτως ώστε να υπάρξει μια άμεση ένεση ρευστότητας στην αγορά καθώς με τη σειρά τους οι διαχειριστές θα αποπληρώσουν τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι και θα καλύψουν μέρος των οφειλών τους απέναντι στη ΔΕΠΑ.

Κι όλα αυτά ενώ χθες η Τήνος και η Άνδρος έμεινε ένα μεγάλο κομμάτι τους για πάνω από 3 ώρες χωρίς ρευμα!!