Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Χαρούμενο 2013! | Tinianews |

Παραδοσιακά κάλαντα Τήνου σε εκτελέλεση από το Μάρκο Βιδάλη ή "Καλιούπα" αυτοδίδακτο παραδοσιακό μουσίκο. Είναι λαϊκό άσμα π...


Παραδοσιακά κάλαντα Τήνου σε εκτελέλεση από το Μάρκο Βιδάλη ή "Καλιούπα" αυτοδίδακτο παραδοσιακό μουσίκο. Είναι λαϊκό άσμα που δεν ακούγεται συχνά πια στο νησι. Αξιοσημείωτος ειναι και ο τρόπος εκτέλεσης από τον οργανοπαίκτη.





Τα κάλαντα είναι µια κατηγορία δηµοτικών τραγουδιών που ψάλλονται σε όλη την Ελλάδα την παραµονή των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Θεοφανείων, Βαΐων, για να υµνήσουν το Θεό, Χριστό, Μ. Βασίλειο, Άγ. Ιωάννη Βαπτιστή.
Στην Τήνο παλιότερα εξέφραζαν, κυρίως, το θρησκευτικό συναίσθηµα . Τα έψαλλαν το βράδυ της παραµονής οι ηλικιωµένοι του χωριού σε όλα τα σπίτια ξεκινώντας από του παπά. Με τα χρόνια, όσο οι παλιοί καλαντιστάδες έφευγαν από τη ζωή, τα έλεγαν οι νέοι όχι µόνο του χωριού αλλά και από τα γύρω χωριά κρατώντας πολλές φορές τύµπανα, τα οποία σήµερα αντικαταστάθηκαν από τα τρίγωνα. Συνηθισµένα τηνιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι τα ακόλουθα:




Εκ μέρους μας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μας στηρίζετε σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε για το νησί μας...

Δυο πράγματα σας εύχομαι
Για τον καινούριο χρόνο...
Πάμπλουτοι να'στε στην Χαρά
και Πάμφτωχοι στο Πόνο!!



Τηνιακά Κάλαντα Πρωτοχρονιάς