Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Οι δραστηριότητες του Climb Exomvourgo

O επιβλητικός βράχος του Εξωμβούργου δε χρειάζεται συστάσεις. Κάτι όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό στο νησί είναι πως η απόκρημνη πλευρά ...

O επιβλητικός βράχος του Εξωμβούργου δε χρειάζεται συστάσεις. Κάτι όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό στο νησί είναι πως η απόκρημνη πλευρά του σκαρφαλώνεται, καθώς από το 2007 έχει δημιουργηθεί σε αυτήν ένα οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο από γνωστούς Έλληνες αναρριχητές (βλ. Εικ. 1). Αν και πλέον διάσιμο μεταξύ των αναρριχητικών κύκλων, παραμένει σχετικά άγνωστο μεταξύ των κατοίκων της Τήνου.


Εικόνα 1: Αναρριχητικοί τομείς στο Εξώμβουργο

. Η αναρρίχηση είναι μια ακόμη προσθήκη στον καμβά των εναλλακτικών δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο νησί. Υπάρχει η πεποίθηση μάλιστα ότι η Τήνος μπορεί να γίνει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για αναρριχητές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς από τη μία ο βράχος του Εξωμβούργου αποτελείται από ξεχωριστής ποιότητας γρανίτη, ο οποίος σε συνδυασμό με την πανέμορφη θέα προσφέρει μια ιδιαίτερη και αξέχαστη αναρριχητική εμπειρία, ενώ συγχρόνως η Τήνος αποτελεί έναν κοντινό και εύκολα προσβάσιμο προορισμό.

Η αναρρίχηση βράχου ξεκίνησε ως κομμάτι της ορειβασίας, που αποσκοπούσε στην εξάσκηση των ειδικών τεχνικών και κινήσεων που θα επέτρεπαν στον ορειβάτη να ξεπεράσει ένα πιθανό εμπόδιο στην πορεία του στο βουνό. Με την πάροδο του χρόνου απέκτησε πολλούς λάτρεις, ενώ σήμερα αποτελεί ένα άθλημα για όλες τις ηλικίες χωρίς να θεωρείται κάτι επικίνδυνο ή πολύ δύσκολο.


Εικόνα 2: Σπορ αναρρίχηση στο Εξώμβουργο

Στην αναρρίχηση, ο αναρριχητής είναι μόνος του με τον βράχο και προσπαθεί να τον ανέβει χωρίς μηχανική βοήθεια αλλά με σωστή τεχνική κίνηση του σώματος του. Σε κάθε οργανωμένο πεδίο σπορ αναρρίχησης υπάρχουν μόνιμες μεταλλικές ασφάλειες στο βράχο από τις οποίες ο αναρριχητής περνάει το σχοινί του καθώς σκαρφαλώνει (βλ. Εικ. 3), ενώ συγχρόνως χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, ειδική ζώνη και κράνος. Ο εξοπλισμός αποσκοπεί να προστατέψει τον αναρριχητή από ενδεχόμενη πτώση κατά την διάρκεια της ανάβασης του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία δεύτερου ανθρώπου (σχοινοσύντροφος), ο οποίος ασφαλίζει τον αναρριχητή, καθώς επίσης η κατάλληλη εκπαίδευση και η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.


Εικόνα 3: Σπορ αναρρίχηση στο Εξώμβουργο 

Σε αντίθεση με την αναρρίχηση σε ψηλά βράχια υπάρχει η αναρρίχηση bourdering, η αναρρίχηση δηλαδή σε χαμηλά βράχια, η οποία γίνεται χωρίς τη χρήση σκοινιού ενώ το ασφαλές σκαρφάλωμα του αναρριχητή διασφαλίζεται με χρήση ειδικού στρώματος στη βάση του βράχου. Η Τήνος τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους προορισμούς αυτής της δύσκολης και τεχνικής αναρρίχησης προσελκύοντας κόσμο από όλη την Ευρώπη, καθώς διαθέτει στην περιοχή της Βωλάξ και Λειβάδας ένα ανεξάντλητο και πολύ ενδιαφέρον πεδίο αναρρίχησης bouldering. 

 Με σκοπό να κάνουμε γνωστό το αναρριχητικό πεδίο του Εξωμβούργου καθώς επίσης τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στην Τήνο, το καλοκαίρι που πέρασε, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την ιστοσελίδα Climb Exomvourgo (www.exomvourgo.com). Και οι τρεις διαχειριστές της ιστοσελίδας έχουμε μεγαλώσει ή καταγόμαστε από την Τήνο (Μάνθος Πρελορέντζος, Απέργης Αντώνης και Ρόζα Βιδάλη). Μέχρι σήμερα, η ομάδα μας, μαζί με φίλους αναρριχητές, έχει συγκεντρώσει πλούσιο υλικό και πληροφορίες για τις περισσότερες από τις 90 περίπου διαδρομές που υπάρχουν, και συνεχίζει με σκοπό την πλήρη περιγραφή του αναρριχητικού πεδίου του Εξωμβούργου καθώς επίσης τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με πρακτικά θέματα (διαμονή, πρόσβαση κτλ) για τους αναρριχητές. 

Συγχρόνως, τον Αύγουστο καθαρίσαμε κάποιους τομείς από την βλάστηση, ενώ συντηρήθηκαν και τα μεταλλικά σκαλοπάτια που χρησιμοποιούνται για τη μετάβαση από τον ένα τομέα στον άλλο. Εκτός από τον καθαρισμό του αναρριχητικού πεδίου και των μονοπατιών του, προγραμματίζουμε μία αναρριχητική συνάντηση με αναρριχητές από όλη την Ελλάδα και επίσης προσδοκούμε στο μέλλον να δημιουργηθεί μια σχολή αναρρίχησης στην Τήνο. 


Ελπίζουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού της Τήνου καθώς η αναρρίχηση αποτελεί μια δραστηριότητα η οποία γίνεται όλο το χρόνο και να συναντάμε όλο και περισσότερο κόσμο στα βράχια του Εξωμβούργου. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις δραστηριότητές μας και το άθλημα είμαστε στη διάθεσή σας.