Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Συρμαλένιος: Η πρόταση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Δευτέρας, παρακολούθησε και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος ...

Τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Δευτέρας, παρακολούθησε και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα της ακτοπλοϊας. 

Αναλυτικότερα είπε: 

«…..Εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα της Ακτοπλοΐας, ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Το γεγονός ότι η Ακτοπλοΐα σήμερα στη χώρα μας βρίσκεται σε κακά χάλια, σε μια χώρα που το 1/3 είναι νησιωτική, είναι αποτέλεσμα ανυπαρξίας στρατηγικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Δεν υπήρξε στρατηγική, διότι όλα υποτάχθηκαν στην εξυπηρέτηση των εφοπλιστών, χωρίς κανένα σχέδιο και συγκεκριμένη χάραξη πολιτικής…… 

…....Που βρισκόμαστε σήμερα: α) είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης, που η Ακτοπλοϊα βασίζεται αποκλειστικά στις ιδιωτικές εταιρείες β) Έχουμε τα ακριβότερα εισιτήρια, αν τα συγκρίνουμε με ανάλογες αποστάσεις άλλων χωρών γ) έχουμε επιδοτούμενα πλοία στις λεγόμενες άγονες γραμμές, χωρίς σχεδιασμό και κατά κανόνα με μονοετείς συμβάσεις δ) έχουμε καταργήσει τις εκπτώσεις κατά 50% των εισιτηρίων των κατοίκων των μικρών νησιών κάτω από 3.100 πληθυσμό ε) έχουμε ολιγοπώλιο στις τακτικές, κατά κανόνα κερδοφόρες γραμμές…. 

…....Η θέση της κυβέρνησης, τουλάχιστον αυτό που παρουσιάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό κ. Μουσουρούλη, είναι διαφορετική από τις γενικές διαπιστώσεις που παρουσίασε σήμερα εδώ ο Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σπιλάνης. Το Σχέδιο που παρουσίασε καταρχήν ο υπουργός με τη δημοπράτηση ζωνών εκμετάλλευσης, οδηγεί μαζί με την πρόταση του για τα λιμάνια, σε δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων σε μεγάλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας. Άλλωστε με τις περικοπές των κονδυλίων των επιδοτούμενων γραμμών κατά 18 εκατ μέσα από τον προϋπολογισμό, οδηγούμαστε σε περαιτέρω μειώσεις δρομολογίων, συγχωνεύσεις γραμμών κλπ….. 

 Η δική μας πρόταση εστιάζεται στα παρακάτω σημεία: 

ü Ενιαίο Κέντρο Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Ελέγχου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και βεβαίως όλου του μεταφορικού έργου, από – προς τα νησιά και μεταξύ τους. 

ü Καθοριστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Περιφερειακής και Δημοτικής στο σχεδιασμό των δρομολογίων της ενδοεπικοινωνίας. ü Σύσταση Δημόσιου – Κοινωνικού Φορέα Ακτοπλοΐας, που κατά τα πρότυπα των σκανδιναβικών χωρών, είτε ως αμιγώς δημόσιος, είτε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα αναλάβει κυρίως τη διαχείριση των “άγονων” γραμμών.

 ü Η Ε.Ε. έχει αποδεχθεί να χρηματοδοτήσει Κοινοπραξίες με τη συμμετοχή του Δημοσίου, οι οποίες μπορούν να αγοράσουν ή να κατασκευάσουν πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία (π.χ. Νεώριο). Να μελετηθεί η κατασκευή πλοίων με χρήση ΑΠΕ. ü Θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου για καθορισμό τιμών ισοδύναμων με την αντίστοιχη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ακόμα αναμένουμε τα πορίσματα μελέτης για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που το υπουργείο μάς είχε υποσχεθεί ότι θα ήταν έτοιμα από το τέλος του Αυγούστου. ü Επανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Επικοινωνιών, που ενώ θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 2932/01, καταργήθηκε ουσιαστικά πριν λειτουργήσει. 

ü Δημόσια παρέμβαση στην αγορά των καυσίμων και προσπάθεια εξορθολογισμού των τιμών. ü Απόκρουση των αντεργατικών σχεδίων και μέτρων και κατοχύρωση των οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. 

ü Χάρτα των δικαιωμάτων των επιβατών. Δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος κράτησης και ενημέρωσης των εισιτηρίων. Οι προτάσεις μας αυτές, είναι φανερό ότι θα τεθούν το επόμενο διάστημα σε δημόσια και συγκεκριμένη διαβούλευση, με την Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και τις νησιωτικές κοινωνίες, έτσι ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας και διαμόρφωσης στόχων αγωνιστικής διεκδίκησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο….. 


…….Είναι θετικό ότι άνοιξε επιτέλους αυτή η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου…..»