Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Τα φανερά και κρυφά μυστικά της Τήνου μας

Καλοκαιράκι στην Τήνο -το τρίτο σε μέγεθος νησί των Kυκλάδων και ένα από τα πιο εύφορα κυκλαδονήσια- σημαίνει φλογερά δειλινά και χαλ...

Καλοκαιράκι στην Τήνο -το τρίτο σε μέγεθος νησί των Kυκλάδων και ένα από τα πιο εύφορα κυκλαδονήσια- σημαίνει φλογερά δειλινά και χαλαρές διακοπές.

Κάθε διαδρομή της περνάει μέσα από το υπαίθριο μουσείο Αρχιτεκτονικής των ορθόδοξων και καθολικών χωριών της. Το νησί είναι όμορφο όλες τις εποχές του χρόνου!

Κείμενο: Αντώνης Κωνσταντόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Σανταμούρης

Στην Τήνο που αγαπώ και σας προτείνω υπάρχουν τουλάχιστον δέκα λόγοι για να την επισκεφθείτε!

1. Για να εξερευνήσετε τα ορθόδοξα και καθολικά χωριά της, τις εκκλησιές της, τα μοναστήρια της και τα αμέτρητα ξωκλήσια της, τις καμάρες, τα περίφημα σκαλιστά μαρμάρινα υπέρθυρα αλλά και τις μαρμάρινες βρύσες, τα ξινάρια, τα καλντερίμια, τα σταβλάκια, τα αλώνια, τις γούρνες, τις αυλές με πεζούλια, τα κατώγια και τους φούρνους. Και από πού να ξεκινήσει κανείς... Από τα Υστέρνια μέχρι την Κώμη και τον Πύργο, από τον Τριαντάρο, τα Δυο Χωριά και τον Αρνάδο μέχρι τα Λουτρά με το παλιό οικοτροφείο των Ουρσουλινών, το Σμαρδάκιτο και την Ξυνάρα και από το χωριό Αγάπη μέχρι το Κτικάδο, την Αετοφωλιά και τόσα άλλα. Για να πιείτε ελληνικό καφέ και σπιτικό γλυκό μανταρίνι στο μαγαζάκι στο χωριό Αγάπη -στη στοά του Αγαπιού- ή για να θαυμάσετε το πανέμορφο χωριό Καρδιανή και την άγρια θέα του. Μεταξύ των χωριών που αξίζει να επισκεφθείτε είναι και ο Bωλάξ. Η γεωλογική ιδιομορφία της περιοχής το κάνει μοναδικό. Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από τεράστιους στρογγυλεμένους ογκόλιθους που δημιουργούν ένα τοπίο εξωτικό. Ολα, μα όλα τα χωριά, έχουν το δικό τους χρώμα (το ίδιο ισχύει και για όσα δεν αναφέραμε...), είναι πεντακάθαρα, περιποιημένα, μικρές κάτασπρες φωλιές διάσπαρτες σε όλο το νησί.

2. Για να δείτε τους θαυμάσιους διατηρητέους περιστερώνες, μοναδικά στολίδια της λαϊκής Αρχιτεκτονικής, σπαρμένα κομψοτεχνήματα σε όλο το νησί, ιδιαίτερα αυτούς του χωριού Ταραμπάδος.

3. Για να κολυμπήσετε σε πεντακάθαρες θάλασσες. Σας περιμένουν πολλές όμορφες κοσμικές και μοναχικές παραλίες. Από την παραλία στα Καλύβια μέχρι αυτή της Λυχναυτιάς, από το Σκυλαντάρ και τον Αγιο Φωκά ώς την Παχιά Αμμο και από την Απηγανιά, τη Μαύρη Γίδα ώς τη Μαραθιά και τη Λιβάδα.

4. Για τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία της που βρίσκονται κυρίως στη Χώρα της Τήνου, στο μεσογειακό μα πανέμορφο Πύργο και στον Κάμπο.

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο -δημιούργημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς- αναδεικνύει και αποτυπώνει το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια μαρμάρου, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα μικρό αλλά πολύτιμο κόσμημα για το νησί. Στο μουσείο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, ενός ρωμαλέου υλικού που κατέχει από την αρχαιότητα τη σημαντικότερη θέση στην τέχνη και την αρχιτεκτονική της Ελλάδας. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει εκκλησιαστικά έργα, επιτύμβια και πρωτότυπα έργα καθημερινής χρήσης σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, φουρούσια, προσκυνητάρια κ.ά.), πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμησης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό, καθώς και μια πλούσια συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών.
Η Πινακοθήκη που βρίσκεται στο εσωτερικό του κτιρίου της εκκλησίας της Μεγαλόχαρης, σ' ένα ευρύχωρο χώρο και περιέχει περισσότερους από 100 πίνακες από πολλούς διάσημους ζωγράφους, όπως: Ν. Λύτρας, Γ. Ιακωβίδης, Ν. Γύζης, Κ. Παρθένης, Ι. Αλταμούρας, Κ. Βολονάκης, Γ. Ρόιλος. Επίσης, στεγάζει αναγεννησιακούς πίνακες από την Ιταλία και τα Ιόνια νησιά.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα διαθέτει μια πλούσια συλλογή αγγείων και οικιακών χρηστικών αντικειμένων από διάφορες περιόδους, επιτύμβιες στήλες του 5ου αιώνα οι οποίες βρέθηκαν στο Εξώμβουργο και τον Κάμπο. Υπάρχουν επίσης βάζα της πρώιμης Γεωμετρικής και της Γεωμετρικής περιόδου (10-8ο αιώνα π.Χ.), ογκώδεις αμφορείς και πήλινα δοχεία, τα οποία βρέθηκαν σε ένα αρχαϊκό νεκροταφείο στο Εξώμβουργο. Στην αυλή του μουσείου εκτίθενται κομμάτια του βωμού του ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, όπως επίσης και ένα όμορφο μωσαϊκό πάτωμα που βρέθηκε στην Παναγία.

Το Μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών όπου εκτίθενται πολλά αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς καλλιτεχνών του νησιού. Υπάρχουν έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αυθεντικά και αντιγραφές. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι Ν. Γκύζης, Νικηφόρος, Νικόλαος και Περικλής Λύτρας, Γ. Ρόιλος, Μ. Ρενιέρης και γλυπτά και ανάγλυφα του Χαλεπά, Λ. Σώχου, Δ. Φιλιππότη, Γ. Βιτάλη, Λάζαρου και Μάρκου Φιτάλη και του Ιωάννη Βουγγάλη.

Η έκθεση Εκκλησιαστικών Λειψάνων και εικόνων με πολλά εκκλησιαστικά λείψανα, κυρίως εικόνες από το 18ο και 19ο αιώνα, όπως επίσης τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και ξυλόγλυπτα του Τηνιακού καλλιτέχνη Ιωάννη Πλατή. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης εικόνες των Κόντογλου, Λύτρα κ.ά.
Το Σκευοφυλάκιο βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την εκκλησία, στην ανατολική πλευρά του οικοδομήματος. Περιέχει πολλά σημαντικά θρησκευτικά αντικείμενα, όπως πολύτιμα Ευαγγέλια, εικόνες, σταυρούς, δισκοπότηρα, άμφια ιερωμένων, ακόμη και χαυλιόδοντες ελεφάντων.
Το Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο με σχέδια και γλυπτά του καλλιτέχνη.
Το Μουσείο το Αντώνη Σώχου. Εδώ βρίσκονται ξύλινα και γύψινα σκαλίσματα του Τήνιου ακαδημαϊκού.

Το καινούργιο Μουσείο του Τσόκλη στον Κάμπο, με τον τεράστιο μεταλλικό δράκο και τον Αϊ-Γιώργη στο προαύλιο χώρο του.

5. Για να περπατήσετε τα μονοπάτια της. Σε όλο το νησί υπάρχουν μονοπάτια τα περισσότερα από τα οποία είναι χαρτογραφημένα. Φορέστε κατάλληλα παπούτσια και απολαύστε τις υπέροχες διαδρομές. Για τους πιο extreme υπάρχει η αναρρίχηση. Στον εξαιρετικό γρανίτη του Ξώμπουργου -που φιλοξενεί το ενετικό κάστρο Ξώμπουργο- ανοίχτηκαν πρόσφατα 70 νέες διαδρομές αθλητικού χαρακτήρα. Οι διαδρομές είναι πολύ όμορφες και αποτελούν ένα καλό συμπλήρωμα στο κορυφαίο και ανεξάντλητο bouldering του νησιού. Ο γρανίτης της Τήνου διαθέτει εντυπωσιακό ποικιλόμορφο ανάγλυφο, από πλάκες και δίεδρα και σχισμές έως μικρές στέγες, τρύπες και αρνητικά. Πραγματικά πρωτότυπη και ασυνήθιστη αναρρίχηση για Ελλάδα. Για τους λάτρεις της ήπιας ορειβασίας το νησί προσφέρει μοναδικές στιγμές στα βουνά γύρω από το χωριό Βωλάξ.

6. Για να δείτε τη Σχολή Καλών Τεχνών, τους εξαιρετικούς μαρμαροτεχνίτες του Πύργου αλλά και την εντυπωσιακή περιοχή εξώρυξης των τηνιακών μαρμάρων.

7. Για να πιείτε ρακί με μεζέ άγρια αγκιναράκια, τοπικό τυρί και λούζα. Σ' όλα τα χωριά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες θα βρείτε ανοιχτό ένα τουλάχιστον ταβερνάκι για μεζέ αλλά και για τοπικά γλυκά όπως είναι τα ψαράκια, τα τσιμπητά, τα παστελάκια πάνω σε λεμονόφυλλα, τα ξερά σύκα με το καρύδι κ.ά.

8. Για να φάτε ψάρι στον «κοσμικό» όρμο Υστερνίων αλλά και στις άλλες πιο κοντινές ή απομακρυσμένες παραλίες της.

9. Για να γνωρίσετε τη Χώρα με τον εντυπωσιακό ναό της Μεγαλόχαρης να δεσπόζει εδώ και για το εξαιρετικά διατηρημένο μοναστήρι της Αγ. Πελαγίας με τη θαυμάσια θέα και τους μικροπωλητές της μυρωδάτης ρίγανης, της λιαστής ντομάτας και της κάπαρης στην είσοδό του. Στη Χώρα υπάρχουν αρκετοί όμορφοι χώροι για καφέ, ποτό ή φαγητό όπως το πολύ ατμοσφαιρικό cafe - wine bar «Καρυμπού», ο ζωηρός ιδίως τη νύχτα «Κουρσάρος», το χαλαρό «Ξέμπαρκο» ή το καλαίσθητο «Ηταν ένα μικρό καράβι» κ.ά.

10. Για τους ανθρώπους της, για το καλό φαγητό, για τα πολιτιστικά και θρησκευτικά δρώμενα, για την αυθεντικότητά της. Διάφορα δρώμενα πολιτισμού λαμβάνουν χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ πάρα πολλά πανηγύρια γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου με σύμμαχο τη γνωστή παραδοσιακή φιλοξενία των διοργανωτών.

Tips
- Φαγητό: Στη Χώρα στο «Ηταν ένα μικρό καράβι» με την απάνεμη εσωτερική αυλή και με γεύσεις από τοπικά προϊόντα, στην ψαροταβέρνα «Αγκυρα» και στον «Ταρσανά» με θέα στο ηλιοβασίλεμα -για ψάρια, θαλασσινά και άλλες νοστιμιές. Στα Κιόνια στην «Μπουρού», στα «Τσαμπιά» και στο παραλιακό Μαϊστράλι για ελληνική κουζίνα και ψάρι. Στο «Αιγαίου Γεύσεις» στην ταβέρνα του ξενοδοχείου Porto Tango θα βρείτε καλές γεύσεις ελληνικής κουζίνας. Στη «Μαραθιά» δίπλα στο κύμα, στο «Κουτούκι της Ελένης» στον Τριαντάρο, ανοιχτό όλο το χρόνο με σπιτικό φαγητό. Στο «Θαλασσάκι» στα Υστέρνια, για ψάρια αλλά και μαγειρευτά. Στον Πύργο για καφέ και πρόχειρο φαγητό στο καλόγουστο και καινούργιο «Vinia». Στο «Nτουάρ» στο χωριό Στενή, για τα καλύτερα ψητά κρέατα στη σχάρα. Στο χωριό Φαλατάδο στην ταβέρνα «Κατώι» για κοντοσούβλι και ψητά. Στην «Aγία Θάλασσα» στον Πάνορμο, για ψαρομεζέδες. Στο «Nτίνος» στην παραλία της Kαρδιανής, για ψάρια. Στην «Ταβέρνα του Βασίλη» στο χωριό Κτικάδος.

Πώς να πάτε:
Για την εκδρομή σας στην Τήνο απευθυνθείτε στον ταξιδιωτικό οργανισμό «Zorpidis Travel» (τηλ. 2310/231.168-70). Αναχωρήσεις πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα, Σάββατο και Δευτέρα, οδικώς μέχρι τη Ραφήνα και από κει ακτοπλοϊκώς για το νησί. Η διαμονή γίνεται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία στη Χώρα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα συνδυασμού εκδρομής Τήνος - Μύκονος, Τήνος - Ανδρος ή Τήνος - Σύρος.

<<πηγη\>>