Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Η άγνωστη υποβρύχια ζώνη της Τήνου

Κατάδυση στο νησί του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης Από τους κοντινότερους προορισμούς των Κυκλάδων, η Τήνος αποτελεί έναν ...

Image - Κατάδυση στο νησί του
Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης


Από τους κοντινότερους προορισμούς των Κυκλάδων, η Τήνος αποτελεί έναν ιδιαίτερο τόπο με πολλούς θαυμαστές του πρωτότυπου και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της. Το νησί, γνωστό στην αρχαιότητα ως ‘Οφιούσα’ ή ‘Υδρούσα’, τα τελευταία χρόνια ξεδιπλώνει μια διαφορετική πτυχή στον τομέα του τουρισμού. Η νέα καταδυτική δραστηριότητα στην Τήνο, με καθοδηγητή τον Μάνθο Δελλατόλα του Paesino Diving Center, αποκτά το κοινό της ανοίγοντας νέους προορισμούς για τους φίλους της κατάδυσης.


Ο υποβρύχιος μακρόκοσμος της Τήνου γεμίζει με εικόνες διαφορετικές από άγνωστα μέχρι σήμερα σημεία άπλετης και άγριας ομορφιάς. Ο Μάνθος, πάντα πρόθυμος να μας υποδείξει τις ομορφιές του νησιού, ξεκινάει από το καταδυτικό κέντρο του στα Κιόνια, μια τουριστική μεν, ήσυχη δε παραλιακή περιοχή και μας οδηγεί στην παραλία του ‘Αγίου Ρωμανού’. Το μικρό λιμανάκι του οικισμού φιλοξενεί το σκάφος του καταδυτικού κέντρου, ενώ επιπλέον εξυπηρετεί τον επισκέπτη που θα έρθει στο νησί εν πλω. Τα απότομα γκρεμνά περιμετρικά του οικισμού συνεχίζονται και υποβρυχίως, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, διαμορφώνοντας μια σύνθεση βράχων με έντονη μορφολογία και καταδυτικό ενδιαφέρον. Μεγάλα τείχη, κλιμακωτά επίπεδα που καταλήγουν σε αμμώδεις κοιλάδες, θαυμαστά και ήρεμα σημεία για τις στάσεις αποσυμπίεσης, όλα αυτά αποτελούν ασφαλή και παρθένα σημεία για το Paesino Diving Center και τους φίλους του.

Στην ίδια ακτογραμμή, στον ‘Μπάλο’, πραγματοποιείται μία από τις πιο ιδιαίτερες καταδύσεις. Την υποβρύχια αυτή περιοχή κοσμεί μια ξέρα είκοσι έως τριάντα μέτρων κλιμακωτά, με όμορφα βράχια τα οποία σφύζουν από ζωή, προσφέροντας έτσι πληθώρα χρωμάτων. Με εξίσου εύκολη πρόσβαση από την στεριά, η συγκεκριμένη κατάδυση προσφέρει αλησμόνητες εικόνες στους τυχερούς δύτες.
Ξαναγυρνάμε προς τα Κιόνια και συνεχίζοντας με κατεύθυνση προς την πόλη της Τήνου, περνώντας τον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Πoσειδώνα και της Αμφιτρίτης, συναντάμε τον ‘Σταυρό’, την περιοχή οπού βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι. Καταδυόμενοι από την μικρή παραλία του Σταυρού, στα πρώτα κιόλας μέτρα, είναι εμφανή τα σημάδια των αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων. Αμφορείς, κομμάτια από αρχαία σκεύη, σκαλοπάτια και τείχη  κάνουν αισθητή την τότε ανθρώπινη επέμβαση για τη δόμηση της περιοχής, προκαλώντας δέος λόγω της διαφορετικότητάς του τοπίου. Διασκορπισμένα βράχια με έντονη την παρουσία ροφών, αμμώδεις εκτάσεις ανάμεσα από διαδρόμους σχηματίζουν μικρούς λαβυρίνθους ιδανικούς για εξερεύνηση.
Μια ξεχωριστή βουτιά για τους δύτες που επισκέπτονται το νησί, λαμβάνει χώρα στην ‘Σκάλα’, η οποία προσεγγίζεται με σκάφος. Πρωτότυπη κατάδυση εξαιρετικού ενδιαφέροντος, καθώς μια ξέρα κοσμεί τα μεσόνερα της περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάλογα με το σημείο που θα επιλέξει κανείς για να καταδυθεί, προσφέρεται διαφορετική οπτική. Χαρακτηριστική εικόνα τα διαφορετικά βράχια στα οποία είναι εναποτεθειμένα, σαν κοσμήματα σε βιτρίνα, δίχτυα από ψαρότρατες και πελώριες άγκυρες με τις αλυσίδες τους, μαρτυρώντας την κάποτε έντονη αλιευτική δραστηριότητα. Μικρές διχάλες δημιουργούν σταυροδρόμια στους υποβρύχιους δρόμους με πλούσια θαλάσσια ζωή. Εκεί κοντά μπορεί να πραγματοποιηθεί και δεύτερη κατάδυση, στην εμφανή ξέρα του ‘Αγίου Σώστη’, με βράχους και σημεία να ανακαλύψει κανείς το διαφορετικό. 

Το Paesino Diving Center συνεχίζει την αναζήτηση σημείων καταδυτικού ενδιαφέροντος και παρ ’όλο το νεαρό της ηλικίας του, δεν επαναπαύεται, ενώ ο Μάνθος θα αποτελέσει τον ιδανικό ξεναγό με ενδιαφέρον για τον υποβρύχιο τόπο του νησιού και πάντα πρόθυμος να προσφέρει τις πιο άνετες και ευχάριστες καταδυτικές διακοπές.

Ο επισκέπτης της Τήνου θα αποτυπώσει στη μνήμη του πολλές όμορφες εικόνες όχι μόνο από τον βυθό, αλλά και από την στεριά. Κάθε χωριό, κάθε γωνιά καλλιτεχνικής πνοής, κάθε καμάρα και καλντερίμι ακόμα και οι ξερολιθιές που κοσμούνται κατά τόπους με το λευκό των σπιτιών και εξωκλησιών, κάθε γωνιά της παλιάς πόλης, κάθε βότσαλο της θάλασσας όλα αποπνέουν ένα διαφορετικό αέρα και σας καλωσορίζουν στην ανεξερεύνητη ακόμα Τήνο. Φυσικά κάθε περιήγηση στο νησί αποκτά πιο ολοκληρωμένη εικόνα αφού γευθείτε τα τοπικά εδέσματα, όπως η λούζα, το τυράκι, η φουρτάλια και πιείτε το κρασί και το ρακί των ντόπιων παραγωγών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝΟ
Πραγματοποιούνται καθημερινά πρωινά και απογευματινά δρομολόγια από Ραφήνα(4 ώρες με συμβατικό πλοίο, 2 ώρες με ταχύπλοο) και Πειραιά (5 ώρες με συμβατικό πλοίο, 2 ½ ώρες με ταχύπλοο). Τακτά δρομολόγια πραγματοποιούνται από Λαύριο ενώ υπάρχει άμεση ανταπόκριση με Άνδρο, Σύρο, Μύκονο και Πάρο.


Image -
Image -
Image -
Image -
Image -
Image -
Image -
Image -
Image -












Περισσότερες Πληροφορίες στο : http://www.paesinodivingcenter.gr/