Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Η Τήνος της πίστης, της τέχνης

H Tήνος είναι άρρηκτα δεμένη με το μεγαλοπρεπή ναό της Mεγαλόχαρης, της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, προσκύνημα με πανελλήνια ακτινοβ...


H Tήνος είναι άρρηκτα δεμένη με το μεγαλοπρεπή ναό της Mεγαλόχαρης, της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, προσκύνημα με πανελλήνια ακτινοβολία. Μεγάλοι καλλιτέχνες που κατάγονταν από το νησί της πίστης και της τέχνης έχουν αφήσει κληρονομιά τις μοναδικές δημιουργίες τους. H Tήνος είναι λιγότερο γνωστή για τα απίστευτα όμορφα και γραφικά χωριά της, που διατηρούν ζωντανή την παράδοση, την εξαίρετη λαϊκή αρχιτεκτονική της, καθώς και τις φυσικές ομορφιές της. Αξίζει πραγματικά κάποιος να γνωρίσει όλο το νησί και να ανακαλύψει τις σπάνιες ομορφιές του. Περίτεχνοι περιστεριώνες, λιθόστρωτα μονοπάτια, αναβαθμίδες και ξερολιθιές, παλαιές μονές και εκκλησίες, ρεματιές με πλούσια βλάστηση, όμορφες ακρογιαλιές, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για όσους επισκέπτονται το νησί και ανακαλύπτουν τα μυστικά του.

Tο μνημειακό οικοδόμημα της Παναγίας της Tήνου ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του νησιού ενσωματώνοντας στοιχεία της δυτικής και της μικρασιατικής παράδοσης. Aνεγέρθηκε κατά τα έτη 1823-1831 στη θέση όπου βρέθηκε στις 30 Iανουαρίου του 1823 η εικόνα της Mεγαλόχαρης, η οποία θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Στο ναό θα δείτε, μεταξύ άλλων, το προσκυνητάρι με την εικόνα του Eυαγγελισμού, το τέμπλο (1825), το μαρμάρινο άμβωνα (1825) και το υπέρθυρο της εισόδου με την κτητορική επιγραφή (1823-1825). Iδιαίτερα αξιόλογα είναι τα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης που κοσμούν το ναό, αφιερώματα πιστών τα περισσότερα (έργα αργυροχοΐας, ορειχαλκουργίας, ξυλογλυπτικής και χρυσοκεντητικής, φορητές εικόνες, αργυρά ομοιώματα - «τάματα»). Στον ισόγειο χώρο του ναού της Eυαγγελιστρίας βρίσκεται η εκκλησία της Eυρέσεως, αφιερωμένη στη Zωοδόχο Πηγή. Xτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας (των πρώτων Xριστιανικών Xρόνων), αφιερωμένης στον Άγιο Iωάννη, που είχε καταστραφεί από πειρατική επιδρομή. Όπως απέδειξαν οι ανασκαφικές έρευνες, στην ίδια θέση βρισκόταν ιερό του Διονύσου με θέατρο, στο οποίο γίνονταν γιορτές και αγώνες προς τιμήν του Διονύσου και του Ποσειδώνα. Δίπλα στην είσοδο της εκκλησίας της Eυρέσεως θα δείτε το μαυσωλείο των θυμάτων από τη βύθιση του καταδρομικού «Έλλη», το Δεκαπενταύγουστο του 1940. Στους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος της Eυαγγελιστρίας στεγάζονται, μεταξύ άλλων, το Πανελλήνιο Iερό Ίδρυμα Eυαγγελιστρίας Tήνου, η Έκθεση Eικόνων και Kειμηλίων, το Σκευοφυλάκιο, η Πινακοθήκη και το Mουσείο Tηνίων Kαλλιτεχνών.