Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ Γύμνια που αφήνει απροστάτευτους νησιώτες και επισκέπτες

Για την καθαριότητα του χώρου υπάρχει ...ένας συμβασιούχος, ενώ χρέη τηλεφωνητών και τραυματιοφορέων εκτελούν εργαζόμενοι που μεταφέρονται...

Για την καθαριότητα του χώρου υπάρχει ...ένας συμβασιούχος, ενώ χρέη τηλεφωνητών και τραυματιοφορέων εκτελούν εργαζόμενοι που μεταφέρονται από το Νοσοκομείο Σύρου
 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της γύμνιας των δημόσιων δομών Υγείας, που αφήνει απροστάτευτες τις λαϊκές οικογένειες, αποτελεί η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) της Τήνου - που το καλοκαίρι φιλοξενεί ένα εκατομμύριο τουρίστες

Οπως αναφέρει σε «ανοιχτή επιστολή» του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΥ του νησιού, Γιώργος Βελαλόπουλος, από το Μάρτη του 2012 το ΚΥ έχει μείνει χωρίς μόνιμο υπάλληλο στην καθαριότητα και οι ανάγκες καλύπτονται από έναν εργαζόμενο που απασχολεί συνεργείο με σύμβαση έργου, ο οποίος εργάζεται έξι φορές τη βδομάδα επί έξι ώρες. «Είναι αδιανόητο, υπογραμμίζει, ένα άτομο να μπορέσει να διατηρήσει καθαρό ένα χώρο 1.200 τ.μ., ο οποίος λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας δεν εξασφαλίζεται μόνο από τους γιατρούς, το φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό αλλά και από έναν καθαρό εργασιακό χώρο».

Απ' τον Αύγουστο του 2011 μετακινήθηκε η διευθύντρια της Γενικής Ιατρικής και το ΚΥ έχει αποδυναμωθεί, καθώς οι εφημερίες δεν καλύπτονται με ασφαλή τρόπο. Πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια είναι η στελέχωση του Ακτινολογικού Τμήματος - που διαθέτει υπερσύγχρονο υπερηχογράφο και μηχάνημα για ακτινογραφίες - από γιατρό ακτινολόγο και μόνιμο χειριστή τεχνολόγο-ακτινολόγο. «Οι συμβασιούχοι εποχικοί υπάλληλοι, αναφέρεται στην επιστολή, που κατά καιρούς καταλαμβάνουν τη θέση του χειριστή ακτινολόγου, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνο σε τακτό εβδομαδιαίο ωράριο. Η Τήνος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Τι θα πρέπει λοιπόν να τους πληροφορήσουμε, ότι θα πρέπει να αρρωσταίνουν μόνο κατά τη διάρκεια λειτουργίας όλων των τμημάτων του ΚΥ Τήνου ή να μη γίνονται τροχαία ατυχήματα καθ' όλο το 24ωρο παρά μόνο τις ώρες λειτουργίας του ακτινολογικού τμήματος!;».
Μέχρι το 2010, κατά τους θερινούς μήνες, η διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου παρείχε στο ΚΥ Τήνου δύο υπάλληλους με ολιγόμηνη σύμβαση ως φύλακες, αλλά αυτοί εκτελούσαν χρέη τηλεφωνητών, τραυματιοφορέων κ.τ.λ.!

Στην επιστολή σημειώνεται ακόμα πως «δεν δύναται, για παράδειγμα, να επιβάλλεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση χωρίς να υπάρχουν υπολογιστές, ίντερνετ, εκτυπωτές, φύλλα Α4, μελάνια και ταυτόχρονα να απειλούνται οι γιατροί - που είναι και απλήρωτοι για τις εφημερίες - ότι αν συνταγογραφούν χειρόγραφα, για να εξυπηρετήσουν τον καρδιοπαθή, νεφροπαθή, καρκινοπαθή και άλλους τους οποίους κουράρουν χρόνια και γνωρίζουν τι σημαίνει να μην ακολουθήσουν οι ασθενείς τη φαρμακευτική τους αγωγή διότι το σύστημα δεν δουλεύει ή είναι ανύπαρκτο, ότι θα χρεωθούν οι ίδιοι».

Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκονται οι άποροι, οι οποίοι μέχρι σήμερα προμηθεύονταν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο του ΚΥ, αλλά τώρα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στα φαρμακεία μεγάλων νοσοκομείων για να εξασφαλίσουν τη μηνιαία φαρμακευτική τους αγωγή. «Η λέξη "άπορος" τα δηλώνει όλα. Δεν έχει χρήματα και πόρους ούτε για ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ούτε για τη σίτισή του, ούτε για τα φάρμακά του. Πρέπει να βρεθεί λύση», σημειώνει η επιστολή, ενώ για τις διακομιδές των ασθενών - απόρων επισημαίνει: «Ποιος δημόσιος φορέας είναι υπεύθυνος για την κάλυψη των εξόδων διακομιδής τους όταν απαιτείται η χρήση τακτικού πλου, με τις ναυτιλιακές εταιρείες που εξυπηρετούν το νησί μας; Σαφώς την ευθύνη δεν την καταλογίζω στις ναυτιλιακές εταιρείες, είναι επιχειρήσεις και πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οταν όμως τα αρμόδια υπουργεία αποφασίζουν να δώσουν στους εφοπλιστές αυτή την πάμπλουτη και επικερδή γραμμή, γιατί δεν βάζουν ρήτρα ώστε οι άποροι διακομιζόμενοι ασθενείς και οι συνοδοί ιατροί τους να μεταφέρονται δωρεάν από τη στιγμή που τα πλοία δεν έχουν δικούς τους ιατρούς όπως οφείλουν;».
Η θέση του ΚΚΕ

Η κατάσταση στο ΚΥ Τήνου επιβεβαιώνει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που βέβαια για να αναπτυχθεί απαιτείται κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό, αφού οι δημόσιες δομές Υγείας εγκαταλείπονται και υποβαθμίζονται σχεδιασμένα ώστε να σπρώχνεται ο λαός στους ιδιώτες.

Στην πρόταση του ΚΚΕ για το δημόσιο σύστημα Υγείας αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό κρίκο οι υπηρεσίες του πρωτοβάθμιου επιπέδου (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), με βασική υποδομή τα Κέντρα Υγείας που θα αναπτυχθούν πανελλαδικά στις πόλεις και στους δήμους. Θα λειτουργούν όλο το 24ωρο. Θα είναι στελεχωμένα με προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές) όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη όλων των αναγκών, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Θα διαθέτουν φαρμακείο μέσα σ' αυτό και στα παραρτήματά του, για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε φάρμακα. Θα παρέχουν δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους με προσανατολισμό την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Θα αποτελούν βασικό κρίκο σύνδεσης με τα υπόλοιπα επίπεδα του συστήματος Υγείας (Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο) και με το ΕΚΑΒ.

Αν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στο Νησί μας κάντε like στην σελίδα του ΤήνιαNews στο Facebook πατώντας εδώ.