Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Διέγραψαν παράνομο πρόστιμο από την πολεοδομία Σαντορίνης.

Δικαιώθηκαν, τελικά, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ιδιοκτήτες ακινήτου στη Σαντορίνη, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στην ...

Δικαιώθηκαν, τελικά, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ιδιοκτήτες ακινήτου στη Σαντορίνη, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν στην ανεξάρτητη αρχή, γιατί η πολεοδομία Θήρας αρνούνταν να τους διαγράψει πρόστιμα για αυθαίρετες εργασίες, παρά τη δικαίωσή τους από τα διοικητικά δικαστήρια.

Η υπόθεση, σύμφωνα με την αρχή, ξεκίνησε το 2001, όταν επιβλήθηκαν τα πρόστιμα και οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν για την ακύρωσή τους. Τελικά, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την απόφαση της επιτροπής αυθαιρέτων της διεύθυνσης Πολεοδομίας, με το σκεπτικό ότι αυτή στηρίχθηκε σε αναιτιολόγητη έκθεση αυτοψίας. Όταν η απόφαση έγινε τελεσίδικη, οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν τη διαγραφή των προστίμων. Η υπηρεσία απάντησε ότι η επιβολή προστίμων στηρίζεται σε νεότερη απόφαση της επιτροπής, για την οποία οι ίδιοι δεν είχαν ενημερωθεί ποτέ σχετικά. Σε αίτημά τους να λάβουν, έστω και καθυστερημένα, γνώση της απόφασης αυτής, τους χορηγήθηκαν αντίγραφα χειρόγραφων καταχωρήσεων από το βιβλίο πρακτικών, στα οποία γινόταν μια σύντομη μνεία της «μη νόμιμης» έκθεσης αυτοψίας. Από τη χειρόγραφη καταχώρηση, απουσίαζαν οι υπογραφές των μελών της επιτροπής και η σφραγίδα της υπηρεσίας.

Η νομοθεσία προβλέπει, για την εξέταση των ενστάσεων από την επιτροπή αυθαιρέτων, την πλήρη ενημέρωση του άμεσα ενδιαφερόμενου για τον χρόνο εκδίκασης της υπόθεσής του. Εάν αυτό το ουσιαστικό στοιχείο της διαδικασίας δεν τηρηθεί, η απόφαση πάσχει από ακυρότητα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε την ανάκληση των καταλόγων που στάλθηκαν στη ΔΟΥ για τη βεβαίωση του ποσού των προστίμων διότι, κατά πρώτον, η μη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τη νέα εξέταση της υπόθεσής τους, μετά τη δικαίωσή τους στα δικαστήρια, δεν συνιστά μόνο παραβίαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας με τις διατάξεις περί αυθαιρέτων, αλλά και παραβίαση του δικαιώματός τους για δικαστική προστασία. Δεύτερον, ο καταλογισμός του προστίμου με βάση έκθεση αυτοψίας που έχει κριθεί από το δικαστήριο αναιτιολόγητη- μη νόμιμη, παραβιάζει την τελεσίδικη δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί. Τέλος, λόγω του ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης συλλογικού οργάνου, όπως είναι η επιτροπή ενστάσεων, υπηρετούν την αρχή της διαφάνειας και την πληρότητα της αιτιολογίας της απόφασης, δεν υποκαθιστούν όμως την ίδια την απόφαση.

Aν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στο Νησί μας κάντε like στην σελίδα του ΤήνιαNews στο Facebook πατώντας εδώ.