Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Tήνος η θαυματουργή

Εκατοντάδες περιστεριώνες, αριστουργήματα λαϊκής ευαισθησίας και μαστοριάς και χιλιάδες ξωκλήσια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σκαρφαλωμένα ...

Εκατοντάδες περιστεριώνες, αριστουργήματα λαϊκής ευαισθησίας και μαστοριάς και χιλιάδες ξωκλήσια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σκαρφαλωμένα σε λόφους ή κρυμμένα σε ρεματιές είναι το σήμα κατατεθέν της Τήνου...

...ή Ταννότης από το φοινικικό φίδι ή Οφιούσας από τους πολλούς αρκεύθους, αγριοκυπαρίσια της περιοχής, ή Υδρούσσας και ίσως Δρυούσας από τις πολλές δρυς που πρασίνιζαν κάποτε (1200 π.Χ.) το τοπίο.


Η Τήνος αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές εδώ και πολλά χρόνια κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο που γιορτάζει η Παναγιά της. Ολοι ζητούν βοήθεια και παρηγοριά και καταφεύγουν στον υπέρλαμπρο ναό της για ένα τάμα. Αλλωστε, η Τήνος χρωστά τη φήμη της στα θαύματα της Παναγίας. Το πρώτο που αντικρίζει ο καθένας που φτάνει στο λιμάνι της Τήνου µε το καράβι είναι το καμπαναριό της Ευαγγελίστριας και η μεγαλόπρεπη εκκλησία που δεσπόζουν σε λόφο πάνω από τη Χώρα. Αποτελεί προορισμό ζωής για πολλούς πιστούς αλλά και αγαπημένο προορισμό για όσους ενδιαφέρονται για τη θρησκεία, την τέχνη, την ιστορία.

ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Η άγνωστη Τήνος ωστόσο έχει πολλές ομορφιές. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα γραφικά χωριά της. Να θαυμάσετε τα αυθεντικά κυκλαδίτικα τοπία της ενδοχώρας, με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους περιστεριώνες και τα ξωκλήσια. Να κολυμπήσετε στις παραλίες με την πρωτόγονη ομορφιά. Επισκεφθείτε επίσης τα Κιόνια, τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα, που εθεωρείτο προστάτης της Τήνου, και της γυναίκας του Αμφιτρίτης, προστάτιδας της γυναικείας γονιμότητας. Οι κάτοικοι πίστευαν ότι ο Ποσειδώνας απάλλαξε το νησί από τα πολλά φίδια στέλνοντας ένα σμήνος πελαργών να τα εξολοθρεύσει.

Στο νησί, και συγκεκριμένα στο βουνό Τσικνιάς, πίστευαν πως βρισκόταν η κατοικία του Αιόλου, του θεού του ανέμου. Από εκεί εξαπέλυε ανέμους προς  πάσα κατεύθυνση.

Η Τήνος είναι ένα από τα πλουσιότερα πολιτιστικά νησιά των Κυκλάδων. Παντού στο νησί υπάρχει έντονο το στοιχείο της λαϊκής παράδοσης, όπως επίσης και μουσεία, μνημεία και ιδρύματα. Αλλωστε, στην Τήνο λειτουργεί από το 1955 Σχολή Καλών Τεχνών, που αποτελεί το σημαντικότερο φυτώριο μαρμαροτεχνιτών στην Ελλάδα, ενώ διεξάγονται συνεχώς εκθέσεις και γενικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αξιόλογο είναι επίσης το φεστιβάλ του νησιού κάθε καλοκαίρι.

Στην Τήνο θα συναντήσετε παραλίες μαγευτικές, ερημικές, με χρυσή άμμο, με λεία και πλατιά βράχια, με κρυστάλλινα νερά στα Κιόνια, στον Αγιο Φωκά, τον Αγιο Γιάννη Πόρτο, στην Παχιά Αμμο, τη Σάντα Μαργαρίτα, τη Λιβάδα, την Κολυμπήθρα, στον Αγιο Ρωμανό, τον Κουμελά, στην Αγια θάλασσα, στα Καλύβια, στον Ορμο Ιστερνίων.

ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Να κάνετε και μία επίσκεψη στη Μονή Κεχροβουνίου. Εδώ είναι το εκκλησάκι όπου λειτουργούσε κάποτε το Κρυφό Σχολειό και από δω πάμε για το μικρό κελί της αδελφής Πελαγίας, της μετέπειτα αγίας, αυτής που είχε τα οράματα της Παρθένου που οδήγησαν στην αποκάλυψη της περίφημης θαυματουργής εικόνας της στην πόλη.

Ενας μεγάλος αριθμός εκκλησιών είναι καθολικές λόγω της ενετικής παράδοσης του νησιού. Από το 1207 μέχρι το 1715 η Τήνος ήταν στην κυριότητα των Ενετών που έβαλαν τη «σφραγίδα» τους και στον θρησκευτικό χαρακτήρα του νησιού. Η συνύπαρξη ορθοδόξων και καθολικών πιστών επηρέασε και την αρχιτεκτονική των ναών, ενώ χτίστηκαν εκκλησίες που είναι αφιερωμένες και στα δύο δόγματα.

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΑ 13 ΣΠΗΛΑΙΑ

Η Τήνος διαθέτει αρκετά ενδιαφέροντα σπήλαια, μερικά από τα οποία αποτελούν αξιόλογους βιότοπους.

Το σπήλαιο των Γαστριών. Βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο δυτικά του «Tinos Beach» (Κιόνια)  και η είσοδός του σχηματίζεται ανάμεσα στα παραθαλάσσια βράχια του ομώνυμου ακρωτηρίου. Εχει μήκος σχεδόν 50μ. Στο εσωτερικό του υπάρχει ιδιόμορφο ημικυκλικό κτίσμα. Πλήθος επιγραφών έχει χαραχτεί στους μικρούς θόλους και στις πλευρές του διαδρόμου εισόδου και των διακλαδώσεων μέχρι το σημείο που ανοίγεται ο μεγάλος θάλαμος. Οι επιγραφές είναι ανορθόγραφες και διαφόρων εποχών. Από τις επιγραφές αυτές προκύπτει η ύπαρξη σ' αυτό, κατά την βυζαντινή περίοδο, κάποιου ναού αφιερωμένου προφανώς στον Αγιο Στέφανο. Το σπήλαιο παρουσιάζει εξαιρετικό γεωλογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Η Μυγοσπηλιά ή Καμένη Σπηλιά. Βρίσκεται στο μέσο της βόρειας ακτής της Τήνου, αρκετά χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Αετοφωλιά, όπου υψώνεται ο ορεινός όγκος Καστέλλα - Καλανίστα. Εχει μήκος 55 μ. περίπου και η είσοδός της ανοίγεται προς την ακτή και σε αρκετό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Εχει δύο εισόδους: μία ευρεία προς το επάνω μέρος και μία στενή, χαμηλότερα. Μόνον έρποντας μπορεί κανείς να εισέλθει. Στο εσωτερικό της υπάρχουν πολλά οστά, γυναικόπαιδων κυρίως, καθώς και σμήνη από πράσινες μικρές μύγες και απειράριθμα μυρμήγκια. Και αυτό παρουσιάζει έντονο γεωλογικό, ιστορικό και εντομολογικό ενδιαφέρον.

Ο Δρακόλακας. Βρίσκεται περίπου 4 χλμ. ανατολικά του χωριού Πλατιά και 1 χλμ. περίπου νότια του κόλπου Βαθύ. Ο επισκέπτης εισέρχεται από μια διάβαση βραχώδη και ανώμαλη και κατεβαίνει σε βάθος μερικών μέτρων, όπου βρίσκεται σ' έναν θάλαμο αρκετά ευρύχωρο που καταλήγει σε λάκκο.

Το σπήλαιο του Βρέκαστρου. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του ομώνυμου λοφίσκου, 3 χλμ. ανατολικά της πόλης. Η θάλασσα εισχωρεί μέσα στο σπήλαιο, βάθους περίπου πέντε μέτρων, και μπορεί κανείς να εισπλεύσει με βάρκα.

Το σπήλαιο των Βουλισμένων. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή,  στην ομώνυμη τοποθεσία, 1 χλμ. περίπου νότια της Φανερωμένης. Το δάπεδό του είναι βραχώδες και στο εσωτερικό φωλιάζουν αγριοπερίστερα.

Το σπήλαιο της Κιθάρας. Βρίσκεται 3 χλμ. περίπου βόρεια του σπηλαίου των Βουλισμένων και η θάλασσα εισχωρεί σε όλο το βάθος του (6μ.). Και σ' αυτό φωλιάζουν αγριοπερίστερα.

Το σπήλαιο των Φουρνακίων. Βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, ανάμεσα στα ακρωτήρια Παππάργυρος και Αξαχωπός της βορειανατολικής ακτής. Η θάλασσα εισχωρεί και σ' αυτό σ' όλο το βάθος του (6μ.). Στο βάθος του υπάρχει πηγή με γλυκό νερό.

Τα σπήλαια της Σπηλιάς. Βρίσκονται 1 χλμ. δυτικά του κόλπου της Λιβάδας, ανάμεσα στα ακρωτήρια Φερό Κρημνό και Διασφάη. Από τη διάβρωση των κυμάτων έχουν σχηματιστεί πέντε συνεχόμενα σπήλαια, από τα οποία τα δύο μεγαλύτερα έχουν βάθος 20-40 μέτρων τουλάχιστον, κατά τον γνώστη τους Γιάννη Κοντοφριό. Σε μία από τις σπηλιές υπάρχει πηγή με γλυκό νερό. Μέχρι πρόσφατα πήγαιναν εκεί φώκιες.

Το σπήλαιο Κρούφτρες. Βρίσκεται βόρεια του Φαλατάδου, στην περιοχή του βουνού Φλάμπουρο, σε μια χαμηλότερη ξεχωριστή κορυφή που φέρει την ονομασία Κρούφτρες, και η πρόσβαση στην είσοδό του, όπως και στο εσωτερικό του, απαιτεί πολλή προσοχή.

Το σπήλαιο Μουρούνια. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ομώνυμου μικρού ακρωτηρίου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Εχει βάθος 15 μ., στο οποίο μπορεί να εισχωρήσει και μικρό σκάφος αναψυχής.

Το σπήλαιο Κουφαγρέλι. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 3 ν. μίλια περίπου δυτικά του λιμανιού του Πανόρμου, μεταξύ των ακρωτηρίων Παριανού και Δόρδιας, όπου σχηματίζεται ορμίσκος. Στο βάθος του ορμίσκου και στην τοποθεσία Κουφαγρέλι κείται το σπήλαιο βάθους 6 μ. περίπου.

Τα σπήλαια Πανόρμου και Καμάρας. Βρίσκονται και τα δύο στο βορειοδυτικό άκρο του κόπου του Πα νόρμου, κοντά στο μικρό ακρωτήρι Καμάρα. Το πρώτο ανακαλύφθηκε το 1854, κείται μέσα σε λατομείο μαρμάρου και χωρίζεται σε δύο θαλάμους με αξιόλογη διακόσμηση. Το δεύτερο έχει βάθος 4 μ. και στο εσωτερικό του μπορεί να εισπλεύσει βάρκα.

TIP: Οσοι επιθυμούν να εξερευνήσουν τα σπήλαια των βόρειων και ανατολικών ακτών του νησιού, πρέπει να το επιχειρήσουν μόνο με πολύ καλές καιρικές συνθήκες και εφόσον δεν προβλέπεται σύντομη μεταβολή του καιρού.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Με πλοίο από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά.

ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ

Λούζα, τυράκι τηνιακό, ντόπιο κρέας, συκωτάκι με ρύζι, λαχανοντολμάδες, χταποδάκι κι άλλοι θαλασσινοί μεζέδες, λαζάνια σπιτικά, σκορδάτο, μπουρεκάκια, πατατοκεφτέδες, λιαστές ντομάτες, κοπανιστή, φρουτάλια. Ξεροτήγανα, γλυκές τυρόπιττες, ψαράκια, αμυγδαλωτά, μπεζέδες, παστέλι σε φύλλο λεμονιάς, σύκα ξερά και μέλι θυμαρίσιο.

CAMPING

Στο ανατολικό μέρος της πόλης, κοντά στην παραλία του Αγ. Φωκά, βρίσκεται ένα οργανωμένο camping σε έναν καταπράσινο χώρο. Εκτός από σκηνές σε οργανωμένους χώρους, διαθέτει επιπλέον και κάθε είδους κατάλυμα, για όλα τα βαλάντια. Από απλά έως πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια με ατομικό λουτρό, κουζίνα, κλιματισμό, τηλεόραση κ.λπ.

ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ-ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ