Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Φωτογραφίες από τα χωριά της Τήνου | Αφιέρωμα στο Φαλατάδο

Ο  Φαλατάδος   ήταν σε όλες τις εποχές από τα πιο μεγάλα χωριά της Τήνου. Χρονολογείται ήδη από το 1400. Ο  Φαλατάδος   απέχει από την...



Ο Φαλατάδος ήταν σε όλες τις εποχές από τα πιο μεγάλα χωριά της Τήνου. Χρονολογείται ήδη από το 1400. Ο Φαλατάδος απέχει από την χώρα 11 χλμ. Οι κάτοικοι του χωριού είναι ορθόδοξοι.
Στο χωριό διατηρούνται και λειτουργούν πολλά πατητήρια και ρακιζιά, και τον Σεπτέμβρη  γίνονται πολλά πανηγύρια κατά την παραγωγή ρακιού. Έξω από τον οικισμό απλώνονται τα βράχια της Καψιανής και η γραφική περιοχή Ψαλίδι. Στην περιοχή Κακιά Σκάλα γίνεται μεγάλο πανηγύρι τον Σεπτέμβρη. Στολίδι του χωριού είναι η μαρμάρινη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Τριάδας και η πλακόστρωτη πλατεία της Μεγαλόχαρης.


Για την ονομασία του χωριού δεν έχουμε καμιά σίγουρη απόδειξη από τι πήρε το όνομα Φαλατάδος. Δύο είναι οι εκδοχές που αναφέρονται σχετικά και πιθανολογούν την ονομασία του. Για την πρώτη έχει γραφεί , πως πολύ παλιά λειτουργούσε στο χωριό χρωματουργείο για την βαφή υφασμάτων από μετάξι. Το ύφασμα με πορφυρό χρώμα είχε την ονομασία "Βλάτιον" και πιθανολογείται ότι από αυτήν την δραστηριότητα και από παραφθορά της λέξης "Βλάτιον", προήλθε το όνομα Φαλατάδος.
Η δεύτερη εκδοχή στηρίζεται στο γεγονός,ότι σε μια έκθεση Βενετού Επιθεωρητή το έτος 1640 σε έναν κατάλογο Φαλαταδιανών αναφέρεται κάποιος με το όνομα Βαλατάς. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει την περίπτωση, αιώνες πιο μπροστά, από τους πρώτους οικιστές, κάποιος να είχε αυτό το επώνυμο, οποτε μετά από μακροχρόνια παραφθορά, να στάθηκε η αιτία για να πάρει το χωριό το όνομα Φαλατάδος. Σημειώνεται ότι ο Φαλατάδος σε όλες τις εποχές είχε να παρουσιάσει ξεχωριστές προσωπικότητες , με δραστηριότητες στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες. Λόγω πληθυσμού και θέσεως ήταν  έδρα πολλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, με τσαγκάρια και ταμπάκικα κυρίως. Ο Φαλατάδος είχε και φαναρτζίδικα, που εκείνα τα χρόνια ήταν επάγγελμα πρώτης ανάγκης. Το επάγγελμα το ασκούσαν στο μαγαζί αλλά και σαν πλανώδιοι στα γύρω χωριά σε ολοήμερη βάση.
Ένα σπουδαίο γεγονός όχι μόνο για τον Φαλατάδο αλλά και για το νησί ολόκληρο ήταν η Εύρεση της Αγίας Εικόνας της Παναγίας στις 30 Ιανουαρίου του 1823.

Πιο έξω από το χωριό και προς τα βόρεια ξεκινάει μια παράξενη περιοχή "πασπαλισμένη" με στρογγυλούς μπλε-γκρι ογκόλιθους που η παράδοση τους θέλει αερόλιθους. Το μονοπάτι οδηγεί μέσα σε αυτήν περιοχή σε ένα ιστορικό εκκλησάκι,την Θεοσκέπαστη, κτισμένο μέσα σε ένα κυρτό βράχο που είναι και το Άγιο Βήμα. Το τοπίο μοναδικά απρόσιτο αλλά και καλοσυνάτο προκαλεί δέος και έκσταση. Εκεί θρυλείται πως η Παναγία έσωσε στο κοίλωμα του βράχου γυναικόπαιδα που τα κυνηγούσαν οι Τούρκοι. Στην περιοχή ευδοκιμούν πολύ τα "κεχριμπαρένια ροζάκια" σταφύλια, ονομαστά στην αγορά για την νοστιμάδα τους τον Αύγουστο. 

Επισκεφτείτε το site του Φαλατάδου - e-falatados - για να μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για το πανέμορφο χωριό!