Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΜΟΥΝΤΑΔΟΣ | (Μοντάδος) ¨Ενα μικρό αλλά από τα πιο παλιά Χωριά της Τήνου |

O Μουντάδος είναι παραδοσιακός οικισμός που χρονολογείται εδώ και 1000 χρόνια. Ηταν αρκετά αναπτυγμένος σε τέχνες και γράμματα. Είναι ένα απ...

O Μουντάδος είναι παραδοσιακός οικισμός που χρονολογείται εδώ και 1000 χρόνια. Ηταν αρκετά αναπτυγμένος σε τέχνες και γράμματα. Είναι ένα από τα λίγα χωριά της Τήνου που λειτουργούσε σχολαρχείο. Είναι χωριό της οικογένιας Παξιμάδη, φιλικών της Επανάστασης, όπως και πολλών σημαντικών καλλιτεχνών όπως του Λαμπάκη και Πλατή. Σήμερα είναι ένα γραφικό χωριουδάκι 4 χιλ. από την πόλη της Τήνου με φιλόξενους κατοίκους που εντυπωσιάζει με τα καθαρά πλακόστρωτα δρομάκια του και τα παραδοσιακά σπίτια.






Ο Μουντάδος είναι ένα από τα 47 παλιά χωριά της Τήνου (Κυκλάδες Ελλάδα) και βρίσκεται εδώ και 1.000 τουλάχιστον χρόνια(1) στους δυτικούς πρόποδες του Κεχροβουνίου, κάτω από την ομώνυμη γυναικεία Μονή, σε υψόμετρο 300 μέτρων.
Έγγραφο του 1709, που έφερε στο φως ο διαπρεπής ιστοριοδίφης π. Μάρκος Φώσκολος, αναφέρει το χωριό με την ονομασία Μοντάδος(2). Την ονομασία αυτή τη συναντάμε αρκετές φορές(3) ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Πολύ πιθανό αρχικά να λεγόταν έτσι, όμως με τα χρόνια, λόγω και της Τηνιακής ντοπιολαλιάς, επικράτησε η ονομασία Μουντάδος.


Δείτε ακόμα την επίσημη Ιστοσελίδα του Χωριού ΕΔΩ