Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

«Δάσος» από γρανίτη

Οι στρογγυλοί τηνιακοί βράχοι υπαινίσσονται την ιστορία τους, αλλά δεν τη διηγούνται με λεπτομέ-ρειες. Ομοιογενείς σφαίρες που μοιάζουν να...



Οι στρογγυλοί τηνιακοί βράχοι υπαινίσσονται την ιστορία τους, αλλά δεν τη διηγούνται με λεπτομέ-ρειες. Ομοιογενείς σφαίρες που μοιάζουν να κινούνται ή να αιωρούνται στον νησιώτικο ορεινό όγκο.


Βώλακας, Βώλαξ ή Βολάξ; Βράχος, βόλος και βώλος. Η ονοματολογία και το γρανιτένιο σήμα κατατεθέν. Ηφαιστειογενείς, απομεινάρια θαλάσσιου βυθού ή μετεωρίτες; Η προέλευση των βράχων εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης. Στο μεταξύ, συνήθειες και προλήψεις του παγανιστικού παρελθόντος επιβιώνουν στην προφορική παράδοση και διηγούνται διαφορετικές ιστορίες για τη δημιουργία τους.

Σκαρφαλωτές απ' όλον τον κόσμο, εραστές της μαθηματικής φύσης των αναρριχητικών προβλημάτων σε χαμηλά βράχια χωρίς σχοινί (bouldering) και απλοί διερχόμενοι κατακλύζουν τα βράχια που δημιουργούν ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πεδία του είδους. Ομάδες πεζοπόρων διατρέχουν τα παλιά μονοπάτια, απολαμβάνοντας το εικαστικό τοπίο με τις αλλόκοτες "γλυπτές" ποιότητες. Τριάντα και τρεις μόνιμους κατοίκους καταμέτρησε η απογραφή του 2001, στο μεσαιωνικό (αρχιτεκτονικά) καθολικό (θρησκευτικά) χωριό, στο μικρό οροπέδιο καταμεσής της Τήνου. Το καλαίσθητο, υπαίθριο πέτρινο θέατρο βουίζει από τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η καλαθοπλεκτική, το μουρόρακο, οι παλιοί δεσμοί με τους οίκους των Βενετών πατρικίων και οι "τριμπονιές" που τηρούν το παραδοσιακό τελετουργικό, το βράδυ της Ανάστασης, αποτελούν ενδεικτικά μόνον ψήγματα της διαδρομής του χωριού στον χρόνο.
Η σφαιρικότητα των βράχων οφείλεται στη μακραίωνη φθορά των ανέμων, ισχυρίζεται το αρμόδιο γεωλογικό εργαστήριο. Αλλωστε στα αρχαία ελληνικά μυστήρια, η σφαίρα συμβόλιζε τον Ουρανό, αλλά και τον πανταχού παρόντα Λόγο.
KΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩTOΓΡAΦIΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

πηγή :  http://www.kykladesnews.gr