Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Δελτίο Τύπου - ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ & ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μετά από ομόφωνη απόφαση στη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, εξέδωσε τα κάτωθι ψηφίσματα, ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά από ομόφωνη απόφαση στη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, εξέδωσε τα κάτωθι ψηφίσματα, που αφορούν τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, καθώς και την πιθανή κατάργηση του Ειρηνοδικείου:




ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, με αφορμή την επικρατούσα κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Τήνου, σε σχέση με τις υποσχέσεις - δεσμεύσεις του Υποδιοικητού της Β΄ ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Σωτηρίου Ζώτου αλλά και του Διοικητού του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Σύρου κ. Δημητρίου Τσιργή, όπως διατυπώθηκαν σε ανοιχτή εκδήλωση που έλαβε χώρα αρχές Μαΐου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, εκφράζει τη βαθειά απογοήτευσή του για την ανακολουθία μεταξύ λόγων και έργων, ιδίως όταν αυτή αναφέρεται στο πολύτιμο αγαθό της υγείας και όταν έρχεται να διαψεύσει κατηγορηματικές δεσμεύσεις των ανωτέρω (με χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα «στοιχεία»), κατά τεκμήριο πλέον αρμοδίων παραγόντων για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Τήνου.
Στις μέρες μας οι δοκιμαζόμενοι πανταχόθεν πολίτες έχουν την ευαισθησία να αξιώνουν μεγαλύτερη συνέπεια, στις υποσχέσεις που αφειδώς παρασχέθηκαν από τους ανωτέρω. Η διάψευση που νοιώθουμε δικαιολογημένα εμπεδώνει το αίσθημα της ανασφάλειάς μας, αυτή την φορά όχι μόνο απέναντι στα θέματα υγείας όπως αυτά περιπλέκονται ελέω νησιωτικότητας αλλά απέναντι στους αρμόδιους παράγοντες του χώρου της Υγείας και στην πολιτική που εφαρμόζουν.
Με αυτές τις σκέψεις καλούμε τον κάθε έναν από αυτούς, κατά το μέτρο της αρμοδιότητάς του, να σκύψει άμεσα και με υπευθυνότητα πάνω στα σοβαρά προβλήματα του Κέντρου Υγείας Τήνου και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν προς το κοινό της Τήνου, ενόψει μάλιστα θερινής περιόδου για το νησί. Διαφορετικά η κατάσταση αυτή δεν θα γίνει ανεκτή. Θα μας βρει όλους αντίθετους και διαμαρτυρόμενους με κάθε νόμιμο μέσο.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ THNOY
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, με αφορμή τα όσα διαρρέονται ως προς την πιθανή κατάργηση του Ειρηνοδικείου Τήνου, εκφράζει την κάθετη, κατηγορηματική και οξεία αντίδρασή του σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Ο μόνος λόγος προς συζήτηση μπορεί να είναι η αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας του άνω και μόνου Δικαστηρίου στο νησί.
Υπενθυμίζουμε ότι λειτουργεί – υπολειτουργεί επί 6 και πλέον μήνες τώρα χωρίς την ύπαρξη Ειρηνοδίκη, το κενό του οποίου καλύπτει σποραδική άφιξη Ειρηνοδίκη από άλλο νησί. Αυτό έχει ζητηθεί από μηνών, με ενέργειες του Δημάρχου, να αποκατασταθεί, με την άμεση πλήρωση της σχετικής θέσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό στην άνω κατεύθυνση.
Ο ρόλος του Ειρηνοδικείου (σε άριστες συνθήκες στέγασης και εξοπλισμού, βιβλιοθήκης, υποδομών, κλπ, σήμερα) στην μικρή μας κοινωνία είναι απολύτως αναγκαίος. Δεν είναι μόνο οι δεκάδες υποθέσεις, πολιτικές και ποινικές, που επιλύονται χωρίς να απαιτείται μετάβαση διαδίκων και μαρτύρων στην Σύρο. Είναι οι δεκάδες αρμοδιότητες του Δικαστηρίου, από τις εκλογές των Σωματείων μέχρι τις θεωρήσεις των Ληξιαρχικών βιβλίων, από τις ένορκες βεβαιώσεις μέχρι τα προανακριτικά καθήκοντα και τόσα άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τήνος διέθετε από τα πρώτα χρόνια του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα Ειρηνοδικείο, με μόνη -θλιβερή- εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας.
Κυρίως, όμως, η ύπαρξη και ομαλή λειτουργία του Ειρηνοδικείου εμπεδώνει το αίσθημα του δικαίου στους πολίτες, σε μία έντονα αναπτυσσόμενη νησιωτική κοινωνία, με μεγάλο τουριστικό (και προσκυνηματικό) ρεύμα και με δραστηριότητες από την αλιεία και την γεωργία – κτηνοτροφία, ως τα λατομεία και την έντονη οικοδομική κίνηση. Και μάλιστα ο νομοθέτης ενστερνίστηκε την ανάγκη παρουσίας Ειρηνοδικείου στο νησί και με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Τοποθετώντας τον εκάστοτε Ειρηνοδίκη επί δεκαετίες (και μέχρι τις τροποποιήσεις που αναγκαίως έλαβαν χώρα επί «Καποδίστρια»), ως μέλος της εκάστοτε Διοικούσης Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, αυτού του Ευαγούς Εθνικού Καθιδρύματος, κατά την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η δίκαιη και αταλάντευτη απαίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να παραμείνει σε λειτουργία το Ειρηνοδικείο Τήνου και μάλιστα να ενδυναμωθεί η λειτουργία του, όπως προαναφέραμε, ώστε να συνεχίσει να επιτελεί τον σημαντικό του ρόλο στο νησί μας. Κάθε άλλη σκέψη όχι μόνο μας βρίσκει αντίθετους αλλά και κονιορτοποιεί τα οριζόμενα υπό του Συντάγματος, περί της μέριμνας του κοινού νομοθέτη για τα νησιά. Με άλλα λόγια καθιστά την «νησιωτικότητα», λέξη κενή περιεχομένου.