Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Για ψώνια με το κινητό

Στη διάρκεια ενός ευχάριστου περιπάτου με φίλους το άδειο στομάχι αρχίζει να διαμαρτύρεται. Μια πίτσα θα ήταν ότι πρέπει τώρα, όμως, τι ατ...


Τα συνεργαζόμενα καταστήματα μοιάζουν με κάρτες στις θήκες ενός παραδοσιακού πορτοφολιού.

Στη διάρκεια ενός ευχάριστου περιπάτου με φίλους το άδειο στομάχι αρχίζει να διαμαρτύρεται. Μια πίτσα θα ήταν ότι πρέπει τώρα, όμως, τι ατυχία, ξέχασες το πορτοφόλι (ή είναι άδειο:-). Κάτι όμως ακούγεται από την τσέπη στο σακάκι σου και αίφνης, διαπιστώνεις ότι αυτή η υπηρεσία που γράφτηκες πρόσφατα ίσως τελικά αποδειχτεί χρήσιμη: είναι μια ενημέρωση με το μενού της ημέρας από παρακείμενη πιτσαρία που ούτε καν είχες προσέξει. Ωραία η capricciosa, με το πορτοφόλι όμως τι γίνεται; Απλό: κάνεις ένα ταπ στο κινητό, τρως, δίνεις το όνομά σου στον σερβιτόρο, και αφού σε κοιτάξει καλά-καλά, έχεις πληρώσει και φεύγεις με την απόδειξη στο... κινητό υπό μορφή μηνύματος κειμένου. Ούτε πορτοφόλι, ούτε κουπόνια, ούτε ταμείο (ούτε ρέστα).
Αυτή ήταν η ιδέα που υλοποίησε η Square μια εταιρεία που ίδρυσε ο Τζακ Ντόρσι (και συνιδρυτής του Twitter): για να δουλέψει χρειάζονται (πολλοί) δυνητικοί πελάτες που θα εμπιστευτούν στην Square τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας, προσωπικά στοιχεία και μια φωτογραφία, θα εγκαταστήσουν την app της σε iPhone, iPad ή smartphone με Android και θα βγουν για ψώνια. 



Από την άλλη πλευρά της συναλλαγής, απαιτείται η συμμετοχή (αρκετών) καταστημάτων που θα αντικαταστήσουν την ταμειακή τους μηχανή από μια app στο κινητό (Register) ώστε να ανακτούν τα στοιχεία του πελάτη (που μόλις έκανε το πολυπόθητο ταπ στο κατάστημά τους), θα βλέπουν την φωτογραφία του και θα κάνουν την χρέωση στην κάρτα του. Αν η χρέωση ξεπερνά τα 50 δολάρια, τότε ο πελάτης εισάγει ένα PIN όπως θα έκανε σε ένα ATM.

Ως πλεονεκτήματα για τα καταστήματα παρουσιάζεται η δυνατότητά τους να στέλνουν σε υποψήφιους πελάτες «που βρίσκονται τριγύρω» (και προφανώς χρησιμοποιούν την app της Square, Card Case) το μενού ή τις τρέχουσες προσφορές τους όταν είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν (όταν για παράδειγμα βρίσκονται κοντά ή όταν βρίσκονται κοντά και η ώρα το επιβάλλει, π.χ. προσφορά για δείπνο το βράδυ σε παρακείμενο εστιατόριο).

Πληρωμές με την app, χωρίς μετρητά, χωρίς πιστωτική κάρτα και ταυτότητα, γίνονται ήδη δεκτές σε εστιατόριο και καφετέριες στο Σαν Φρανσίσκο (στις αποβάθρες), στη Νέα Υόρκη, στο Λος Αντζελες, στην Ουάσινγκτον και στο Σαιντ Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Square έχει ήδη προσφέρει σε επιχειρήσεις λιανικής και μόνο στις ΗΠΑ έναν επίσης διαφορετικό τρόπο πληρωμών: διαθέτει δωρεάν έναν αναγνώστη πιστωτικών καρτών που προσαρμόζεται στο κινητό. Ο αντάπτορας υποκαθιστά τον παραδοσιακό αναγνώστη πιστωτικών καρτών (προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του κατασκευαστή του) και αποφέρει το 2,75% της αξίας των συναλλαγών στην Square χωρίς συμβόλαια ή μηνιαία συνδρομή.

Πάντως, ενδιαφέρον θα ήταν να βρεθεί μια app που να πληρώνει χωρίς πορτοφόλι, χωρίς πιστωτική κάρτα και να παρέχεται στην Ελλάδα...



Πηγή: http://tech.in.gr/news/article/?aid=1231110044