Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Έκρηξη με τουλάχιστον 4 νεκρούς σε ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα

Τόκιο, Ιαπωνία Έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα κτίρια του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα 1, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα. Τμ...


Τόκιο, Ιαπωνία
Έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα κτίρια του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα 1, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

Τμήμα του κτιρίου όπου βρισκόταν ο αντιδραστήρας (ηλικίας 40 ετών) κατέρρευσε, ενώ τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω του είναι 20 φορές υψηλότερα από τα κανονικά. Η Ιαπωνία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα πυρηνικά.



Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ συμβούλευσε τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους και να ασφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη».


Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, η Ιαπωνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού Tepco είχε προχωρήσει στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα 2, αφού έκανε το ίδιο και στο εργοστάσιο Φουκοσίμα 1, όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην αίθουσα ελέγχου μετρήθηκαν 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκοσίμα εντοπίστηκε ραδιενεργό Καίσιο. Το εύρημα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους για τήξη του πυρήνα του, που δημιουργήθηκαν μετά τη μέτρηση υψηλών ραδιενεργών επιπέδων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, στον οποίο η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος μετά το φονικό σεισμό έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.

«Δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα σταματά την αντίδραση» δήλωσε ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ακόμα και εάν πραγματωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα σημάνει ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και ζημιά στον εξοπλισμό, αλλά όχι έκρηξη. Εάν η διαδικασία αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού γίνει με προσοχή θα υπάρξει διαρροή λίγης ραδιενέργειας. Ασφαλώς όχι πέραν μιας ακτίνας 3χλμ, διαβεβαίωσε.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι παραδόθηκε ψυκτικό υγρό στην Ιαπωνία για χρήση σε πυρηνικό εργοστάσιο. Εντούτοις, δεν ήταν σαφές εάν το ψυκτικό αυτό υλικό χρησιμοποιήθηκε τελικά.